11 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Daniel: Το πριν και το μετά

Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής 
της κακοκαιρίας Daniel

Αριστερά: Ο Κοσκινάς πριν και μετά (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Το πριν και το μετά της καταστροφής, όπως αποτυπώνεται στις δορυφορικές λήψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Maxar Technologies, πραγματικά σοκάρει.

Εκτάσεις που ήταν πριν πράσινες ή αστικές και οικοδομημένες – για παράδειγμα στις περιοχές Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Προάστιο, Μεταμόρφωση, Κοσκινάς κ.ά. – παρουσιάζονται πια να έχουν λιμνάσει παίρνοντας το χρώμα της λάσπης.

Η Αγία Τριάδα πριν την πλημμύρα (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Η Αγία Τριάδα μετά (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

«Αν και τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει, παρατηρείται υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στις ανατολικές εκβολές του προς περιοχές πλησίον της λίμνης Κάρλα και στη βορειοανατολική πλευρά προς Αμφιθέα... Οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πλημμυρική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών» σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχο Ιωάννη Αρτοποιό

Ο Παλαμάς πριν (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Ο Παλαμάς μετά (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Σημειώνεται ότι από τις 5 Σεπτεμβρίου έως και το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά περισσότερες από 4.500 διασώσεις πολιτών από επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Όσο για τους νεκρούς από την κακοκαιρία, εκείνοι ανέρχονται πια σε 15, έπειτα από τις σορούς που εντοπίστηκαν χθες σε Μεταμόρφωση, Πέτρινο/Άγιο Δημήτριο και Παγασητικό. 

Δορυφορική εικόνα του Copernicus από την πλημμυρισμένη περιοχή

Οι νέες εικόνες από δορυφόρο του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, που συλλέγει στοιχεία για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.


Σύμφωνα με το Copernicus, σε κάποιες περιπτώσεις, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αντιστοιχούν, ως προς την ποσότητα του νερού που έπεσε -έως και 800 χιλιοστά βροχής- σε εκείνες που συνήθως καταγράφονται σε ένα ολόκληρο έτος.

Η σχετική ανάρτηση στο twitter (μαζί με την παραπάνω εικόνα):

#StormDaniel caused devastating flooding across central and eastern #Greece Some regions received up to 800mm of rain in recent days - more than normally recorded in a whole year

Πηγή: kathimerini.gr , twitter.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Εικόνες καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel
Γερμανοί μετεωρολόγοι για τις πλημμύρες στην Ελλάδα
SZ: Ελλάδα, μια χώρα που βυθίζεται

13 σχόλια: