16 Οκτωβρίου 2017

Αυστρία: Στροφή προς τα δεξιά στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές

Στροφή προς τα δεξιά καταγράφηκε τελικά και στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο μόλις 31ενός ετών επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, θα αναδειχθεί στον πιο νέο ηγέτη της Ευρώπης. Συμμετοχή στην κυβέρνηση Κουρτς διεκδικεί το ακροδεξιό και λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας. "Η Αυστρία κινείται ακόμη πιο δεξιά" σχολίαζει ο γερμανόφωνος τύπος που προειδοποιεί για "απομάκρυνση της Αυστρίας από τον κορμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Πιο αναλυτικά, από δυο δημοσιεύματα:

Κουρτς: «Θα συνεχίσω την πολιτική μου στο προσφυγικό» 
από τη Deutsche Welle

Η στροφή προς τα δεξιά που προοιωνίζονταν στην Αυστρία καταγράφηκε τελικά και στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μόλις 31ενός ετών, θα αναδειχθεί στον πιο νέο ηγέτη της Ευρώπης. 

Σεμπάστιαν Κουρτς

Προς το παρόν ο μεγάλος νικητής των εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν θέλει να αποκαλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο. «Αναζητούμε εταίρους για να προωθήσουμε αλλαγές στην Αυστρία» αρκέστηκε να πει χθες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χωρίς να αποκλείσει κανένα σχήμα, ακόμη και κυβέρνηση μειοψηφίας. Πιθανοί εταίροι θα μπορούσαν να είναι το ακροδεξιό και λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας FPÖ, που κατάφερε να αποσπάσει το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων 20 χρόνων και διεκδικεί με αξιώσεις συμμετοχή στην κυβέρνηση Κουρτς, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών.

«Καλές σχέσεις με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης»

Μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσπάθησε να διαλύσει τους φόβους σε σχέση με τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής τους, παρά τις στενές σχέσεις με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως την Πολωνία ή την Ουγγαρία, που δημιουργούν προσκόμματα στην ΕΕ. «Είμαστε χώρα που είναι παράλληλα πύλη προς ανατολάς», τόνισε. «Και ναι, διατηρούμε καλές σχέσεις με ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο στόχος μου δεν είναι να συνεχίσω τη διαίρεση μέσα στην Ευρώπη με τις φυγόκεντρες δυνάμεις αλλά να συνεργαστώ με την Ευρώπη. Φυσικά χρειάζονται αλλαγές μέσα στην ΕΕ, αλλά προς μια θετική κατεύθυνση, φιλοευρωπαϊκή».

Ήταν σαφής επίσης η προσπάθεια που έκανε χθες ο Κουρτς να υπενθυμίσει ότι συνέβαλε τα προηγούμενα χρόνια από το υπουργικό του αξίωμα θετικά, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστήριξε, στην ευρωπαϊκή πορεία της γηραιάς ηπείρου.

«Όχι στην ένταξη της Τουρκίας αύριο»

«Όχι, δεν είμαι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας αύριο, όπως δεν ήμουν και στο παρελθόν και δεν πρόκειται να αλλάξω την πολιτική μου στο προσφυγικό. Αλλά θα παραμείνω φιλοευρωπαίος και θα βοηθήσω στη συνδιαμόρφωση της Ευρώπης. Και αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα μου δίνει τη δυνατότητα να το κάνω με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι στο παρελθόν», υπογράμμισε στη γερμανική τηλεόραση. Πάντως σημαντικές αποφάσεις για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να ληφθούν σήμερα. Υπάρχει η εκκρεμότητα με τις επιστολικές ψήφους που θα καθορίσουν και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Από ιδεολογικής άποψης το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς έχει πολλά κοινά σημεία με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Και τα δύο είναι υπέρ μιας περιοριστικής μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής και υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να περιορίσουν τις εξουσίες τους και να δώσουν περισσότερο χώρο στα κράτη –μέλη για τη λήψη εθνικών αποφάσεων. Με λίγα λόγια και τα δύο κόμματα υιοθετούν μια εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτήν της καγκελαρίου Μέρκελ. Προδιαγράφεται σύγκρουση με τη Μέρκελ; Η Αυστρία αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

ZDF, dpa / Ειρήνη Αναστασοπούλου 

Χάιντς Κρίστιαν Στράχε

Ο γερμανικός Τύπος για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία
από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην γειτονική Αυστρία και οι ανατροπές που σηματοδότησε απασχολεί σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, τον γερμανικό Τύπο, που επιχειρεί να διακρίνει τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στην στάση της Βιέννης στα μεγάλα θέματα της Ευρώπης. 

Die Zeit: Για απομάκρυνση της Αυστρίας από τον «κορμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί η εφημερίδα Die Zeit, σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με τους Ελεύθερους. Οι Ελεύθεροι, εξηγεί, έχουν απαιτήσει διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις και ζητούν υπουργεία - κλειδιά, το Εσωτερικών και το Εξωτερικών. «Με αυτόν τον συνασπισμό, η Αυστρία θα απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊκό κορμό - παρότι η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το β' εξάμηνο του 2018 - και κολακεύει προσεκτικά τις χώρες του Βίσεγκραντ. Διότι η ατζέντα χάρη στην οποία κέρδισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς συνίσταται κυρίως σε μια περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγες, η οποία στρέφεται προς τα βορειοανατολικά γειτονικά κράτη». 

Die Welt: «Μακρόν της Ανατολής, Μακρόν της μετανάστευσης», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt που παρουσιάζει την πορεία των δύο ηγετών προς την κορυφή και αναφέρει ότι οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για την Ευρώπη. «Με τον Γάλλο και τον Αυστριακό ως υποστήριξη, η Γερμανία θα μπορούσε να επικοινωνήσει καλύτερα εντός της ΕΕ. Με το Μακρόν θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί η Ευρωζώνη και να μικρύνει το χάσμα με τη νότια Ευρώπη. Με μια σταθερή βάση για το ευρώ - χωρίς ριζοσπαστική πολιτική λιτότητας, αλλά και χωρίς την αμοιβαιοποίηση χρεών. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα μπορούσε να είναι ο Μακρόν της ανατολής, ο Μακρόν της μετανάστευσης. Όταν θα γίνει καγκελάριος, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των θυμωμένων λόγω της προσφυγικής κρίσης ανατολικοευρωπαίων, με τους οποίους η Αυστρία βρίσκεται παραδοσιακά κοντά. Είναι στο χέρι της Μέρκελ να χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρον ο Μακρόν και ο Κουρτς», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Deutsche Welle: Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle, η οποία θεωρεί «επικίνδυνο για την ΕΕ» έναν πιθανό δεξιό συνασπισμό και αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ περί «Ορμπανοποίησης της Αυστρίας». Αν ο νεαρός, αλλά με πλήρη συναίσθηση της δύναμής του, Σεμπάστιαν Κουρτς, σχηματίσει κυβέρνηση με τους δεξιούς λαϊκιστές του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, η μεταναστευτική πολιτική, η εσωτερική ασφάλεια αλλά και δομικά ζητήματα θα πάρουν μια νέα, πιθανόν αμφιλεγόμενη κατεύθυνση, προειδοποιεί η DW και επισημαίνει ότι ο κ. Κουρτς δεν θα είναι εύκολος εταίρος για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. 

Bild: «Γιατί δεν έχουμε κι εμείς έναν τέτοιον;», διερωτάται η Bild και αναλύει την πορεία του Σεμπάστιαν Κουρτς προς την Καγκελαρία, ενώ εκτιμά ότι αν ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε γίνει αντικαγκελάριος, η Βιέννη θα ψυχρανθεί με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, καθώς ο ηγέτης της λαϊκιστικής δεξιάς έχει χαρακτηρίσει την Άγγελα Μέρκελ την «πιο επικίνδυνη γυναίκα της Ευρώπης», λόγω της «εγκληματικής προσφυγικής πολιτικής» της, ενώ τάσσεται στο πλευρό του Ολλανδού Χέερτ Βίλντερς και επαινεί τους Βρετανούς για το Brexit. 

Süddeutsche Zeitung: «Η Αυστρία κινείται ακόμη πιο δεξιά», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι οι εκλογές έδειξαν ότι στην Αυστρία «μπορεί κανείς με ξενοφοβία, ισλαμοφοβία και ευρωσκεπτισκισμό να κερδίσει πολλές ψήφους. Ο δεξιός λαϊκισμός έγινε πλέον αποδεκτός από όλους τους κύκλους». 

«Μια χώρα μετακινείται προς τα δεξιά», γράφει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η Handelsblatt έχει τίτλο «Τέλεια ολίσθηση δεξιά για την Αυστρία» και προβλέπει συνέπειες για την Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ υπενθυμίζει την κριτική που έχει ασκήσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην Καγκελάριο Μέρκελ για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. 

Πηγές: Deutsche Welle, kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετική ανάρτηση:
Το Λαϊκό Κόμμα του Σ. Κουρτς νικητής στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου