7 Φεβρουαρίου 2014

Αρχίζουν στο Σότσι της Ρωσίας οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Κρίσιμη δοκιμασία για τη Ρωσία αποτελούν οι 22οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που αρχίζουν σήμερα στο Σότσι, σε κλοιό εκατό χιλιάδων στρατιωτών και αστυνομικών, που έχουν επιφορτιστεί την ασφάλεια των αγώνων με στόχο την αποτροπή πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος. 

Δεν θα παρευρεθούν στην σημερινή τελετή έναρξης, που αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, μια σειρά από ηγέτες της πρώτης γραμμής λόγω "των φτωχών επιδόσεων της Μόσχας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
 

Τη σημερινή τελετή έναρξης καλύπτει πέπλο μυστηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο θα περιλαμβάνει πολλά επεισόδια. Kάθε ένα από αυτά θα απεικονίζει μία συγκεκριμένη περίοδο και πτυχή του ρωσικού πολιτισμού. «Τα στοιχεία που χαρίζουν υπερηφάνεια στους Ρώσους, δηλαδή η κλασική μουσική, το μπαλέτο, οι πόλεις της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης και η προχωρημένη τέχνη και αρχιτεκτονική της Ρωσίας θα έχουν τις δικές τους αναφορές», γράφουν οι Moscow Times. Την επόμενη ημέρα, τη σκυτάλη θα πάρει το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προπαραμονή της τελετής έναρξης, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να δει το «νέο πρόσωπο» της χώρας του με αμεροληψία και «καλή πίστη».

Στην τελετή έναρξης θα παρευρεθούν περίπου 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων - ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Αντίθετα, δεν θα δώσουν το «παρών» ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ως λόγος της απουσίας μιας σειράς ηγετών πρώτης γραμμής προβλήθηκε "οι φτωχές επιδόσεις της Μόσχας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".


Και δύο χαρακτηριστικά εξώφυλλα περιοδικών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι: Πρωταγωνιστής και στα δύο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε ένα σόου που αποτελεί θρίαμβο μόνο για εκείνον, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα περιοδικά.

Φυσικά και η Google δε θα μπορούσε να μην έχει στην αρχική σελίδα της ένα σχετικό doodle! Ένα πολύχρωμο κουλουράρ και σε κάθε ένα, ένας αθλητής που αντιπροσωπεύει αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τη γραμμή του τερματισμού σχηματίζεται η λέξη doodle.

Το doodle συνοδεύει και ένα μέρος από τον καταστατικό χάρτη του Ολυμπιακού Κινήματος.
«Ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αθλείται, χωρίς να υφίσταται διακρίσεις και με βάση το Ολυμπιακό πνεύμα, που απαιτεί αμοιβαία κατανόηση στο φρόνημα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας».

_____________
Πηγές: www.kathimerini.gr, www.tanea.gr και http://gr.news.yahoo.com 07.02.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου