15 Μαρτίου 2016

Όταν η Ντροπή στην Ειδομένη βαφτίζεται Τιμή

Αντιδράσεις για τη δήλωση Μπαλτά περί «τιμητικής εικόνας» στην Ειδομένη 

Η Ελλάδα σηκώνει αυτή τη στιγμή το βάρος του κόσμου, σώζει την τιμή του κόσμου κρατώντας τις αρχές της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και πάνω απ’ όλα της φιλοξενίας, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς σε δηλώσεις του, ανακοινώνοντας την εμπλοκή του υπουργείου στο προσφυγικό.

«Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα, όσο και ας φαίνεται ίσως περίεργο, διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, δεν προσπαθούμε να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνουμε παντού στη χώρα» 
σημείωσε ο κ. Μπαλτάς. Ανέφερε δε πως το υπουργείο Πολιτισμού εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο γιατί είναι τμήμα της κυβέρνησης, αλλά κυρίως γιατί στο πρόβλημα των προσφύγων παίζεται το διϊστορικό και νυν ήθος της χώρας.

Τις δηλώσεις Μπαλτά σχολίασε μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφθεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν ο κ. Μπαλτάς θεωρεί «τιμητική για την Ελλάδα την εικόνα της Ειδομένης» τότε είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει υπουργό Πολιτισμού που κάνει τέτοια δήλωση, ήταν το σχόλιο του Ποταμιού. 


Την ίδια στιγμή, και ενώ εικόνες ντροπής από την αθλιότητα που επικρατεί στην Ειδομένη κάνουν το γύρο του κόσμου, αγνωστο παραμένει τι συμβαίνει ή τι θα επακολουθήσει με τους περίπου 1.400 πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν σε έδαφος της πΓΔΜ και τελούν υπό κράτηση από τις Αρχές της γειτονικής χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα ζητήσουν την επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σκοπιανές πηγές το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη επέστρεψαν στην Ελλάδα 800 ατόμα από τα 1.400 που είχαν καταφέρει να περάσουν στο έδαφος της πΓΔΜ, ενώ το Rueters κάνει λόγο για επιστροφή 600 ατόμων, άγνωστο με ποιον τρόπο.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει εικόνα για το τι έγινε. «Αυτό που ξέρω είναι ότι κάθε διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών μέσων. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο για να το διαψεύσω ή να το επιβεβαιώσω» ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

«Αυτά είναι ψέματα που λέει η σκοπιανή πλευρά, που θέλει να δείξει όλον τον τελευταίο καιρό ότι εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας και ότι αυτό είναι το κράτος που υπερασπίζεται την Ευρώπη, για να διεκδικήσει στη συνέχεια μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και όλα τα σχετικά που επιδιώκει. Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα...» είπε μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τρίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης.

Κατά τα άλλα η εληνική κυβέρνηση με την απουσία της "σώζει την τιμή του κόσμου" σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά. 

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr, www.tovima.gr, news.in.gr, twitter.com 15.03.2016
Σχετική ανάρτηση:
Η απεγνωσμένη έξοδος προσφύγων της Ειδομένης






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου