28 Δεκεμβρίου 2010

Το HTC Wildfire αναβαθμίζεται σε froyo (android 2.2)

Την προηγούμενη βδομάδα λάβαμε επιτέλους την αναβάθμιση σε froyo (android 2.2) όσοι είχαμε το wildfire της HTC. Στο internet εχουν αναφερθεί κάποιες περιπτώσεις προβλημάτων εγκατάστασης, ιδίως από όσους είχαν root το κινητό τους (παρεμπιπτόντως κυκλοφορούν πολλά custom roms στο www.xda-developers.com, δείτε για αρχή και εδώ), αλλά σε γενικές γραμμές φαίνεται να γίνεται ομαλότατα στους περισσότερους κατόχους.

Σημεία προσοχής:
  • Η εγκατάσταση θα πάρει μισή ώρα περίπου. Υπομονή..
  • Μην πανικοβληθείτε αν το τηλέφωνο φαίνεται να πηγαίνει αργά στην αρχή ή κάνει πολύ ώρα να κάνει restart (τουλάχιστον 10 λεπτά θέλει). Οπωσδήποτε κάντε ένα εξτρά restart μόλις εγκατασταθεί η αναβάθμιση και θα είστε 99% εντάξει.
  • Για να ξεκινήσει η εγκατάσταση πρέπει να έχετε τουλάχιστον 25% φορτισμένη τη μπαταρία ή να συνδέσετε στο ρεύμα το κινητό.
Αν θυμάμαι καλά η αναβάθμιση είναι πάνω από 50mb, οπότε συνίσταται να την κατεβάσετε μέσω wifi. Όσοι δεν τη λάβατε αυτόματα, πηγαίντε στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου, μετά στο "Σχετικά με το τηλέφωνο" και τέλος στην επιλογή "Ενημερώσεις λογισμικού Συστήματος" και θα την λάβετε.

Μερικές από τις πολυαναμενόμενες αλλαγές, όπως η απευθείας υποστήριξη flash στον browser και τα live wallpapers, δυστυχώς δεν θα είναι διαθέσιμες στο wildfire, λόγω του αδύναμου επεξεργαστή του. Οι κυριότερες αλλαγές που θα δείτε είναι:
  • Δυνατότητα εγκατάστασης προγραμμάτων στην κάρτα sd (μόνο όσων το υποστηρίζουν εννοείται). Υπενθυμίζω ότι τα προεγκατεστημένα προγράμματα της htc (friend stream, footprints κλπ) δε μετακινούνται/διαγράφονται χωρίς root και πολλά δημοφιλή προγράμματα (gmail, google maps κλπ) παραμένουν αμετακίνητα.
  • Αυξημένη ταχύτητα λόγω της καλύτερης διαχείρισης εργασιών και αυτόματου task killing. Όσοι χρησιμοποιούσατε συχνά task killers θα δείτε σαφώς μικρότερη διαφορά. Πολλοί στο internet συνιστούν να καταργήσετε τους task killers, καθώς φαίνεται το froyo να μη συμπεριφέρεται καλά μαζί τους.
  • Μπορείτε να μετατρέψετε σε wifi hotspot το κινητό σας (να μοιράσετε ασύρματο internet πχ στο laptop σας όταν πάτε ταξίδι)
  • Βελτιώσεις σε στην εφαρμογή της φωτογραφικής μηχανής, στο bluetooth

26 σχόλια:

  1. πριν 2 βδομαδες το αγορασα το wildfire και αμεσως που ζητησε ενημερωση...την εκανα και δεν καταλαβα τι ενημερωση εκανε...ως αρχαριος με το adnroid τωρα εμαθα οτι μαλλον εκανα αναβαθμιση σε froyo..όντως είδα το wifi hotspot και επίσης το adobe reader..δεν προσεξα αλλες αλλαγες γιατι δεν πρόλαβα να δω το κινητο μου πως ήταν χωρις το froyo..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι τυχερός που γλίτωσες το eclair (2.1)! Όχι ότι είναι τεράστιες οι αλλαγές στο froyo, αλλά και μόνο που δε χρειάζεται να ασχοληθείς με task killers κλπ είναι αρκετό για μένα.

    Αν είσαι αρχάριος δες και το www.appbrain.com που θα σε βοηθήσει να βρεις γρήγορα πολύ καλές εφαρμογές (έχω γράψει και ένα αρθράκι για αυτό εδώ http://pantonopoulos.blogspot.com/2010/11/appbraincom-1-android.html). Εμένα με βοήθησε πολύ στην αρχή και υπάρχει και εφαρμογή appbrain στο market, που χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι ειναι το task killers?
    επισης έκανα λογαριασμό στην σελίδα που μου ειπες!οντως έχει παρα πολλα πραγματα εκει μέσα!οποτε κατεβαζω κάτι απο εκει και το περνάω μετα στο κινητό μου απο τον υπολογιστή?
    επισης..τι ειναι καλό να κατεβάσω..?δλδ καμια καλη εφαρμογή για το wildfire..
    ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. task killers είναι κάτι σαν τον task manager στο pc σου. Μερικές φορές κολλάνε οι εφαρμογές που έχεις ανοίξει και κάνουν το κινητό σου απίστευτα αργό - αν έχεις task killers απλά τις "σκοτώνεις" και το κινητό είναι πάλι γρήγορο.

    Πλέον δε χρειάζεσαι task killers γιατί το froyo κάνει από μόνο του αυτόματα κάτι αντίστοιχο.

    Από το appbrain κάποτε μπορούσες να κατεβάσεις απευθείας στο κινητό σου εφαρμογές - πλέον δυστυχώς δε γίνεται (το έκοψε η google). Οπότε για να βρείς εφαρμογές ή θα ανοίγεις την εφαρμογή market μέσα από το wildfire και θα ψάχνεις (το πιο εύκολο) ή θα την ψάχνεις στο internet (είναι αρχεία του τύπου ***.apk) και θα την στέλνεις στο κινητό σου (με mail ή με κάποιο άλλο πρόγραμμα - υπάρχουν πολλοί τρόποι).

    Καλά προγράμματα.. τώρα από που να ξεκινήσω! Θα σου πω μερικά αγαπημένα μου:

    - Opera Mini Browser, για να σερφάρεις κλπ. Έχει πάρα πολλές δυνατότητες και είναι ιδανικό για το ταπεινό μικρό μας κινητό.
    - my6sense ή Google Reader, για να διαβάζεις ειδήσεις μέσω rss κλπ. Για το πρώτο έχω γράψει και ένα αρθράκι εδώ http://pantonopoulos.blogspot.com/2010/12/my6sense.html
    - tubemate, για να κατεβάζεις video από το youtube
    - tuneinradio, για να ακούς ραδιόφωνα που εκπέμπουν στο internet απ όλο τον κόσμο (εννοείται και από Ελλάδα)
    - soundhound. Αν ποτέ είσαι έξω και ακούς ένα τραγούδι που σου αρέσει να παίζει, απλά το βάζεις να ηχογραφίσει μερικά δευτερόλεπτα και σου λέει ποιό τραγούδι είναι.
    - listen, για να αναζητάς και να ακούς podcasts
    - winamp, για να ακούς τα mp3 σου
    - rockplayer, για να βλέπεις τα video σου
    - financisto, για να καταγράφεις τα οικονομικά σου (έσοδα έξοδα - δες εδώ το review μου http://pantonopoulos.blogspot.com/2010/10/financisto-android_19.html)
    - astrid tasks, για να προγραμματίζεις τις δουλειές σου
    - es explorer, για να διαχειρίζεσαι τα αρχεία στο κινητό σου κλπ
    - calorie counter, αν θες να μετράς θερμίδες που τρως και καις (αν σε ενδιαφέρουν τέτοια δες και το review μου για τη σελίδα www.fatsecret.com, γιατί το πρόγραμμα αυτό είναι συνδεδεμένο με αυτή ουσιαστικά http://pantonopoulos.blogspot.com/2010/09/review-fatsecretcom.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. - uninstaller, για να διαγράφεις εύκολα και γρήγορα εφαρμογές που δε θες πια
    - ebuddy, για να επικοινωνείς με φίλους σου σε msn messenger, yahoo messenger, facebook messenger κ.α.
    - wikitude ή layar, για να βρίσκεις ενδιαφέροντα μέρη κοντά σου όταν είσαι έξω
    - compass, για όταν χαθείς κάπου έξω...
    - catch, για να κρατάς τις σημειώσεις σου. Διάβασε εδώ τα review μου αν θες εδώ http://pantonopoulos.blogspot.com/2010/10/review-catch-o-android.html και εδώ http://pantonopoulos.blogspot.com/2010/12/catch-android.html
    - wapedia, για να βλέπεις και να αποθηκεύεις άρθρα της wikipedia (όλων των wikipedia,αγγλικό,ελληνικό,travel κλπ κλπ)
    - tvme.gr (για να κατεβάζεις το πρόγραμμα των ελληνικών καναλιών της tv και να βάζεις υπενθυμίσεις για τα αγαπημένα σου προγράμματα, αγώνες κλπ)
    - soccer livescores, παρακολουθείς live σκορ ποδοσφαίρου και αν του δηλώσεις τις αγαπημένες σου ομάδες σε ενημερώνει αυτόματα όταν παίζουν ή βάζουν γκολ κλπ.
    - imdb, για να ψάχνεις πληροφορίες για ταινίες
    - zougla, για να διαβάζεις τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων και ειδήσεις γενικά.
    - photoshop express, για να φτιάχνεις τις φωτογραφίες σου
    - picsay, έχει πλάκα για να βάζεις αστεία γραφικά στις φωτογραφίες σου
    - convertpad, για να μετατρέπεις μονάδες μέτρησεις από τη μία στην άλλη
    - mp3 music downloader, για να κατεβάζεις mp3
    - lighting bug, σε αφήνει να συνδιάσεις διάφορους ήχους (βροχή,αέρα,κιθάρες κα εφε) και σε βοηθάει να κοιμηθείς αν χρειάζεσαι κάτι τέτοιο καμιά φορά
    - zedge, σε αφήνει να κατεβάσεις τα δημοφιλέστερα ringtones και wallpapers
    - andoku, για να παίζεις sudoku
    - world war, είναι ένα απλό rpg παιχνιδάκι που παίζει πολύς κόσμος

    Το βασικότερο πρόγραμμα όλων: app2sd, για να μεταφέρεις όσες εφαρμογές το υποστηρίζουν στην μνήμη της κάρτας sd, αντί να παραμένουν στη μνήμη του τηλεφώνου. Πολύ σημαντικό, γιατί θα δεις ότι η μνήμη του τηλεφώνου γεμίζει πολύ γρήγορα (έχουμε πολύ λίγη δυστυχώς στο wildfire).

    Παρεμπιπτόντως πρόσεχε τις χρεώσεις στο internet που είναι υπέρογκες αν δεν έχεις πάρει πρόγραμμα με συγκεκριμένο όγκο δεδομένων από την εταιρεία σου. Προσωπικά έχω πάρει 300mb/μήνα από vodafone και μου κοστίζει 10€/μήνα παραπάνω. Εννοείται ότι μιλάω για internet μέσω κινητής τηλεφωνίας πάντα, όχι για wifi.

    Με γειά το κινητό και καλοφάγοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για ΌΛΑ!!!
    δεν περίμενα να κάνει τόσα ενα απλό κινήτο...lol:-)
    εφαρμογες που θα κατεβασω σίγουρα ειναι :tubemate
    soundhound.
    winamp
    calorie counter
    uninstaller
    compass,
    world war
    app2sd

    και μια τελευταια ερώτηση...
    ειδα οτι το κινητο μου, μου λεει αν θελω μια εφαρμογη απο την διαχειρηση να την παω στην κάρτα και αλλες δεν με αφηνει...
    με το app2sd θα μπορω να τις μεταφερώ ή θα πηγαινουν εκει αυτόματα οταν τις κατεβάζω..?
    γιατι όντως εχει μικρή μνημη...
    Τελος μου αρέσει τοσο το HTC που σκέφτομαι να το κάνω 2ο κινητο και να αγοράσω το HTC DESIRE HD που κάνοντας συγκριση απο την σελίδα της HTC ειδα οτι το wildfire ειναι σαν μια ''μικρή προεπισκόπιση'' για το τι μπορει να κάνει το DESIRE HD..ειναι σχεδον τα ιδια σε περιβάλλον αλλα σαφώς πιο γρηγορο νομιζω και πιο καλη ανάλυση και περισσότερες εφαρμογες στο htc sense..
    Όσο για το ιντερνετ που λες, έχω τα 200 ΜΒ και ελπιζω με τους συγχρονισμους που κανει στον καιρό μονο, friend stream, email, facebook να μην το ξεπεράσει..γιατι στα άλλα μπαινω απο wifi.!θα φανει στον λογαριασμο...χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το app2sd δυστυχώς όχι.Αν η εφαρμογή δεν το επιτρέπει, δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Το app2sd είναι ουσιαστικά ένα μέρος για να βλέπεις μαζεμένες τις εφαρμογές που μπορείς να μετακινήσεις στην sd (για να μην τις ψάχνεις μία-μία).

    Ναι, το desire είναι ουσιαστικά ο μεγάλος αδερφός του wildfire! Απλά πρόσεξε γιατί νομίζω αυτή την περίοδο η google θα ανακοινώσει κάποια στιγμή επίσημα τι hardware θα χρειάζονται τα τηλέφωνα για να πάρουν την τελευταία έκδοση android και δεν ξέρεις ακόμη αν το desire hd τα πληρεί.

    Όσο για το internet, εγώ με δυσκολία πιάνω τα 150mb το μήνα και το χρησιμοποιώ συνέχεια όταν δεν έχω wifi! (ειδικά αν δεν κατεβάζεις εφαρμογές από 3g, μην ανησυχείς ιδιαίτερα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οκ..σε ευχαριστω πολύ..θα κοιταω τα νέα!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγώ έχω κάνει την αναβάθμιση. έχω πάρει το HTC Wildfire. Και εγώ είμαι καινούργιος στο σύστημα της HTC. Μου φαίνεται καλό πάντως. Έχω όμως κάποια θέματα. Δηλαδή…ανοίγω gps και αργεί να μου βρει δορυφόρους. Να σημειώσω ότι είμαι ακίνητος όσο ψάχνει. Ξέρη κανείς γιατί? Άλλο θέμα τώρα. Υπάρχει καποιο πρόγραμμα για navi? Έχω διαβάσει πολλά αλλά δεν βγάζω άκρη. Και στο google maps προτού κάνω την αναβάθμιση μου είχε επιλογή για ‘’εύρεση της τοποθεσίας μου’’ τώρα που έκανα την αναβάθμιση δεν υπάρχει και δεν με βρίσκει καθόλου. Και το τελευταίο θέμα είναι ότι όταν μπαίνω internet και βλέπω σελίδες δεν μπορεί να μου κάνει ζουμ. Δεν μπορώ να δω τίποτα στην σελίδα. Τα δείχνει πολλή μικρά. Αλλάζει κάπως αυτό? Αυτά τα προβληματάκια έχω προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το gps αργεί καμιά φορά αν έχει συννεφιά έξω κλπ. Επίσης, συνήθως κάθε πρόγραμμα έχει ρυθμίσεις "ακρίβειας" του gps, δηλ. πόσο καλά θες να βρει τη θέση σου πριν αρχίσει να λειτουργεί (κοινώς, μη βάλεις ποτέ υπερβολική ακρίβεια).

    Το navigation της Google δεν λειτουργεί στην Ελλάδα ακόμη απ όσο ξέρω. Όσο είχα το eclair (2.1) χρησιμοποιούσα το brut google maps, φαντάζομαι λοιπόν ότι θα εξακολουθεί να παίζει και στο froyo. Ψάξε στο internet για "brut google maps" (θα πρέπει να κατεβάσεις ένα αρχείο του τύπου *.apk και να το ανοίξεις με το κινητό σου) και δες και εδώ για τη δοκιμή που του είχα κάνει: http://pantonopoulos.blogspot.com/2010/09/brut-navigation-google-maps-review.html

    Το ζουμ στο internet είναι ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς. Σχεδόν όλα έχουν ζουμ και σχεδόν πάντα γίνεται με έναν από τους δύο κλασσικούς τρόπους:
    - pinch zoom: Ακουμπάς δύο δάκτυλα στην οθόνη (εκεί που θες να κάνεις ζουμ) και τα απομακρύνεις μεταξύ τους.
    - double tap: Ακουμπάς γρήγορα δύο φορές το δάκτυλό σου στο σημείο που θες να κάνει ζουμ (σαν διπλό κλικ ένα πράγμα)

    Έχε υπόψη ότι πάλι τα περισσότερα προγράμματα έχουν κάπου μια επιλογή για να κάνεις τα γράμματα μεγαλύτερα.

    Ένας καλός browser για το κινητό μας είναι ο opera mini - δες εδώ το σύντομο review μου: http://pantonopoulos.blogspot.com/2011/01/opera-mini-browser.html

    Με γεια το κινητό, παρεμπιπτόντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε ευχαριστώ φίλε μου. Με το ζοομ το έμαθα. Με τους χάρτες όμως δεν έχω καταφέρει κάτι. Έκανα αυτό που είπες αλλά δεν βγήκε κάτι. Περίεργο όμως…..να μην υπάρχει ένα πρόγραμμα για Ελλάδα? Όσο για το gps πάντα το δοκίμαζα με καθαρό ουρανό και ακίνητος. Είχα και ποιο παλιά ipaq και γνωρίζω. Αλλά εδώ τίποτα. Σκέφτομαι να πάρω τηλέφωνο στην εταιρία μήπως πάρω κάποια πληροφορία. Σε ευχαριστώ και πάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πριν 2 μέρες πήρα και εγώ το wildifire. Δεν είμαι καθολου εξοικειωμένη με android λογισμικό και δυσκλεύομαι κάπως να το χρησιμοποιήσω. Κατέβασα μόνο το task killer και το astro για να βλέπω τα αρχεία της κάρτας μου. Ποιές άλλες εφαρμογές μου προτείνεται να κατεβάσω και επίσης γίνεται πολυς λόγος για την αναβάθμιση από 2.1 σε 2.2. Κάποιοι λένε οτι δεν είναι και πολυ καλή και πως εμφάνισε προβλήματα το κινητό όταν την εγκατέστησαν.Εσείς τι προτείνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προσωπικά δε μου εμφάνισε κανένα πρόβλημα. Στο internet γενικά συνιστούν να κάνεις ένα restart με το που ολοκληρωθεί η αναβάθμιση.

    Για αξιόλογες εφαρμογές δες τα προηγούμενα σχόλιά μου που έχω αναφέρει πάρα πολλές.

    Με γειά το κινητό και μην ανησυχείς, θα το συνηθίσεις και θα το λατρέψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ πολύ! Και κάτι ακόμη που αφορά τα μυνάματα. Γράφω μυνάματα με την μέθοδο Τ9 και οι λέξεις βγαίνουν με τόνο. Παρατηρώ όμως ότι όταν μπαίνουν οι τόνοι μειώνονται οι χαρακτήρες από 160 σε 70 και αναγκαστικά αποθηκεύω τις λέξεις χωρίς τόνους. Γίνεται με κάποιες ρύθμισεις να διορθωθεί αυτό για να γλιτώσω την προηγούμενη διαδικασία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Είναι παλιό πρόβλημα με τα μηνύματα των κινητών γενικά και η λύση είναι αυτή που ήδη βρήκες - να γράφεις χωρίς τόνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλώς.
    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. μηπως ξερει καποιος εαν γινεται αναβαθμιση σε 2.2 , με συνδεση σε pc μιας και με το wifi μου λεει συνεχεια οτι εχει διακοπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χμ δεν ξέρω αν μπορείς να βρεις την επίσημη της vodafone στο internet. Αν πας ρυθμίσεις -> σχετικά με το τηλέφωνο -> ενημερώσεις λογισμικού και πατήσεις "έλεγχος τώρα" δεν γίνεται κανονικά η αναβάθμιση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kalipsera!

    Kano anazhthsh gia to 2.2 kai den mou to "fernei"..

    Akomh, me to latest update pou ekana xalase to WiFi("unable to start Wifi einai to minima lathous)..me to update se 2.2 tha diorthothei??
    pls an kserei kapoios..

    Eyxaristo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χμ, το μόνο που ξέρω είναι ότι κάποτε μου το έκανε εμένα και νομίζω με 1-2 restart είχε φτιάξει.

    Στο http://androidforums.com κάποιοι ανέφεραν ότι είχαν αυτό το πρόβλημα και έφτιαξε είτε με το update, είτε με reflash. Ρίξε μια ματιά στο forum αυτό, πολλοί έχουν παρόμοιο πρόβλημα νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. den thelo na kano reflash giati vgainei ektos eggyhshs..tha perimeno to 2.2-ante na doume..

    eyxaristo poli pantos gia thn apanthsh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα.!
    Θέλω να μου πείτε ποιο task killer είναι το καλύτερο και το προτείνεται.
    Χρησιμοποιώ το advanced task killer αλλά συνεχώς μου δείχνει προγράμματα που δεν έχω χρησιμοποιήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. η έκδοση 2.2, εχει ήδη βγει, και εμενα που την εμφανισε ως ειδοποίηση απο μονο του, οταν το πρωτοπήρα και το πρωτοάνοιξα τα χριστούγεννα!
    ΜΕΝU-ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΡΑ για να το κάνετε χειροκίνητα!επισης, αν για κάποιο λογο σας κολλησει το friend stream, τότε καντε καταργηση λογαριασμου facebook for htc sence και μπειτε πάλι..ειναι ενα bug που το κανει σε πολλους και σε εμενα!
    Ελπίζω συντομα (μεχρι το Πασχα να έχουμε και το 2.3 Gingerbread :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. εχουμε κάποια ενημερωση για το πότε θα έχουμε την έκδοση 2,3 στην ελλάδα?θα γινει πάλι αυτοματη εγκατάσταση με ειδοποιηση απο το κινητο οτι υπαρχει ενημέρωση ή θα πρέπει να το κατεβάσουμε απο το νετ?καμια ιδέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν γίνει, τότε θα γίνεται αυτόματα λογικά. Αλλά προσωπικά δε νομίζω να δούμε άλλη αναβάθμιση (την αναβάθμιση σε froyo κάναμε αμάν να τη δούμε και την είχαν υποσχεθεί εξαρχής νομίζω, οπότε χλωμό το βλέπω για 2.3...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ρε παιδια εμενα εχει android 2.2.1 και htc kernel 2.6.32.21 ? κανενας δεν πηρε original update ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή