2 Δεκεμβρίου 2022

Κάτι πάει στραβά με το θέμα των επιτοκίων

Οι τράπεζες κατέγραψαν ισχυρή κερδοφορία το φετινό εννεάμηνο, με το τέταρτο τρίμηνο να αναμένεται ακόμη καλύτερο. Οι πελάτες τους όμως;

Οι μεν δανειολήπτες βλέπουν τους τόκους στα δάνειά τους να αυξάνονται, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ που έχει σαν στόχο την συγκράτηση του πληθωρισμού, ενώ από την άλλη πλευρά οι καταθέτες εξακολουθούν να απολαμβάνουν ... μηδενικές αποδόσεις!

Η νομισματική πολιτική στην οποία επιμένουν οι κεντρικές τράπεζες (σε Ευρώπη και ΗΠΑ), με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα στην αγορά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα αλλά και την κατανάλωση.

Χθες, κατά την συνάντηση που είχε ο υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους εκπροσώπους των τραπεζών, ζήτησε "να συμβάλει ενεργά το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής".

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων, ζήτησε: "Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων". Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς την κατεύθυνση αυτή το προσεχές διάστημα. Η ελληνική κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, (στις 25 Νοεμβρίου) η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τον δανεισμό της με επιτόκιο πάνω από 8% με τον νέο ομολογιακό της τίτλο:
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία της έκδοσης ομολόγων υψηλής εξασφάλισης στην αγορά, ύψους 200 εκατ. αγγλικών λιρών από την Εθνική Τράπεζα με το 70% του ποσού της έκδοσης να κατανέμεται σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το ομόλογο έχει 4,5 χρόνια διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη. Το τοκομερίδιο του ομολόγου ανέρχεται στο 8,75%.

Παράλληλα, η ίδια τράπεζα, όπως και όλες οι άλλες, δανείζονται από τους καταθέτες τους με μηδενικά επιτόκια! Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός τρέχει (σε ετήσια βάση) με ένα 10% περίπου, κάτι που σημαίνει ότι σε πραγματικές τιμές ο καταθέτης στα 100 ευρώ που δίνει στην τράπεζα, παίρνει πίσω μετά από ένα χρόνο τα 90 ευρώ! Τα μείον 10 ευρώ είναι η ... ανταμοιβή του για τη συμβολή του στην παραγωγική διαδικασία!

Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να έχει διάρκεια, γιατί με το θέμα των επιτοκίων κάτι πλέον πάει στραβά
. Ήδη, τα επιτελεία των τραπεζών πρέπει να έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την αναπροσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων τους επόμενους μήνες, κάτι που αναμένεται να συμπιέσει το σημαντικά αυξημένο. τους τελευταίους μήνες, περιθώριο κέρδους τους.

Η χθεσινή παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού είναι μεν προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί. Απαιτείται ισχυρή πίεση γιατί από την άλλη πλευρά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τείνουν να διαμορφώσουν 
ουσιαστικά μια ολιγοπωλιακή συμπεριφορά με ότι αρνητικό αυτή μπορεί να συνεπάγεται.

Takis Ant / afirimeno.com

1 σχόλιο:

  1. Ομόλογο Alpha Bank: Στα 450 εκατ. ευρώ ανήλθε το ποσό που μάζεψε σήμερα η Alpha Bank κλείνοντας το επιτόκιο στα 7,75%. Πρόκειται για senior preferred ομολόγου 4,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 χρόνια, και έκδοση η οποία διαμορφώθηκε πάνω από το αρχικό των 300 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος της τράπεζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή