13 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκλωβισμένοι σε χαμηλά επιτόκια οι καταθέτες

Αποδόσεις κάτω από 2% εξακολουθούν να προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες -συστημικές και μη- στους καταθέτες προθεσμιακών προϊόντων, παρά το συνεχιζόμενο ράλι στα επιτόκια στα επίπεδα του 3,25% μετά την τελευταία αύξηση από την ΕΚΤ τον Αύγουστο.

Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, στα προϊόντα 12μηνης κατάθεσης, οι συστημικές τράπεζες —Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank— διατηρούν "κολλημένα" τα επιτόκια στα επίπεδα του 1,7% το μέγιστο, ενώ ελαφρώς καλύτερες αποδόσεις (έως 2%) προσφέρουν οι μη συστημικές τράπεζες. Ακόμα χαμηλότερες είναι οι αποδόσεις για διάρκεια κατάθεσης τριών ή έξι μηνών ή για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ.


Η εναλλακτική των εντόκων γραμματίων

Τη δίψα των καταθετών για υψηλότερες αποδόσεις, αντίστοιχες των επιτοκίων που καταβάλλουν έναντι των δανείων που εξυπηρετούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανέδειξε η πρόσφατη έκδοση εντόκων γραμματίων, η οποία έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστη. Με απόδοση 3,81% —κατά 2,5 φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο των προθεσμιακών καταθέσεων—, η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά δυόμισι φορές από τη ζήτηση.

Για πρώτη φορά σε διάστημα διετίας, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε στους πολίτες τη δυνατότητα να αγοράσουν απευθείας Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου, ωστόσο επέβαλε ανώτατο όριο ανά ιδιώτη τα 15.000 ευρώ. Στον πυρήνα αυτής της πρωτοβουλίας εκ μέρους του ΥΠΕΘΟ βρίσκεται η προσπάθεια να δοθεί στους αποταμιευτές η δυνατότητα εξασφάλισης υψηλότερων αποδόσεων από αυτές που προσφέρει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. 

Για όσους καταθέτες, δεν είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε αυτή την έκδοση, πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες προσφορές, ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς των γραμματίων στη δευτερογενή αγορά, όπου προσφέρονται με ελαφρώς —κατά 10 μονάδες βάσης— χαμηλότερες αποδόσεις.

Ο ανταγωνισμός των τραπεζών

Πέραν της άφθονης ρευστότητας που διαθέτουν σήμερα οι ελληνικές —και ευρύτερα οι ευρωπαϊκές— τράπεζες, η οποία υπονομεύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων για διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου καταθέσεων, εξίσου υπεύθυνη είναι η απουσία ανταγωνισμού, δεδομένου ότι την ελληνική αγορά ελέγχουν σε ποσοστό άνω του 95% οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει για τους καταθέτες και δανειολήπτες η υψηλή συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο εστιάζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ανταγωνισμού εντάσσεται και η έκδοση των έντοκων γραμματίων προς τους μικροαποταμιευτές. Τονίζεται, επιπλέον, ότι τα εν λόγω γραμμάτια είναι αφορολόγητα, γεγονός που θέτει πρόσθετη πίεση στις τράπεζες για προσφορά καλύτερων αποδόσεων "εμπράκτως, όχι θεωρητικά", όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι "χαμηλές πτήσεις" στις αποδόσεις των καταθέσεων τους τελευταίους 13 μήνες —όπου η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης— δεν αποτελεί ελληνικό, ούτε καν ευρωπαϊκό φαινόμενο. Η τακτική των τραπεζών να μετακυλίουν πλήρως —ή σε συντριπτικό βαθμό— τα αυξημένα επιτόκια στα δάνεια αλλά όχι στις καταθέσεις είναι κοινή πρακτική στις δύο όχθες του Ατλαντικού, η οποία έχει φυσικά ως αποτέλεσμα να γιγαντώνονται τα κέρδη των τραπεζών.

Πηγή: Capital

Σχετικές αναρτήσεις:
Πως η αύξηση των επιτοκίων μειώνει τον πληθωρισμό (12.5.2023)
Μεγάλη διαφορά επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις Ελλάδας και εξωτερικού 
(11.5.2023)

1 σχόλιο:

  1. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σήμερα – όπως αναμενόταν – σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φθάνοντας συνολικά τις 425 μονάδες, μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75% και 4,% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

    ΑπάντησηΔιαγραφή