4 Ιανουαρίου 2014

Μπογκοτά: η νέα παγκόσμια Μέκκα του γκράφιτι

Η πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, έχει μετατραπεί σε μια παγκόσμια "Μέκκα του γκράφιτι", με χιλιάδες καλλιτέχνες του δρόμου να ζωγραφίζουν, με την συγκατάθεση των επίσημων Αρχών, σχέδια με πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα πάνω στους τσιμεντένιους, αστικούς "καμβάδες".

Οι τοίχοι κατακλύστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια από γκραφίτι, μετά την δολοφονία ενός νεαρού καλλιτέχνη από αστυνομικούς. 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο Βήμα, για να εκτονώσει την κατάσταση από τη δολοφονία του Ντιέγκο Φελίπε Μπεσέρα το 2011, έδωσε ελευθερία κίνησης κι έκφρασης στους νεαρούς "γκραφιτάδες" και την δυνατότητα να αναπτύξουν τη νεανική τους "υποκουλτούρα" μέσα από τα χρώματα, τη μουσική, τα ρούχα, τον χορό και τον τρόπο ζωής τους.


Έτσι, με την άδεια της αστυνομίας δόθηκαν σε καλλιτέχνες του δρόμου κτήρια δύο, τριών και επτά ορόφων κατά μήκος μιας κεντρικής οδού της Μπογκοτά, για να τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν, με την επισήμανση όμως πως δεν θα μπορούν να ζωγραφίζουν αλλού. Σιγά σιγά τα κτήρια όπου η ανάπτυξη των γκράφιτι έγινε νόμιμη πολλαπαλσιάστηκαν.


Είναι χαρακτηριστικό πως το γκράφιτι πλέον είναι τοσο "εντός νόμου" ώστε κάποιοι αστυνομικοί προσέλαβαν και γκραφιτάδες προκειμένου να κάνουν την εορταστική διακόσμηση των αστυνομικών τμημάτων.


Πολλοί, ωστόσο, φοβούνται πως με την νομιμότητα αυτή, χάνεται και η όλη έννοια του γκραφίτι. «Το να σου λένε πού ακριβώς να ζωγραφίσεις, έρχεται σε αντιδιαστολή με το όλο πνεύμα αυτής της ανυπότακτης τέχνης », σημειώνει με νόημα ο γκραφιτάς Ντι Τζέι Λου.
_______________
Πηγές: από άρθρο στο www.tovima.gr στις 04.01.2014
(συγκεκριμένα από το http://www.tovima.gr/world/article/?aid=554203 )
και εικόνες graffiti από:
http://www.unurth.com, http://biketoursandrentalsbogota.com, http://www.jansochor.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου