20 Οκτωβρίου 2022

James Webb: Νέο εντυπωσιακό πορτρέτο των εμβληματικών «Στηλών της Δημιουργίας»

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφησε ξανά τις λεγόμενες Στήλες (ή Πυλώνες) της Δημιουργίας, μια εικόνα που είχε τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αρχικά το 1995 και στη συνέχεια το 2015 και η οποία παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις πιο εμβληματικές "σκηνές" του σύμπαντος.

Οι τρεις "στήλες" αποτελούνται από πυκνά νέφη ψυχρών διαστρικών αερίων και σκόνης όπου νέα άστρα σχηματίζονται. Η νέα εικόνα του Webb από την εγγύς-υπέρυθρη κάμερα του εστιάζει στο τεράστιο Νεφέλωμα του Αετού σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη.

This is what you’ve waited for. Journey with us through Webb’s breathtaking view of the Pillars of Creation, where scores of newly formed stars glisten like dewdrops among floating, translucent columns of gas and dust: https://go.nasa.gov/3EPPiXW Here’s your guided tour 

Αυτό είναι αυτό που περιμένατε. Ταξιδέψτε μαζί μας στη συναρπαστική θέα του Webb στους Πυλώνες της Δημιουργίας, όπου δεκάδες νεοσύστατα αστέρια λάμπουν σαν δροσοσταλίδες ανάμεσα σε αιωρούμενες, ημιδιαφανείς στήλες αερίου και σκόνης

Επισυνάπτεται η φωτογραφία

Το Webb είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει ποτέ εκτοξευτεί στο διάστημα, αποτελώντας συνεργασία της Αμερικανικής (NASA), της Ευρωπαϊκής (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA).

Πηγές: twitter.com/NASAWebb , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφησε τον Ποσειδώνα (22.9.2022)
Τηλεσκόπιο James Webb: Νέες θεαματικές εικόνες από το νεφέλωμα του Ωρίωνα (13.9.2022)
Ο Δίας από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (23.8.2022)
Το James Webb απαθανάτισε τον μακρινό γαλαξία Cartwheel (3.8.2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου