23 Σεπτεμβρίου 2023

Ευεργετικό το χιούμορ στις σχέσεις

Το χιούμορ μπορεί να λύσει ή ακόμη και να προλάβει πολλά προβλήματα στις σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση, έρευνα λέει, ότι τουλάχιστον ο άντρας πρέπει να έχει χιούμορ. 
Από τη Deutsche Welle:

Μία καλή ατάκα, ένα αστείο ανέκδοτο, λίγο γέλιο και ο πάγος σπάει. Ο άγνωστος στο μπαρ ή στο πάρτυ φαίνεται αμέσως λιγότερο «ξένος», ίσως ακόμη και συμπαθής. Το γέλιο δημιουργεί δεσμούς και το χιούμορ μπορεί να γοητεύσει ή να κάνει κάποιον ακόμη και θελκτικό.

Οι ψυχολόγοι το λένε άλλωστε εδώ και δεκαετίες: Η κοινή αίσθηση του χιούμορ μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά. Αυτό πιστεύει και ο ψυχολόγος Κάι Μπάουερ, ερευνητής από το πανεπιστήμιο του Χάλε, ο οποίος έγραψε τη διδακτορική του διατριβή για το… γέλιο.

Το χιούμορ δείχνει ευφυΐα και δημιουργικότητα

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το χιούμορ αποτελεί ένα… εξελικτικό πλεονέκτημα, όταν πρόκειται για την επιλογή συντρόφου. Χιούμορ δεν σημαίνει φυσικά ικανότητα να απομνημονεύει κανείς ανέκδοτα. Με όρους εξελικτικότητας, η αίσθηση του χιούμορ είναι δύσκολο να είναι προσποιητή, καθώς από πίσω της κρύβονται διάφορες ιδιότητες.

Οι άνθρωποι με χιούμορ για παράδειγμα είναι σε θέση να αφηγηθούν πνευματώδεις και αστείες ιστορίες, γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτουν ευφυΐα και δημιουργικότητα – ιδιότητες που κάνουν κάποιον πιο ελκυστικό, γράφει σε άρθρο της η ψυχολόγος Τερέζα ΝτιΝτονάτο. Κάτι που ισχύει, όπως σημειώνει, για όλους τους πολιτισμούς παγκοσμίως. 

Βέβαια αυτοί που επωφελούνται περισσότερο είναι… οι άνδρες με αίσθηση του χιούμορ: «Συνήθως οι άνδρες βρίσκουν πιο ελκυστικές τις γυναίκες που γελούν με το χιούμορ ενός άνδρα. Ταυτόχρονα, είναι επίσης πιο σημαντικό για τις ίδιες τις γυναίκες να μπορούν να γελούν με τα αστεία του άνδρα, παρά το αντίστροφο», λέει ο Μπράουερ. Το βασικό λοιπόν είναι ο άνδρας να έχει χιούμορ.

Το χιούμορ δεν είναι ωστόσο απλώς ένας δείκτης για το πόσο έξυπνος, αυθόρμητος και δημιουργικός είναι κάποιος, αλλά, όπως επισημαίνει ο Μπράουερ, «φανερώνει κάτι για τις ίδιες τις αξίες του».

Το χιούμορ βοηθάει τη σχέση (συνήθως)

Αν οι σύντροφοι δεν καταλαβαίνουν ο ένας το χιούμορ του άλλου, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι οι βασικές στάσεις ζωής των δύο συντρόφων απέχουν πολύ μεταξύ τους. «Ο πυρήνας του χιούμορ είναι η ατάκα, το απροσδόκητο», λέει ο Μπράουερ. Για να λειτουργήσει το χιούμορ και για τους δύο, πρέπει να υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να περιμένει κανείς. Σύμφωνα με τον ερευνητή το χιούμορ χρειάζεται μια κοινή βάση, διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει και για τους δύο.

Παρ' όλα αυτά, το χιούμορ δεν είναι και απολύτως απαραίτητο συστατικό για μία καλή, λειτουργική σχέση: «Οι άνθρωποι για τους οποίους το χιούμορ δεν είναι τόσο σημαντικό είναι πιο πιθανό να έχουν συντρόφους που επίσης δεν έχουν τόσο χιούμορ», λέει ο Μπράουερ.

Γιούλια Βέργκιν
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου