2 Σεπτεμβρίου 2023

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Θέσεις και ατζέντα των 5 υποψήφιων προέδρων

Την ατζέντα και τις προτεραιότητές τους παρουσίασαν οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή προέδρου θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Αν υπάρξει δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.

Εφη Αχτσιόγλου: Δεν είμαστε με την ελίτ και τα τζάκια, είμαστε με τους πολλούς

Το όραμά της για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την επαναφορά του σε τροχιά εξουσίας, καθώς και τη βεβαιότητα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε η Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρώτη (με αλφαβητική σειρά) από τους υποψήφιους προέδρους.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να εμφανιστεί ως συνέχεια και παράλληλα ως τομή στην εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθως, έδωσε το δικό της στίγμα: «Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, τους νέους επιστήμονες. Θέλουμε να τους εκφράσουμε όλους; Οχι, δεν θέλουμε να εκφράσουμε την κομματική ολιγαρχία, τα τζάκια και την ελίτ. Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς και είμαστε περήφανοι για τη διαδρομή μας».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέπτυξε «τα τέσσερα στρατηγικά πεδία όπου πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τέσσερα μεγάλα επίδικα της εποχής, καθώς δεν περιοριζόμαστε στην εικόνα του καλού ή του κακού διαχειριστή.
1) Το κράτος της νέας εποχής. Θέλουμε ένα κράτος στρατηγό, στην υπηρεσία των πολλών. Με υπηρεσίες υγείας, με δωρεάν υψηλού επιπέδου παιδεία και θα κάνει τις απαραίτητες τομές. Αλλά και ένα κράτος διαφάνειας με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
2) Το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Αλλάζουμε ριζικά, διευρύνουμε τη βάση παραγωγής, δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, στις βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Αξιοποιούμε το Ταμείο Ανάπτυξης για δημόσιες πολιτικές και σχεδιάζουμε την ενεργειακή μετάβαση.
3) Εμείς προτείνουμε εργασιακό και αναπτυξιακό άλμα, να δώσουμε προοπτική στον κόσμο της εργασίας. Είναι απαραίτητα η διεύρυνση των δικαιωμάτων, οι αυξήσεις μισθών, η μείωση του χρόνου εργασίας, οι ενιαίοι κανόνες για όλους.
4) Η μάχη για τα ατομικά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα είναι η βάση για κάθε πολιτική αλλαγή. Το δίλημμα είναι δικαιώματα των ισχυρών ή δικαιώματα για όλους».

Κασσελάκης: «Την επομένη της εκλογής μου, το 41% τελειώνει»

«Την επόμενη ημέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία του και μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ της σύγχρονης Αριστεράς «ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες».

Ο Στ. Κασσελάκης είπε ότι, «αν θέλετε να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλές λιμάνι της αριστερής καθαρότητας, μάλλον δεν είμαι η κατάλληλη υποψηφιότητα. Αν θέλετε ένα κόμμα που θα είναι μεταξύ 10% και 15% για να συνεργάζεται με το κεντροδεξιό ΠΑΣΟΚ, ώστε να φτιάξουμε μια δήθεν κεντρώα κυβέρνηση, μάλλον δεν είμαι εγώ ο καταλληλότερος». Υποστήριξε ότι υπάρχει μόνο ο δρόμος της αυτοδύναμης νίκης.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «τα μεγάλα συμφέροντα» της χώρας έχουν «λυσσάξει» μαζί του, γιατί «δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ένας άνθρωπος που επιφανειακά έπρεπε να ανήκει σε αυτούς, αποφασίζει να επιστρέψει από το εξωτερικό για να τους εκθέσει και να τους κερδίσει». 

Μιλώντας για τη λειτουργία του κόμματος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει θέμα κανόνων, αλλά εσωτερικής δημοκρατίας. Είπε ότι η μεγαλύτερη τομή που θα κάνει «ως πρόεδρος, θα είναι η άμεση επαφή με τα μέλη, τις Ομάδες Μελών, που «θα γίνουν άμεσα εργοστάσια παραγωγής πολιτικής και αναμεταδότες πολιτικής σκέψης».

«Είδα από πρώτο χέρι ποιοι του στάθηκαν (του Αλέξη Τσίπρα) και ποιοι αντιδρούσαν στο άνοιγμα στην κοινωνία, θεωρώντας το ‘δεξιά απόκλιση’» είπε και σχολίασε ότι και σήμερα οι ίδιοι θεωρούν δεξιά απόκλιση τη δική του υποψηφιότητα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι το ακριβώς αντίθετο. «Γιατί δεξιά απόκλιση είναι τελικά ό,τι συμφέρει τη δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη. Δεξιά απόκλιση είναι ό,τι θα κρατήσει τον Μητσοτάκη στην εξουσία και τον ΣΥΡΙΖΑ ακίνδυνο κομπάρσο. Ακίνδυνο για το σύστημα» είπε ο 
κ. Κασσελάκης.

Παππάς: Επανασύνδεση με τη μεσαία τάξη

Την πρότασή του για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να ξανακερδίσει την εξουσία ανέπτυξε μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Παππάς.

«Για να κερδίσουμε λοιπόν τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Θα χτίσουμε την παράταξη της νίκης, την παράταξη που είναι ικανή να κερδίσει τις επόμενες εκλογές» 
υποστήριξε.

Για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε, όχι μόνο με τη νεολαία, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας και της επισφάλειας, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, με τη μεσαία τάξη
».

Ανέπτυξε το όραμά του για μία «καλύτερη Ελλάδα». Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον. Όπου κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις δυνατότητες και τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του. Όπου η οικονομία δεν παραδίνεται στις προτεραιότητες των δυνάμεων της αγοράς. Θα οικοδομήσουμε μια χώρα όπου οι δυνατότητες του καθενός στη ζωή δεν καθορίζονται από τις συνθήκες γέννησης και της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του. Όπου κανείς δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη, χωρίς την πρώτη κατοικία του».

Τζουμάκας: Να οδηγήσουμε τη δεξιά πολιτική σε ήττα

«Επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι όχι απλά να χάσει ο Μητσοτάκης -αυτός κάνει τη βάρδια του-, αλλά να οδηγήσουμε τη δεξιά πολιτική σε ήττα», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Τζουμάκας, στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.

Ο κ. Τζουμάκας δήλωσε αισιόδοξος, είπε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπέρβαση, με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης, όλοι μαζί, με τη θέληση του λαού και της νεολαίας, μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από τη κρίση».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνδεθεί με τις παραγωγικές δυνάμεις και τα συνδικάτα, να είναι πολιτικό και λαϊκό κόμμα, όχι κόμμα μηχανισμών. Πρόσθεσε ότι βασική αρχή του είναι η αυτονομία της πολιτικής έναντι της διαπλοκής, ότι είναι υπέρ της πολιτικής αυτονομίας και της δυνατότητας κάθε κόμματος να ορίζει την ταυτότητα του. «Είμαι υπέρ της πολιτικής ενότητας στη βάση αρχών». είπε.

Τσακαλώτος: Χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης

Τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την προεδρία του κόμματος, ανέπτυξε στην τοποθέτησή του στο Διαρκές Συνέδριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο των συντρόφων του ανέφερε: «Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης, που συμπεριλαμβάνει τον προγραμματικό λόγο και την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατεβαίνω για να είμαι πρόεδρος ως πρώτος μεταξύ ίσων. Δεν πιστεύω ότι αν θέλεις μία κοινωνία με ισότητα και δημοκρατία μπορεί το κόμμα σου να είναι ιεραρχημένο. Επίσης δεν πιστεύω ότι μπορείς να έχεις αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό, εγώ θα δίνω λόγο στα όργανα του κόμματος. Τέλος. Είτε κερδίσω είτε όχι, υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να είμαι μέλος μίας συλλογικής ηγεσίας».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Πρέπει να βγούμε από την εκλογή αρχηγού και κυρίως από το έκτακτο συνέδριο, με σχέδιο για το 2026 για την ταυτότητά μας, τις επιλογές μας, για το πρόγραμμά μας».

Απάντησε όμως και σε κάποιες εναντίον του αιτιάσεις: «Λένε: ο Ευκλείδης δεν είναι πολύ της διεύρυνσης, θέλει ένα κλειστό κόμμα. Αντίθετα, από τις προηγούμενες εκλογές έλεγα ότι δεν μπορεί να υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στον πολιτικό και τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είπα επίσης ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από πάνω. Είπα ότι πρέπει να γειωθούμε με κοινωνικές ομάδες».

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου