18 Απριλίου 2024

Η Ολυμπιακή Φλόγα μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ στα... Φιλιατρά

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας προς το Παρίσι ξεκίνησε την Τρίτη. Μετά την εντυπωσιακή τελετή της αφής στην Αρχαία Ολυμπία, οι λαμπαδηδρόμοι ήδη τη μετέφεραν σε πόλεις της Πελοποννήσου, δίνοντας την αφορμή για μικρές γιορτές στις περιοχές απ' όπου πέρασε.

Όμως, το πέρασμά της από τα Φιλιατρά, απόκτησε σ' αυτή την ολυμπιακή διαδρομή ιδιαίτερη αξία, αφού η μεσσηνιακή πόλη έχει ένα ... κοινό με το Παρίσι, τον «Πύργο του Άιφελ», τον 
δικό της!


Οι φωτογραφίες του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Νίκου Λυμπερόπουλου, που κατάγεται από τα Φιλιατρά, να τρέχει ως λαμπαδηδρόμος μπροστά από το αντίγραφο του εμβληματικού τοπόσημου του Παρισιού, σε μια πρώτη ματιά προκαλούν την απορία: «πρόλαβε η Φλόγα να φτάσει ήδη στη Γαλλία;» 


Η αλήθεια είναι ότι το αξιοθέατο των Φιλιατρών, που κατασκευάστηκε το 1960 "δαπάνες του ομογενούς εξ Αμερικής ιατρού Χαράλαμπου Φουρναράκη", απέχει πολύ από το να συγκριθεί με το πρωτότυπο του Παρισιού. Έχει ύψος μόλις 26 μέτρα (είναι περίπου 275 μέτρα πιο "κοντός" από εκείνον στο Παρίσι), αποτελεί όμως ένα συμπαθές ομοίωμά του.

Ας δούμε τι έγραψε ο τύπος της εποχής (από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 6.8.1960):
«Προ ολίγων ημερών εστήθη εις τα Φιλιατρα Μεσσηνίας ομοίωμα του πύργου του Άϊφελ ύψους 26 μέτρων. Όπως και το πρωτότυπον, ούτω και η κατασκευή του πύργου των Φλιατρών έχει γίνει μόνον από σιδηράς δοκούς, έχουν δοθεί τα ίδια χρώματα και γενικώς έχουν τηρηθεί αι ίδιαι αναλογίαι. Έκτός των άλλων ο Πύργος των Φιλιατρών συμβολίζει την συνεργασίαν των δύο λαών εις το μορφωτικόν και το έπίπεδον των τεχνικών κατακτήσεων, καθώς και τον θαυμασμόν των Ελλήνων δι ό, τι ωραίον και ευγενές έχει να επιδείξη το γαλλικόν έθνος.
Ο Πύργος των Φιλιατρών έγινε δαπάνες του ομογενούς εξ Αμερικής ιατρού Χαρ. Φουρναράκη, διαμένοντος εις Σικάγον, διευθυντού του χειρουργικού κέντρου της πόλεως, όστις από πολλων ετών διδάσκει χειρουργικήν τεχνικήν εις το πανεπιστήμειον του Ιλλινόις και εις την ιατρικήν σχολήν του Σικάγου ως τακτικόν μέλος».

Σημειώνεται ότι ο "Πύργος του Άιφελ" μαζί με την Υδρόγειο Σφαίρα και το "Κάστρο των Παραμυθιών", όλα δωρεές του Χαράλαμπου Φουρναράκη, αποτελούν τρία χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης των Φιλιατρών.

Την Τρίτη, πρώτη μέρα της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας, που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία, είχε σταθμούς στην Αμαλιάδα, την Αρχαία Ήλιδα, την Ανδραβίδα, τη Γαστούνη, τον Πύργο, τη Ζαχάρω, τα Φιλιατρά και διανυκτέρευσε στην Πύλο, έξω από την οικία του Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα.


Και η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στον ελλαδικό χώρο συνεχίζεται, έως την παράδοσή της στους εκπροσώπους των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού την άλλη Παρασκευή, 26 Απριλίου.

afirimeno.com

με στοιχεία από protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου