30 Οκτωβρίου 2022

Life: Το περιοδικό που έδωσε στην εικόνα… ζωή

Εφερε τη φωτογραφία στο προσκήνιο της μαζικής ενημέρωσης σε μια περίοδο που τα περιοδικά σπανίως χρησιμοποιούσαν φωτογραφικό υλικό. 

Αριστερά: Η θρυλική φωτογραφία του Αλφρεντ Αϊζενσταντ με έναν ναύτη να φιλάει μια γυναίκα την Ημέρα της Νίκης, το 1945, στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης

"Το νέο Life εμφανίστηκε πριν αρχίσει να γενικεύεται η χρήση της τηλεόρασης, ενώ αυτό που το κατέστησε αμέσως πρωτοποριακό και επαναστατικό ήταν η έμφαση που έδινε στη φωτογραφία. Τα εικονογραφημένα περιοδικά που κυκλοφορούσαν, χρησιμοποιούσαν απεικονίσεις καλλιτεχνών, ενώ όποτε χρησιμοποιούνταν φωτογραφίες, απλώς συμπλήρωναν τον γραπτό λόγο. Εως ότου το Life έθεσε τη φωτογραφία στο προσκήνιο της μαζικής ενημέρωσης", αναφέρει το Protagon.gr σε σχετικό δημοσίευμα. Και μεταξύ άλλων προσθέτει:

Απόβαση στη Νορμανδία, 1944 (Robert Capa © International Center of Photography / Magnum Photos/Courtesy Museum of Fine Arts, Boston)

Σκοπός του νέου περιοδικού θα ήταν, σύμφωνα με το προσχέδιο του ιδρυτή του, του προέδρου της Time Inc. Χένρι Λους, «να βλέπει τη ζωή, να βλέπει τον κόσμο, να είναι αυτόπτης μάρτυρας σπουδαίων γεγονότων, να παρακολουθεί τα πρόσωπα των φτωχών και τις χειρονομίες των περήφανων ανθρώπων, να βλέπει περίεργα πράγματα — μηχανές, στρατούς, πλήθη, σκιές στη ζούγκλα και στο φεγγάρι… να βλέπει και να χαίρεται που βλέπει, να βλέπει και να εκπλήσσεται, να βλέπει και να διδάσκεται».

Στιγμιότυπο από το Πεκίνο του 1948, από τον θρυλικό φωτογράφο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν (© Fondation Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos/Courtesy Museum of Fine Arts, Boston)

Σε αυτή τη φάση, η προσωρινή ονομασία του περιοδικού ήταν «The Show-Book of the World» (Το Λεύκωμα του Κόσμου), ενώ θεμέλιό του θα αποτελούσε η πεποίθηση πως «το να δει και να ιδωθεί, αποτελεί τώρα επιθυμία και νέα προσδοκία της μισής ανθρωπότητας». Γι’ αυτό, το βαρύ πυροβολικό του αποτέλεσαν κατά κύριο λόγο φωτογράφοι. Το περιοδικό φιλοδοξούσε να καταστεί «η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφίας στη Γη, να οργώνει τον κόσμο για τις καλύτερες φωτογραφίες κάθε είδους, να τις επεξεργάζεται με μια ευαισθησία στην οπτική μορφή, στην Ιστορία και στο δράμα, και να τις εκδίδει σε λεπτό χαρτί, κάθε εβδομάδα, έναντι μιας δεκάρας» (...)

Σχετική έκθεση «Life Magazine and the Power of Photography» έως τις 16 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης


Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου