4 Φεβρουαρίου 2015

Θέσεις που «φωτογραφίζουν» τρόικα στο έγγραφο του γερμανικού Υπ. Οικονομικών που δημοσίευσε το Reuters

Σύμφωνα με το Reuters το Βερολίνο ζητά από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις. Για την παροχή στήριξης το Eurogroup θα πρέπει να ζητήσει μια «καθαρή υπόσχεση» της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει η προκάτοχός της με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών (Draft Paper), που δημοσίευσε την Τετάρτη το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στη Deutsche Welle, γίνεται λόγος για:

-«συνεχιζόμενο ρόλο» της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στον έλεγχο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων

- δήλωση της Ελλάδας ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών

- αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την ελληνική κυβέρνηση

- επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% τον επόμενο χρόνο

- τήρηση της δεύσμευσης για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000

- μείωση του κατώτατου μισθού και στενότερη σύνδεση των συντάξεων στις εισφορές

- λιγότερες εξαιρέσεις στην επιβολή του ΦΠΑ

- συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (λιμανιών, προμηθευτών ενέργειας, ακινήτων) ώστε να επιτευχθεί για φέτος ο στόχος εισόδων 2,2 δις στον προϋπολογισμό

- μέτρα για την προσάρμοση των τιμών ρεύματος για ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις τιμές αγοράς.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, υπό αυτές τις προϋποθέσεις η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «ενδυναμώσει» τη συνεργασία με την Ελλάδα.

Το Reuters αναφέρει ότι το έγγραφο έχει σταλεί από το Βερολίνο με γνώμονα την προετοιμασία της ομάδας εργασίας των υπουργών Οικονομικών του Εurogroup (Euroworking Group).

Όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στη Deutsche Welle η δημοσίευση του εγγράφου, στο οποίο αναφέρονται oι πάγιες γερμανικές θέσεις για το ελληνικό χρέος, δεν έχει ουδεμία σχέση με την (αυριανή) συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη.

Πηγή: Deutsche Welle 04.02.2015
Περισσότερα στο http://dw.de/p/1EVjo






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου