1 Ιανουαρίου 2014

Λετονία: Το 18ο μέλος της Ευρωζώνης.

Η Λετονία από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2014, εισέρχεται στην Ευρωζώνη και είναι η 18η χώρα που υιοθετεί το ευρώ. Ωστόσο το ευρώ δεν προκαλεί κύματα ενθουσιασμού στη μικρή χώρα της Βαλτικής των 2 εκατ. κατοίκων, οι οποίοι σε ποσοστό 58% δεν θέλουν να απολέσουν το εθνικό τους νόμισμα.

Όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι Λετονοί δεν έχουν καμιά όρεξη να πληρώνουν για τα χρέη της Ελλάδας, ενώ το γεωπολιτικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο με την υιοθέτηση του ευρώ η Λετονία αποκτά ισχυρή προστασία έναντι της Ρωσίας, δεν φαίνεται να τους πείθει.

Η κυβέρνηση της Ρίγα, έχοντας
επίγνωση των αρνητικών αισθημάτων που τρέφουν οι πολίτες για το ευρώ, αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος της απόφασής της. Άλλωστε, με την ένταξη της χώρας στην νομισματική ένωση της Ευρώπης (δίχως δημοψήφισμα) για λόγους αμιγώς πολιτικούς, θεωρεί το ευρώ ως ασπίδα προστασίας έναντι της Ρωσίας.

Βεβαίως η Λεττονία διατηρεί στενούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Και οι δεσμοί αυτοί δεν πρόκειται (ούτε συμφέρει άλλωστε…) να κοπούν μέσα σε μια νύχτα. Περίπου το 40% των διαθεσίμων των τραπεζών της χώρας προέρχεται από τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως αναφέρουν οι "Financial Times". Και (είναι σημαντικό) το 20% του πληθυσμού της Λεττονίας είναι ρωσικής καταγωγής. Ενας στους πέντε Λεττονούς θεωρεί τον εαυτό του Ρώσο!

Το παράδοξο είναι ότι το ευρώ, το νόμισμα που τρομάζει τόσο πολύ, δεν πρόκειται να διαταράξει τη ζωή των Λετονών. Η οικονομία της χώρας είναι ήδη προσανατολισμένη προς το ευρώ. Η ισοτιμία του λατς (τοπικό νόμισμα) με το ευρώ είναι αναλλοίωτη από το 2005 (ένα ευρώ ισοδυναμεί με 0,70 λατς) και πάνω από το 80% των τραπεζικών δανείων έχουν συναφθεί σε ευρώ, γεγονός που καθιστά την υποτίμησή του πρακτικά αδύνατη.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρχιτέκτοντας της ένταξης στο κοινό νόμισμα, δεν εκπλήσσεται από την έλλειψη ενθουσιασμού. «Εδώ και τρία χρόνια, η εικόνα που έχουμε για την Ευρωζώνη είναι κρίση, κρίση, κρίση», σημειώνει.

_______________
Πηγές (από τα παρακάτω άρθρα):
http://www.tanea.gr/news/politics/article/5069811/h-letonia-einai-to-18o-melos-ths-eyrwzwnhs/
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=553365






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου