21 Οκτωβρίου 2022

Το Σκίτσο της Ημέρας 21.10.2022

Σκίτσο στο
 εξώφυλλο του νέου τεύχους του περιοδικού «The Economist», με τίτλο «Welcome to Britaly» (ελληνιστί, «καλώς ήρθατε στη Βριταλία»). Το σκίτσο παρουσιάζει την απερχόμενη πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας, με αμφίεση που παραπέμπει σε Ρωμαίο εκατόνταρχο, να φοράει περικεφαλαία και να κρατάει μια πίτσα για ασπίδα, καθώς και ένα… πιρούνι με μακαρόνια αντί για ακόντιο.

Το εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό χρησιμοποιεί στο άρθρο του την Ιταλία λίγο ως πολύ σαν παράδειγμα προς αποφυγή, αναφερόμενο στην πολιτικοοικονομική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η πολιτική αστάθεια που συνήθιζε να αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ιταλίας μόλυνε πλήρως τη Βρετανία», αναφέρει το κύριο άρθρο, προσθέτοντας πως «η χαμηλή ανάπτυξη και η υποταγή στις αγορές» είναι πλέον επίσης κοινά των δύο χωρών.


The Economist @TheEconomist
Liz Truss has resigned as leader of Britain’s Conservative Party and thus will soon depart as prime minister. The party will hold another leadership contest, its third in as many years, to pick her successor within seven days

Welcome to Britaly
A country of political instability, low growth and subordination to the bond markets

Το εξώφυλλο του «Economist» με τη «Ρωμαία» Λιζ Τρας και η σύγκριση της Ιταλίας με τη Βρετανία, προκάλεσε την οργή των Ιταλών. 

Ο πρέσβης της Ιταλίας στο Λονδίνο, Ίνιγκο Λαμπερτίνι, στηλίτευσε το περιοδικό, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς» εμπνεύστηκε «από τα πιο τετριμμένα στερεότυπα» για την Ιταλία. «Αν και η μακαρονάδα και η πίτσα είναι τα πιο περιζήτητα φαγητά στον κόσμο, ως η δεύτερη σημαντικότερη βιομηχανική χώρα στην Ευρώπη, στο επόμενο εξώφυλλό σας θα σας υποδεικνύαμε να διαλέξετε έτσι γι’ αλλαγή κάτι από τους τομείς μας της αεροδιαστημικής, της βιοτεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας ή της φαρμακοβιομηχανίας», έγραψε σε επιστολή του προς το περιοδικό ο Ιταλός πρεσβευτής, την οποία δημοσίευσε και στο Twitter.

Πηγές: economist.com, kathimerini.gr, twitter.com

Δείτε και αυτό: Οι Γελοιογραφίες της Ημέρας 20.10.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου