1 Ιουνίου 2022

Ελληνικά τεθωρακισμένα τύπου ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία

Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) «συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder».

«Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και το Ομοσπονδιακό υπουργείο 'Αμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το γεγονός ότι τα ΒΜΡ-1 αποτελούν οχήματα μάχης ρωσικής κατασκευής συνιστά το κρισιμότερο στοιχείο για τους Ουκρανούς, καθώς η ρωσική πολεμική τεχνολογία τους είναι εξαιρετικά οικεία (πάνω σε αυτή έχει εκπαιδευθεί πολύ μεγάλο μέρος -αν όχι όλο- των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων), οπότε δεν απαιτείται επιπλέον χρόνος για εκπαίδευση, όπως και ιδιαίτερη προσπάθεια εξοικείωσης των χειριστών τους με τις δυνατότητές τους.

Παρότι βαριά οπλισμένα, τα BMP-1 θεωρούνται ξεπερασμένα τεχνολογικά ως οχήματα μάχης. Στον αντίποδα, τα τεθωρακισμένα τύπου Marder, είναι σαφώς πιο σύγχρονα από τα BMP-1 και αποτελούν τα βασικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης του γερμανικού στρατού. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των Marder, το οποίο καθιστά την παραχώρησή τους δελεαστική για την Αθήνα, είναι το γεγονός ότι φέρουν αντιαρματικούς πυραύλους MILAN που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στον ελληνικό στρατό.

Τεθωρακισμένο όχημα τύπου BMP-1

Αυτή τη στιγμή στο δυναμικό του Στρατού Ξηράς υπάρχουν 147 ΤΟΜΑ τύπου BMP-1. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το πρώτο προσχέδιο συζητήσεων για συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου στοχεύει στην παραχώρηση συνολικά 30 ΤΟΜΑ τύπου BMP-1 και την αντικατάστασή τους με ισάριθμα Marder.

Αντιδράσεις 
αντιπολίτευσης 

Η διμερής συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για την ανταλλαγή των τεθωρακισμένων, συγκέντρωσε τα βέλη της αντιπολίτευσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει πως «η κυβέρνηση αυξάνει την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με αποστολή τεθωρακισμένων». Επιπλέον αναφέρει ότι «θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό Καγκελάριο» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα».

Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ. «Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς» αναφέρει.

Γερμανικό τεθωρακισμένο τύπου Marder

Τι λένε οι Γερμανοί (από τη Deutsche Welle)

«Θα διαθέσουμε γερμανικά τεθωρακισμένα» στην Ελλάδα, ήταν η ανακοίνωση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντησή που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως σημειώνει το Spiegel Online: «Ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με μια συμφωνία βασισμένη στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία ανταλλαγής οπλικών συστημάτων με την Τσεχία. Αντίστοιχες συνομιλίες αναμένονται και με την Πολωνία. Σχετικά με την σχεδιαζόμενη πλέον ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Ελλάδα, στόχος είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα από τα αποθέματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας (…)

Στη συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας αναφέρθηκε σήμερα το πρωί, από το βήμα της γερμανικής βουλής, και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε μνεία στις χθεσινές επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επ‘ αυτού. Μετά την Τσεχία, λοιπόν, η Γερμανία και με την Ελλάδα ξεκινά ένα τέτοιο μοντέλο βοήθειας προς την Ουκρανία, ανέφερε ο Όλαφ Σολτς. Ένα «σχήμα» στήριξης της ουκρανικής αντίστασης με οφέλη βέβαια τόσο για την Ελλάδα όσο και τη Γερμανία.

Σχετικά με την ανταλλαγή οπλικών συστημάτων Ελλάδας και Γερμανίας δεν δόθηκαν πάντως περαιτέρω λεπτομέρειες στο μπρίφινγκ, ούτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά ούτε και από τον εκπρόσωπο του υπ. Άμυνας. Προς το παρόν δεν είναι, λοιπόν, γνωστό πόσα γερμανικά τεθωρακισμένα θα λάβει η Ελλάδα από τη Γερμανία και πότε, αλλά ούτε και το κόστος της όλης διαδικασίας.

Πηγές: Πληροφορίες από mod.mil.gr , kathimerini.gr , protothema.gr , naftemporiki.gr , Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου