30 Ιουνίου 2022

Ιούνιος 2022: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα του Ιουνίου από την ελληνική κυρίως επικαιρότητα, που ξεχωρίσαμε. Στα γεγονότα του μήνα, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία (τον οποίο δυστυχώς σιγά-σιγά αρχίζουμε να συνηθίζουμε), κυριαρχούν οι τουρκικές απειλές, η ακρίβεια καθώς και οι επιδοτήσεις (Fuel Pass, Power Pass, «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»), παροχές που πολλοί τις θεωρούν ... προεκλογικές. 

Σκίτσο επάνω αριστερά: Στο δρόμο προς τις εκλογές σχοινοβατεί ο Κυριάκος Μητστοτάκης φορτωμένος με τις επιπτώσεις του πλέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, του πληθωρισμού και των τουρκικών απειλών... Με όλα αυτά ξέχασε την πανδημία και την ...μάσκα του! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (25.6.2022).

Tα υπόλοιπα σκίτσα με χρονολογική σειρά:

Ελληνικά τεθωρακισμένα τύπου ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση αποσύρει τα ξεπερασμένα τεχνολογικά τανκς (από την εποχή της εξέγερσης του πολυτεχνείου), ρωσικής κατασκευής, τα παραχωρεί στην Ουκρανία, και τα αντικαθιστά με σύγχρονα γερμανικά τύπου Marder. Έτσι τουλάχιστον μας είπε. Σχετικό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην "Καθημερινή" (3.6.2022):

"Σωτήρες" σε αναμομή... Προς το παρόν ο Αλέξης Τσίπρας κοιμάται (παρ' ότι "έχει χάσει τον ύπνο του" γιατί "δεν ξέρει τι θα παραλάβει ως πρωθυπουργός", όπως ο ίδιος είπε), αλλά "αν τον χρειαστεί η χώρα θα τον ξυπνήσουμε για να την ...σώσει", μας λέει η ("ομπρελοκρατούσα") Ελευθερία Χατζηγεωργίου Παραδίπλα ένα άλλος ... "σωτήρας", ο Κώστας Καραμανλής. Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου στο «Ελλάδα 24» (4.6.2022):

Καθημερινές είναι πλέον οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές: "Το Διεθνές Οθωμανικό Δίκαιο είναι ξεκάθαρο για το καθεστώς των ελληνικών νησιών", φαίνεται να λέει τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν που απειλεί με casus belli και όπλα από όλο τον κόσμο! Σκίτσο του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup) (7.6.2022):

Με τον ερχομό του καλοκαιριού ξεκίνησαν και οι πρώτες πυρκαγιές. Στην πρώτη γραμμή του πυρός οι πυροσβέστες και στην πρώτη γραμμή της άμυνας η εντολή ... "εκκενώστε τώρα"!Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου στην "Εφ.Συν" (9.6.2022):

Ο Toύρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δεν περιορίζεται μόνο σε απειλές κατά της Ελλάδας, αλλά εκτός από τον δικό του προεκλογικό αγώνα σχεδιαζει (με το επιτελείο του) και εκείνον του ... Κυριάκου Μητσοτάκη, κυρώς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου και αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία... Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή" (11.6.2022):

Συμμετείχαν οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις σε αποβατική άσκηση (Εfes 2022 στην Σμύρνη) φίλης και συμμαχου χώρας (της Τουρκίας) εναντίον άλλης φίλης και συμμαχου χώρας (της Ελλάδας), κάτι που δύσκολα "το πιάνει" κανείς. Σημασία όμως έχει να "το πιάνουν" οι φίλοι και σύμμαχοι! Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στον Ελεύθερο Τύπο (12.6.2022):

"Στο τέλος της τετραετίας θα γίνουν οι εκλογές" λέει για μια φορά ακόμη ο Κυριάκος Μητστοτάκης (μάλλον στον Αλέξη Τσίπρα). Εντωμεταξύ "ξεσκονίζει" την κάλπη για σύντομες εκλογές. Ως γνωστόν οι εκλογές δεν προαναγγέλονται! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (16.6.2022):

Mπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο; Μας πάνε οι λέξεις που αρχίζουν από "Π" (όπως: πανδημία, πόλεμος, πληθωρισμός) λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι σκέφτεται άλλες δυο: Προεκλογίκή Περίοδος! Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου από το "Πριν" (19.6.2022):

Επιδοτήσεις με Fuel Pass (καύσιμα), Power Pass (ηλεκτρισμό), «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» ... Παροχές εν όψει εκλογών (μάλλον το Φθινόπωρο) από την κυβέρνηση. Πάρε 80 ευρώ (επιδότηση καυσίμων) και γέμισέ το! (δηλαδή ρίξε θετική ψήφο στην κάλπη!) φαίνεται να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή" (22.6.2022):

Σημείωση: Τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία (ή το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Μάιος 2022: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου