8 Δεκεμβρίου 2020

Πόσο κοντά είναι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας;

Στους Ευρωπαίους ηγέτες μεταφέρονται οι πιθανές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας, μετά την χθεσινή διαπίστωση των υπουργών Εξωτερικών ότι η Άγκυρα δεν προχώρησε σε αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η «Deutsche Welle». Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, παρότι αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε, εμφανίζονται επιφυλακτικές.

Μπορέλ: Η Τουρκία δεν προχώρησε σε αποκλιμάκωση

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε, σύμφωνα με την «Deutsche Welle», ότι η κεντρική διαπίστωση ήταν πως δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στη στάση της Τουρκίας. «Αντίθετα, η κατάσταση επιδεινώθηκε σε ορισμένους τομείς», ανέφερε, ενώ οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται. Η κατάσταση δεν είναι θετική και οι υπουργοί θα ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους για την εξέλιξη αυτή, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Σε ερώτηση σχετικά με το τι περιμένει από τη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών, ο κ. Μπορέλ αρνήθηκε να προκαταλάβει την όποια απόφαση, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει ακριβώς αυτό που είπε ότι θα κάνει, θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα λάβει την απόφαση που θεωρεί δέουσα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, άλλα όλα τα κράτη-μέλη επιθυμούν εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των σχέσεων με την Τουρκία. «Η διπλωματία εφευρέθηκε για να λύνουμε διαφορές ειρηνικά με διάλογο και αυτό προσπαθώ να κάνω», κατέληξε. 

Δενδιας: «Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση»

Σε δήλωσή μετά την χθεσινή συζήτηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι διαπιστώθηκε από όλους τους ομολόγους του ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αντίθετα συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα σε ένα πλαίσιο που είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ανέφερε ο υπουργός. 

«Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ, άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Καταλήγοντας τόνισε ότι έγινε σαφές πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία και αυτό ακριβώς θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δηλώσεις Μάας με ...συνέπειες για την Άγκυρα 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προκάλεσε αίσθηση, λέγοντας, σύμφωνα πάντα με την «Deutsche Welle», ότι «τις τελευταίες εβδομάδες ιδιαίτερα η Γερμανία κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να βρει έναν τρόπο να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία», αλλά δυστυχώς, λόγω των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας δεν κατέστη δυνατόν να αρχίσουν «απευθείας συνομιλίες». Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι «υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις», γι αυτό και έχει έρθει η στιγμή να συζητηθούν οι «συνέπειες». 

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) βλέπει πλέον την «ΕΕ σε πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία». Σύμφωνα με το DPA οι αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς αναμένεται να ληφθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Ο Χάικο Μάας έκανε λόγο για πιθανές κυρώσεις απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη η ΕΕ έχει επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε δύο ηγετικά στελέχη του κρατικού οργανισμού πετρελαιοειδών TPAO. Για το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα που έχει ζητήσει η Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, επισημαίνοντας απλώς ότι για μία τέτοια απόφαση απαιτείται ομοφωνία.

Εκτιμάται ότι ενώ γενικά επικρατεί «κλίμα κυρώσεων» για τους χειρισμούς της Άγκυρας, δύσκολα θα βρεθεί η απαραίτητη ομοφωνία για το εμπάργκο όπλων. Τη σχετική πρόταση επανέλαβε πάντως πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολή προς τον Γερμανό ομόλογό του.

ΕΕ: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο επίκεντρο 

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, όλες οι χώρες συμφωνούν ότι η Άγκυρα δεν ανταποκρίθηκε στην προσφορά που της έγινε τον περασμένο Οκτώβριο για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις της με την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρούσε σε αποκλιμάκωση των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα προσέρχονταν σε διάλογο με την Ελλάδα. 

Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, παρότι αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε και δέχονται να καταγραφεί αυτό, εμφανίζονται στις μέχρι τώρα εσωτερικές συζητήσεις στο Συμβούλιο επιφυλακτικές στη λήψη προχωρημένων τομεακών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Αντίθετα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Αυστρία και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην θετική ατζέντα, τότε θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, για χρήση όλων των μέσων και επιλογών που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ με βάση το άρθρο 29 της Συνθήκης που κάνει λόγω για επιβολή κυρώσεων σε τρίτες χώρες.

Tagesspiegel: Πιο κοντά οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας;

«Ο Ερντογάν δείχνει να μην εντυπωσιάζεται από τις απειλές περί κυρώσεων» είναι ο τίτλος ανάλυσης στην εφημερίδα Tagesspiegel, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι «η εκτίμηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη». Η αρθρογράφος αναφέρει ότι «οι προετοιμασίες για την επικείμενη σύνοδο κορυφής δείχνουν πόσο έχει απομονωθεί πλέον η Τουρκία στη Δύση. Τον Οκτώβριο η γερμανική προεδρία επέβαλε αναστολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ ήθελε να διευθετήσει μέσω διαπραγματεύσεων την αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Όμως το γερμανικό εγχείρημα απέτυχε
»

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δηλώνει πλέον ότι πρέπει να τελειώσει το ‘παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι’ μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Ελλάδα και Κύπρος απαιτούν οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα πλήξουν την τουριστική βιομηχανία, μία από τις πιο σημαντικές πηγές συναλλάγματος της χώρας. Πιθανές θεωρούνται επίσης κυρώσεις στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα, καθώς και στον κλάδο των μεταφορών. Για την ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία, η επιβολή σκληρών κυρώσεων από την ΕΕ θα ήταν καταστροφική» προσθέτει η εφημερίδα Tagesspiegel

FAZ: Οι κυρώσεις προς την Τουρκία φαίνεται να πλησιάζουν

Ενόψει της επικείμενης -κρίσιμης για την Τουρκία- Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλα άσχημα νέα. Η οικονομία δεινοπαθεί από την ραγδαία υποτίμηση της λίρας και η πανδημία κατέστησε την Τουρκία μία εκ των χωρών που επλήγησαν εκτεταμένα από τον κορωνοϊό. Αν σε όλα αυτά, έρχονταν να προστεθούν ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ, η χώρα θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο. Το ενδεχόμενο κυρώσεων όμως φαίνεται να πλησιάζει. Δυνατές καθίστανται οι κυρώσεις εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο πιθανές γίνονται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως παρατηρεί η FAZ: «Η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό – δικαιολογημένα. Κι αυτό διότι στο παρελθόν παρόμοιες απειλές και συμβολικές κυρώσεις έπεφταν συνεχώς στο κενό. Ο Ερντογάν δεν απέκλινε από τις σταθερές πολιτικές θέσεις του. Αντιθέτως τα μέτρα οδήγησαν εσωπολιτικά σε σύμπνοια. Για τη γερμανική κυβέρνηση καθίσταται όμως όλο και πιο δύσκολο να αποτρέψει τις κυρώσεις που απαιτούν Γαλλία και Ελλάδα. Παρά τις διαβεβαιώσεις, η Τουρκία δεν έκανε τίποτα ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο και για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, που θα συντελούσαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει: Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας». 
 
Πηγή: Deutsche Welle. Από πέντε άρθρα (https://p.dw.com/p/3mMCg , https://p.dw.com/p/3mNLS , https://p.dw.com/p/3mJbl , https://p.dw.com/p/3mJTU) , https://p.dw.com/p/3mNdt 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου