5 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΤ: Δεν θα γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο

Τη διακοπή της αποδοχής των ελληνικών τίτλων ως ενεχύρων, από τις 11 Φεβρουαρίου 2015, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σταματώντας ουσιαστικά την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Αιτιολογώντας την απόφασή της αναφέρει ότι "επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως επιτυχής η ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος".

Το εντυπωσιακό είναι ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε την απόφασή της αργά την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια ακόμη κίνηση άσκησης πίεσης στην νέα ελληνική κυβέρνηση με στόχο να την υποχρεώσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, που είχαν αναληφθεί μέσω της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αναστολή αποδοχής των ελληνικών τίτλων ως ενεχύρων δεν έχει επίπτωση στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι ανάγκες ρευστότητας των οποίων θα είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης, παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όσον αφορά στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση. 






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Η απόφαση της ΕΚΤ, πέραν των άλλων, θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση του κόστους χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες. Μέσω ELA το επιτόκιο είναι 1,50%, ενώ στον απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ (έναντι εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου) το επιτόκιο είναι μόλις 0,05%.


    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη συνέντευξή του προς την γερμανική εφημερίδα Zeit ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρει τη φράση «είμαι ο υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας», κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά. Ολόκληρη η φράση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, έχει ως εξής: «Σε μια υπερχρεωμένη χώρα δόθηκαν και νέα δάνεια. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, είμαι ο υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή