19 Δεκεμβρίου 2020

Στον «πάγο» οι πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2021

Η Ελευσίνα μαζί με το Νόβι Σαντ της Σερβίας και την Τιμισοάρα της Ρουμανίας θα συγκαταλέγονταν το 2021 στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Τώρα, λόγω πανδημίας, η χρονιά της Ελευσίνας και της Τιμισοάρα μετακινήθηκε για το 2023, ενώ του Νόβι Σαντ για το 2022. Από την "Deutsche Welle": 

Ελευσίνα, 
η πόλη της Αττικής

Κατά την αρχαιότητα η Ελευσίνα αποτελούσε μαζί με την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδος και σε αυτήν κατέληγε η Ιερά Οδός. 

Βιομηχανικό λιμάνι χωρίς βιομηχανία. Το παλιό βιομηχανικό λιμάνι είναι μια από τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πόλης. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο δεν χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς, αλλά περισσότερο ως «νεκροταφείο» παλιών πλοίων. Πάνω από 30 πλοία-φαντάσματα και βάρκες έχουν παραδοθεί εκεί εδώ και δεκαετίες στο έλεος του χρόνου και σαπίζουν. Πέρσι η Ελευσίνα ξεκίνησε με την ανέλκυση και απομάκρυνσή τους. 

Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2023. Η Ελευσίνα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση. Εργοστάσια έκλεισαν, η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη. Η προσπάθεια ανασυγκρότησης όμως ξεκίνησε. Πολλά κτίρια ανακαινίζονται, κήποι καλλωπίζονται. Η πόλη θέλει να δείξει τον καλύτερό της εαυτό ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τώρα υπάρχει και περισσότερος χρόνος. Λόγω πανδημίας η χρονιά της Ελευσίνας μετακινήθηκε τελικώς για το 2023 

Νόβι Σαντ, η «σερβική Αθήνα» 

Το Νόβι Σαντ είναι πολύχρωμο και πολυπολιτισμικό. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας ζουν Σέρβοι, Ούγγροι, Σλοβάκοι, Κροάτες, Ρουμάνοι, Μαυροβούνιοι, Ρομά και άλλες εθνικότητες. Η πόλη έχει πλούσιο πολιτισμικό βίο. Τον 19ο αιώνα ήταν πολιτιστικό κέντρο καθώς επίσης σημαντικό εμπορικό και παραγωγικό κέντρο. Γι΄ αυτό και αποκαλείται «σερβική Αθήνα». Θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2022 

«Μεθυσμένο ρολόι». Στο ρολόι αυτό χρειάζεται κανείς περισσότερο χρόνο για να δει την ώρα. Διότι ο μικρός δείκτης δείχνει τα λεπτά και ο μεγάλος τις ώρες, αντίθετα δηλαδή από τα κανονικά. Γι΄ αυτό και αποκαλείται και «μεθυσμένο ρολόι». Ήταν δώρο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Μαρίας Θηρεσίας στα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα. 

Φρούριο Πετροβαραντίν. Το φρούριο Πετροβαραντίν στη δεξιά όχθη του Δούναβη είναι από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Σερβίας. Συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένα φρούρια της Ευρώπης. Από το 2001 πραγματοποιείται εκεί κάθε Ιούλιο ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της νότιας Ευρώπης. 

Μιλέβα Μάριτς και Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ένα από τα πιο διάσημα παιδιά της πόλης είναι η Μιλέβα Μάριτς. Ήταν η πρώτη Σέρβα και μια από τις πρώτες γυναίκες παγκοσμίως που πήραν πτυχίο Μαθηματικών και Φυσικής. Το 1903 παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Άλμπερτ Αϊνστάιν. 11 χρόνια αργότερα χώρισαν. Μέχρι και σήμερα συνεχίζονται οι εικοτολογίες για το ρόλο της στην επεξεργασία της Θεωρίας της Σχετικότητας. 

Τιμισοάρα, η «μικρή Βιέννη» 

Η Τιμισοάρα της Ρουμανίας είναι γνωστή και ως «μικρή Βιέννη». Τα προσφάτως ανακαινισμένα παλιά κτίρια της πόλης θυμίζουν έντονα την ιστορική εποχή της μοναρχίας. Η Τιμισοάρα θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023. 

1989: Τόπος μνήμης. Η επανάσταση κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε την αφετηρία της στην πόλη αυτή. Εκεί διοργανώθηκαν πολλές διαδηλώσεις, με πολλές να πνίγονται στο αίμα. 

Στην πλατεία της Όπερας έχασαν τη ζωή τους πολλοί διαδηλωτές, ανάμεσά τους παιδιά και νέοι. Σύντομα όμως το πνεύμα της επανάστασης διαδόθηκε σε όλη τη χώρα, οδηγώντας στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. 

Πνεύμα καινοτομίας. Στις 12 Νοεμβρίου του 1884 φωτίστηκαν για πρώτη φορά οι σκοτεινοί δρόμοι της πόλης. Η Τιμισοάρα έγινε από τις πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις με ηλεκτρικό φωτισμό δρόμων. Από πολλές απόψεις η πόλη ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες της χώρας. Η οικονομία ανθεί, η ανεργία είναι χαμηλότερη απ΄ ότι σε άλλες πόλεις ενώ πολλές διεθνείς επιχειρήσεις έχουν εκεί τις αντιπροσωπείες τους, μεταξύ αυτών πολλές γερμανικές. 

Καθεδρικός των Τριών Ιεραρχών. Ένα από τα σήματα κατατεθέντα της πόλης είναι ο Καθεδρικός Ναός των Τριών Ιεραρχών. Για μια ορθόδοξη εκκλησία έχει μάλλον ασυνήθιστη μορφή καθώς διαθέτει πύργους και όχι τρούλους. Απόλυτος προορισμός για όσους επισκέπτονται το στολίδι της δυτικής Ρουμανίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου