19 Οκτωβρίου 2010

Financisto – Διαχειριστείτε τα οικονομικά σας σε Android

Έχετε android συσκευή και ψάχνετε για έναν εύκολο και ανέξοδο τρόπο για να επιβλέπετε τα οικονομικά σας; Αν ναι, τότε το Financisto είναι ίσως η καλύτερη εφαρμογή αυτή τη στιγμή.

Με λίγα λόγια

Εν ολίγοις πρόκειται για μια πλήρη εφαρμογή διαχείρισης των οικονομικών σας που θα σας βοηθήσει να καταγράψετε τις συναλλαγές σας, να τις κατηγοριοποιήσετε, να δημιουργήσετε budgets και να αναλύσετε με reports τις συνήθειες σας.

Δυνατότητες

Καταρχήν πατώντας το πλήκτρο menu μπορούμε να προσθέσουμε / επεξεργαστούμε τις κατηγορίες εσόδων / εξόδων, τα νομίσματα, τις τοποθεσίες (οι οποίες μπορούν να εισάγονται αυτόματα μέσω gps), τα projects (αν πχ θέλετε να δημιουργήσετε ένα project για να καταγράψετε τις συναλλαγές των διακοπών σας), τις προγραμματισμένες συναλλαγές (και επαναλαμβανόμενες αν το θέλετε), καθώς και να καθορίσετε τις προτιμήσεις σας, να εξάγετε τα δεδομένα σε μορφή csv και να κάνετε backup / επαναφορά στην κάρτα sd ή στα google docs.

Στις προτιμήσεις μπορείτε να ρυθμίσετε μεταξύ άλλων τη γλώσσα της εφαρμογής (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρώσικα, πορτογαλικά, κινέζικα), να καθορίσετε τι (και που) εμφανίζεται στην οθόνη νέας συναλλαγής, να ορίσετε κωδικό (pin) για να αποτρέψετε την πρόσβαση τρίτων στα οικονομικά σας δεδομένα και να δημιουργήσετε widgets στην επιφάνεια εργασίας (ώστε να προσθέτετε συναλλαγές / μεταφορές χωρίς να χρειασθεί να ανοίξετε την εφαρμογή, γλιτώνοντας σας μερικά κλικ).

Ουσιαστικά η εφαρμογή χωρίζεται σε 4 tabs (οθόνες):

Accounts (λογαριασμοι)

Εδώ θα δημιουργήσετε λογαριασμούς που αντιπροσωπεύουν τις πηγές χρημάτων σας (τράπεζα, μετρητά, πιστωτικές κ.α.). Δεν υπάρχει περιορισμός στο τι μπορείτε να δημιουργήσετε. Προσωπικα έφτιαξα ένα λογαριασμό δανείων και έναν για λογαριασμούς που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

Blotter

Με αυτή την οθόνη θα ασχολείσθε μοιραία περισσότερο, καθώς σας επιτρέπει να προσθέσετε ή να επεξεργασθείτε μεμονωμένες συναλλαγές (έξοδα ή έσοδα) ή μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό(πχ όταν κάνετε ανάληψη μεταφέρετε χρήματα από τράπεζα σε μετρητά).

Επίσης με ένα κουμπί μπορείτε άμεσα να προσθέσετε / ανακαλέσετε / επεξεργασθείτε templates, δηλαδή προ-ρυθμισμένες συναλλαγές / μεταφορές, που είναι χρήσιμες αν κάποιες συναλλαγές / μεταφορές συμβαίνουν συχνά (ή αν απλά σας αρέσει να χρησιμοποιείτε templates για όλες σας τις συναλλαγές και στη συνέχεια να τις επεξεργάζεσθε (πχ ένα template για έξοδα σούπερ μάρκετ, στο οποίο απλώς αλλάζετε το πόσο κάθε φορά που προσθέτετε το template).

Επειδή η συγκεκριμένη οθόνη χρησιμεύει και στο να δούμε τις παρελθοντικές συναλλαγές μας, είναι πολύ χρήσιμο το πλήκτρο που μας επιτρέπει να τις φιλτράρουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (χρονική περίοδος, λογαριασμός, κατηγορία συναλλαγών, νόμισμα, project, τοποθεσία).

Budgets

Εδώ μπορείτε να δημιουργήσετε budgets. Δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσα μπορείτε να δημιουργήσετε και καθένα από αυτα μπορεί να συνδεθεί με μια η περισσότερες κατηγορίες εξόδων και με ένα ή περισσότερα projects. Αφού ορίσετε το ποσό, μπορείτε να διαλέξετε ποια περιοδικό αφορά και αν θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.

Ένα μειονέκτημα είναι πως δε μπορείτε το υπόλοιπο ενός budget να το μεταφέρετε αυτόματα από τον ένα μήνα στον επόμενο (αν πχ είχατε ορίσει να ξοδέψατε 100 ευρώ αυτό το μήνα σε ρούχα και ξοδέψατε μόνο τα 50, τα υπόλοιπα 50 δε μεταφέρονται στον επόμενο μήνα).

Reports

Στα reports μπορείτε να δείτε συνολικά αθροίσματα των εσόδων και εξόδων σας ανά περίοδο, κατηγορία, υπο-κατηγορία και τοποθεσία. Πρόκειται για λιτά γραφήματα μπάρας, τα οποία ωστόσο ειναι αρκετά χρήσιμα κάποιες στιγμές.

Στην καθημερινή χρήση

Γενικά η καθημερινή χρήση της εφαρμογής ειναι από τα μεγάλα υπέρ της. Προσωπικα έχω τοποθετήσει ένα widget στην επιφάνεια εργασίας, το οποίο μου επιτρέπει σύντομα (και κυρίως επιτόπου) να καταγράφει τα έσοδα μου.

Έχω δημιουργήσει ενα αυτόματο επαναλαμβανόμενο έσοδο κάθε μήνα για το μισθό μου και δεν έχει χρειαστεί να ασχοληθώ πότε μαζί του. Για τους λογαριασμούς ρεύματος κλπ δεν χρησιμοποιώ αυτόματες επαναλαμβανόμενες έγγραφες, καθώς δεν έρχονται κάθε μήνα τα περισσότερα.

Για τα διαφορά δάνεια μεταξύ φίλων και οικογένειας κατέληξα οτι καλύτερη μέθοδος ειναι να φτιάξει κανείς ένα ξεχωριστό account και να τα παρακολουθεί ανεξάρτητα απο τα υπόλοιπα.

Στο τέλος κάθε μήνα συνήθως, τσεκάρω τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μου και γράφω ένα γενικό έσοδο ή έξοδο αν προκύπτει κάποια διαφορά.

Αυτό που πέρνει λίγη ώρα ειναι να ξαναδημιουργήσω budgets στην αρχή του κάθε μήνα, αλλά αυτό ειναι προσωπική μου επιλογή, επειδή θέλω να τα αναπροσαρμόζω (άλλος θα τα έβαζε να επαναλαμβάνονται αυτόματα κάθε μήνα και δε ια χρειαζόταν να ασχοληθεί περεταίρω).

Υπέρ:

Με μια μάτια λοιπόν, τα υπέρ της εφαρμογής:
  • Εντελώς δωρεάν, χωρίς premium εκδόσεις κλπ (και θα ειναι για πάντα, καθοτι open source) 
  • Πολύ γρήγορο στην καθημερινή χρήση (εισαγωγή συναλλαγών) 
  • Πολύ μεγάλη παραμετροποίηση και φιλτραρίσμα των συναλλαγών (χρονος, κατηγορία, υπο-κατηγορία, νόμισμα, project, τοποθεσία μέσω gps, χρήση πιστωτικής κάρτας κ.α.) 
  • Εξαγωγή και backup δεδομένων με όλους τους δημοφιλής τρόπους. 
Κατά:
  • Μη μεταφερόμενα υπόλοιπα στα budgets 
  • Πολύ βασικά reports 
  • Δεν έχει online διασύνδεση με τράπεζες κλπ 
Συμπερασματικά λοιπόν είναι μια από τις καλύτερες εφαρμογές για διαχείρηση προσωπικών οικονομικών καιμονόδρομος αν ψάχνετε για κάτι ταυτόχρονα πλήρες και εντελώς δωρεάν.

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για το πολύ αναλυτικό και κατατοπιστικό άρθρο. Μου έλυσε τα χέρια το προγραμματάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή