27 Φεβρουαρίου 2014

Κωστής Παλαμάς, 71 χρόνια από τον θάνατό του

 Σαν σήμερα, 71 χρόνια πριν, στις 27 Φεβρουαρίου 1943, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Κωστής Παλαμάς. Ο θάνατός του έγινε η αφορμή για μια μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση.

"Ηχήστε οι σάλπιγγες... Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!" απήγγειλε ο Άγγελος Σικελιανός την επομένη μέρα στην κηδεία του. 

Ήταν το σύνθημα για να μετατραπεί η κηδεία του Κωστή Παλαμά σε αντικατοχική διαδήλωση. Και την ώρα που οι δοτοί εκπρόσωποι της κατοχικής κυβέρνησης κατέθεταν στεφάνι, ο Γ. Κατσίμπαλης άρχισε να τραγουδά τον Εθνικό Υμνο.

Και εκεί, στο Α΄ Νεκροταφείο, ήταν πολύς κόσμος για να αποχαιρετίσει τον μεγάλο ποιητή . Ήταν ακόμη σύσσωμος σχεδόν ο πνευματικός κόσμος της χώρας (Σπ. Μελάς, Μ. Κοτοπούλη, Κ. Τσάτσος, Γ. Θεοτοκάς, Αγγ. Σικελιανός, Ηλ. Βενέζης, Ι. Τσάτσου, Γ. Κατσίμπαλης και πολλοί άλλοι). 

Και όλοι αυτοί δεν δίστασαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, αλλά και την έντονη δυσαρέσκειά τους για μια σειρά επώδυνων μέτρων (πχ διάταγμα «πολιτικής επιστράτευσης») που προωθούσε τότε η γερμανική διοίκηση.


Η νεκρώσιμος ακολουθία ξεκίνησε στις 11.00 π.μ., χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού, ο οποίος και εκφώνησε επικήδειο λόγο. Κατόπιν, ο Αγγελος Σικελιανός "με μια φωνή όσο ποτέ δυνατή" απήγγειλε το ποίημα που είχε γράψει τα χαράματα της 28ης Φεβρουαρίου προς τιμήν του μεγάλου ποιητή:

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ώς πέρα...
Βογκήστε τύμπανα πολέμου... Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα!
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!...

Takis Ant / afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου