14 Ιουνίου 2022

Οι κινήσεις που σχεδιάζει στο Αιγαίο η Τουρκία

Αναμενόμενες τουρκικές κινήσεις: Πρωτοβουλία σε διπλωματικό επίπεδο με τη χρήση των επίσημων διαύλων που υφίστανται στον ΟΗΕ. Η αδειοδότηση της κρατικής Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) για έρευνες ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη. Το ακραίο σενάριο με ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών νησιών, μέχρι την αποστρατιωτικοποίησή τους.


Συγκεκριμένα, οι δύο κινήσεις που σχεδιάζει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», είναι οι εξής:

Η πρώτη πρωτοβουλία που αναμένεται σε διπλωματικό επίπεδο είναι η χρήση των επίσημων διαύλων οι οποίοι υφίστανται στον ΟΗΕ προκειμένου η Τουρκία να κοινοποιήσει και σε διεθνές επίπεδο τη θέση της περί ύπαρξης νησιών «ακαθόριστης κυριαρχίας» στο Αιγαίο, τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες». Είναι ακόμα ασαφές αν η Αγκυρα θα επιλέξει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση κλιμάκωσης μέσω επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, απαντώντας στην τελευταία που κατετέθη από τις ελληνικές αρχές στις 25 Μαΐου ή με κάποιον άλλο τρόπο. Υφίσταται, πάντα και η δυνατότητα της διακοίνωσης. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα ήδη προετοιμάζεται προκειμένου να απαντήσει διπλωματικά. 

Η δεύτερη πρωτοβουλία που συζητείται εντός της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες που καταφθάνουν στην Αθήνα, είναι η αδειοδότηση της κρατικής Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) για έρευνες ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη, δηλαδή στη περιοχή δυτικά του 28ου μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει νοητά το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων. Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε ακραία κλιμάκωση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη σεναρίων ανάλογων με εκείνο της περιόδου Αυγούστου – Νοεμβρίου 2020, με μια κρίσιμη διαφορά: Στην περίπτωση ανατολικά του 28ου μεσημβρινού υπήρχε μόνο το Καστελόριζο, ενώ στα δυτικά υπάρχει μια συστάδα νήσων και νησίδων, την κυριαρχία των οποίων η Αγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά.

Είναι απολύτως σαφές ότι στην Αθήνα ετοιμάζονται για το χειρότερο, έχοντας πάντα κατά νου πως κάθε πληροφορία που καταφθάνει από την Αγκυρα βρίσκεται πάντοτε υπό την αίρεση των πολιτικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα πόλωσης στην Τουρκία και η κακή δημοσκοπική εικόνα του κ. Ερντογάν και του κόμματός του, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε επιλογές που άλλοτε θεωρούνταν αδιανόητες. (…)


Το ακραίο σενάριο για ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νησιών

Ακραία σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου στα ελληνικά νησιά, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της, παρουσιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ κάνοντας λόγο για ναυτικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

Όπως είπε ο διευθυντής της Hurriyet, Αχμέτ Χακάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Εφές 2022, έδωσε την εντύπωση επιχείρησης στα νησιά.

«Ο πρόεδρος είπε στην Ελλάδα “σταμάτα τη στρατιωτικοποίηση, δεν κάνω πλάκα”. Αυτή η δήλωση έδωσε την εντύπωση μιας επιχείρησης, αλλά εσείς λέτε πως είναι το σήμα της έναρξης μιας διαδικασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον καθηγητή του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιου, Atlinbas, Εράι Γκιουτσουλέρ.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή αφορά «στην απομόνωση των νησιών, τον αποκλεισμό τους». «Μπορείτε να εμποδίσετε τις εισόδους και τις εξόδους των νησιών. Δηλαδή αν η Τουρκία πει ότι αυτά τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν παραβιάζοντας τη συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να τα αποκλείσει και να πει πως θα τερματιστεί ο αποκλεισμός όταν θα φύγουν τα όπλα. Δηλαδή δεν τους επιτρέπει να να προμηθευτούν αγαθά από την υπόλοιπη χώρα», υπογράμμισε.

Πηγές: kathimerini.gr και skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου