15 Οκτωβρίου 2017

Το Λαϊκό Κόμμα του Σ. Κουρτς νικητής στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές

(upd) Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο μεγάλος νικητής των σημερινών πρόωρων βουλευτικών στην Αυστρία, όπως διαπιστώνεται τόσο από τα πρώτα αποτελέσματα
των exit polls, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, όσο και από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο θεωρείται και ο πιθανότερος εταίρος στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού που αναμένεται να σχηματίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς
, «κονταροχτυπιέται» για τη δεύτερη θέση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν που φαίνεται να προηγείται με μικρή διαφορά. 

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. "Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα" είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν. Η γενική γραμματέας του κόμματος, Ελιζαμπέτ Κέστινγκερ, διευκρίνισε ότι "θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού για την επόμενη πενταετία με το κόμμα που θα μας επιτρέψει να επιφέρουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη χώρα". 

Την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των σημερινών πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα- ανακοίνωσε σε αποψινές δηλώσεις του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. Το εάν θα υπάρξει ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, θα αποτελέσει, όπως είπε, θέμα των συζητήσεων του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς. 

Στην νέα εκτίμηση, στις 20.00 ώρα Ελλάδας, πρώτο είναι το Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 31,6%, που αυξάνει το ποσοστό του κατά 7,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, σε αντίθεση με την πρώτη πρόβλεψη, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,9 %, το ίδιο με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά είναι πλέον δεύτερο σε δύναμη. Ακολουθεί με μικρή διαφορά το Κόμμα των Ελευθέρων με ποσοστό 26% και με αυξημένη τη δύναμή του κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2% (+0,2 %), ενώ ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η "Λίστα Πιλτς" του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο. Στη βάση αυτής της εκτίμησης, οι Πράσινοι με ένα 3,9%, δεν εξασφαλίζουν το όριο του 4% για την είσοδο τους στη Βουλή. 

Νωρίτερα γράφαμε:

Σύμφωνα με αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις (με μία απόκλιση έως 2%): Το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 30,2 %. Το Κόμμα των Ελευθέρων αποσπά ένα 26,8 %, ποσοστό αυξημένο κατά επίσης 6,3 μονάδες. Οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, που ήταν πρώτο κόμμα σε όλες τις βουλευτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, περιορίζονται σε ποσοστό 26,3% (-0,6 %). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), κατακτώντας ποσοστό 5,3 % (συν +0,3%). Ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό μόλις 4,9 %, μειωμένο κατά 7,5 μονάδες σε σχέση με το 2013. Την είσοδο του στην νέα Βουλή με ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η "Λίστα Πιλτς" του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο. 

Αυστρία: Νέα κυβέρνηση με το ακροδεξιό FPÖ;

"Οι ακροδεξιοί του FPÖ (Κόμμα των Ελευθέρων) έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για μια συμμετοχή του κόμματός τους στην επόμενη αυστριακή κυβέρνηση. Η διένεξη μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) και Συντηρητικών (ÖVP) καθιστά σχεδόν αδύνατη μια ακόμα μεταξύ τους συγκυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι η Αυστρία θα πραγματοποιήσει πολιτικά στροφή προς τα δεξιά" έγραφε χθες η Deutsche Welle για να προσθέσει ότι:

"Στο προοίμιο της εκλογικής αναμέτρησης οι δημοσκόποι συμφωνούν ότι είναι αδύνατο να κερδηθούν εκλογές χωρίς σκληρή στάση στο ζήτημα της μετανάστευσης. Στο πλέον χαρακτηριστικό ερώτημα αν οι πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο θα έπρεπε να λαμβάνουν ίδιες κοινωνικές παροχές με τους Αυστριακούς, τόσο ο καγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος των Συντηρητικών Ζεμπάστιαν Κουρτς απάντησαν «όχι» σε μια από τις τελευταίες τηλεμαχίες. Ιδίως στην επαρχία, όπου ζουν οι λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα ασφαλείας, τάξης και στο σύνθημα «πρώτα η Αυστρία»". 


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου