27 Ιουνίου 2022

G7: Αποφασιστικότητα και ενότητα απέναντι στη Ρωσία

Στο Έλμαου της Βαυαρίας ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της συνόδου του G7 υπό γερμανική προεδρία. Κυρώσεις με το «καλημέρα» στη Ρωσία, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό.
 
Η παρέμβαση Ζελένσκι στο επίκεντρο της δεύτερη μέρας της Συνόδου. Από την Deutsche Welle:

Στην καρδιά των βαυαρικών Άλπεων, στον ειδυλλιακό πύργο Έλμαου, ξεκίνησε την Κυριακή με μεγάλες προσδοκίες η κρίσιμη σύνοδος του G7, των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών. «Στόχος μας είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας» ανέφερε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε δηλώσεις που έκανε λίγο πριν την παραδοσιακή οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών (φωτογραφία επάνω αριστερά).

Όπως είπε, οι επτά ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες αλλά και όλος το κόσμος βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης, ενός αυξανόμενου πληθωρισμού, στενότητας ως προς την προμήθεια πρώτων υλών αλλά και προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητη η ενότητα ενώπιον του ρωσικού επιθετικού πολέμου αλλά και ενώπιον των υπόλοιπων παγκόσμιων προκλήσεων. «Αυτό είναι κάτι, στο οποίο δεν υπολόγιζε ο Πούτιν και σίγουρα θα του προκαλεί πονοκέφαλο», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Απόλυτη σύμπλευση ΗΠΑ-Γερμανίας στο Ουκρανικό

Καλεσμένοι στον Πύργο Ελμάου είναι οι ηγέτες των χωρών του G7, Τζο Μπάιντεν (HΠΑ), Εμμανουέλ Μακρόν (Γαλλία), Μπόρις Τζόνσον (Μ. Βρετανία), Mάριο Ντράγκι (Ιταλία), Τζάστιν Τρυντώ (Καναδάς) και Φούμιο Κισίντια (Ιαπωνία). Μάλιστα ήδη πριν από την έναρξη της συνόδου, οι ΗΠΑ μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία την Ιαπωνία και τον Καναδά ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν εμπάργκο και στις εξαγωγές ρωσικού χρυσού, του πολύτιμου μετάλλου, από το οποίο η Ρωσία ετησίως κερδίσει υπέρογκα έσοδα. Πάντως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εμφανίζεται διστακτικός απέναντι σε ένα τέτοιο μέτρο. Ο ίδιος εξέφρασε ήδη από το Έλμαου, όπου συμμετέχει μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιφυλάξεις για το κατά πόσο ένα τέτοιο μέτρο θα πλήξει μόνο τη Ρωσία και όχι την ΕΕ.

Οι ηγέτες του G7. Μαζί τους ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την ΕΕ

Ως προς το ενεργειακό πεδίο επίσης οι ηγέτες του G7 συζητούν και το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατης τιμής στην τιμή του πετρελαίο. Πρόκειται για μια πρόταση των ΗΠΑ, η οποία έχει και τη στήριξη του Καναδά.

Πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε διμερή συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Πριν αποχωρήσουν για τη συζήτησή τους, θέλησαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα αρραγούς ενότητας των δύο χωρών απέναντι στη Ρωσία αλλά και προς πάσα κατεύθυνση, ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαρδίτη, όπου θα κριθεί και η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, εάν βέβαια η Τουρκία άρει την απειλή βέτο (29 και 30 Ιουνίου). Μάλιστα ο Όλαφ Σολτς θέλησε και μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν να υπογραμμίσει ότι οι δύο χώρες «ενεργούν» και «θα συνεχίσουν να ενεργούν» από κοινού.« Πρέπει να είμαστε ενωμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Τζο Μπάιντεν.

Για τη Γερμανία και προσωπικά για τον καγκελάριο Σολτς η σύνοδος του G7 αποτιμάται ως μεγάλο στοίχημα για την διεκδίκηση από τη Γερμανία ηγετικού ρόλου στις παγκόσμιες εξελίξεις και τη διαχείριση του Ουκρανικού. Δεν είναι άλλωστε απορίας άξιο μιας και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες αυτή τη στιγμή εμφανίζονται αποδυναμωμένοι: ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά την ήττα στις βουλευτικές, ο Τζόνσον μετά το σκάνδαλο Partygate αλλά και Μάριο Ντράγκι που μοιάζει σαν να βρίσκεται σε μια ατέρμονη προεκλογική περίοδο.

Ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ασφάλεια, κλίμα

Στα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα της ατζέντας των G7 συγκαταλέγονται το ξεμπλοκάρισμα των 22 εκατομμυρίων ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αλλά και η συνεκτίμηση των ενεργειακών και επισιτιστικών συνεπειών του πολέμου από τους G7 για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις προς τη Μόσχα. Άλλωστε όλες οι χώρες του G7 βιώνουν ήδη τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τόσο εξαιτίας του πρωτοφανούς πληθωρισμού αλλά και του επικείμενου δύσκολου χειμώνα, με τη Ρωσία να απειλεί να κλείσει ενδεχομένως εντελώς τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προς χώρες που εξαρτώνται από αυτή ενεργειακά.

Τέλος τόσο η κλιματική αλλαγή, η στενότερη συνεργασία στην δημιουργία νέων διεθνών υποδομών και δικτύων όσο και η αντιμετώπιση της πανδημίας θα βρεθούν επίσης στην ατζέντα, ενώ οι επτά ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για ένα νέο δόγμα διεθνούς πολιτικής ασφάλειας, κάτι που αναμένεται να αποσχολήσει προσεχώς και το ΝΑΤΟ. 

Συμμετοχή Ζελένσκι στην Σύνοδο Κορυφής των G7 μέσω βιντεοδιάσκεψης

Δεύτερη Ημέρα

Ζελένσκι στους G7: Να τελειώσει ο πόλεμος τον χειμώνα

Δεύτερη μέρα εργασιών για τη σύνοδο των ηγετών της ομάδας G7 στον Πύργο Έλμαου στις βαυαρικές Άλπεις, με κορυφαία στιγμή της ημέρας αναμφίβολα την παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν γερμανικά και διεθνή μέσα ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε πολύ συγκεκριμένα από τις επτά ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες τα εξής: συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, συνδρομή για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στήριξη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αλλά και εγγυήσεις ασφάλειας για το μέλλον της Ουκρανίας. Εξέφρασε μάλιστα την πρόθεσή του, όσο περνά από το χέρι του, να λήξει ο πόλεμος μέσα στον χειμώνα.

Από την πλευρά τους οι ηγέτες του G7 δεσμεύθηκαν για χρηματοδοτική στήριξη του ουκρανικού προϋπολογισμού με 28 δις ευρώ αλλά και σχεδόν 3 δις επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με σύμβουλο ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης την παροχή του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος NASAMS στην Ουκρανία, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου.

Διαδήλωση της Oxfam στο Έλμαου της Βαυαρίας

Νέες κυρώσεις προσεχώς;

Πάντως οι επτά ηγέτες, μετά τις προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό -πρόταση που προσκρούει βέβαια σε ευρωπαϊκές αντιδράσεις και για την οποία δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σύμφωνα με δηλώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – αλλά και την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, συνεχίζουν να εξετάζουν και σήμερα νέες κυρώσεις προς τη Μόσχα.

Aυτή τη φορά εστιάζουν στις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. Oι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης εξετάζουν ήδη την επιβολή βαρύτερων δασμών σε ρωσικά προϊόντα.

Το μεγαλεπήβολο επενδυτικό πρόγραμμα

Συμφωνία πάντως υπάρχει για την ώρα ως προς το μεγαλεπήβολο επενδυτικό πρόγραμμα 600 δις ευρώ για την αναβάθμιση των διεθνών υποδομών πχ. αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, οδικών αλλά και ενεργειακών δικτύω. Mια κίνηση των G7 με στόχο να δημιουργήσουν το αντίβαρο στον κινεζικό Νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Το G7 αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη, ακολουθούμενο από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Πηγή: Deutsche Welle
( https://p.dw.com/p/4DGp1https://p.dw.com/p/4DImH )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου