6 Σεπτεμβρίου 2018

Φρ. Γκομπρόν: Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Ο Φρανσουά Γκομπρόν από την Generali Investments υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Σε συνέντευξη στο περιοδικό DASINVESTEMENT παρουσιάζει τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα. Θεωρεί ως «καλή επιλογή τα δεκαετή ομόλογα» και ελκυστικά τα στοιχεία στην ελληνική αγορά μετοχών, δεν θα άγγιζε όμως τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Από την Deutsche Welle:
 
«Γιατί θεωρώ την Ελλάδα ενδιαφέρουσα επενδυτικά»

Ο Φρανσουά Γκομπρόν περιγράφει τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους για την Ελλάδα μετά την έξοδό της από τα προγράμματα διάσωσης. «Καταρχήν, η Ελλάδα ανακτά ελεύθερο πεδίο χειρισμών στο φορολογικό τομέα, αλλά από την άλλη χάνει τη στήριξη έξωθεν και θα πρέπει να χρηματοδοτείται μόνη της. Για να διευκολυνθεί σε αυτήν την μετάβαση μπορεί να επιστρέψει δάνεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξη μετά από δέκα χρόνια και επιπλέον θα παίρνει τα κέρδη από την πώληση ελληνικών μετοχών μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αντάλλαγμα θα πρέπει να διαφυλάξει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να συνεχίσει στο δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων».

Το τελευταίο για τον μεγαλοεπενδυτή είναι πολύ σημαντικό λόγω των εκλογών του 2019, αν και όπως σημειώνει, λόγω του ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται η ΝΔ, θεωρεί δεδομένη την φιλοευρωπαϊκή και φιλική προς τις αρχές της ελεύθερης αγοράς πολιτική της, σε περίπτωση που εκλεγεί. «Θεωρούμε σχεδόν απίθανο να σπαταλήσει και πάλι η Ελλάδα χρήματα φορολογουμένων και να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις» σημειώνει ο Γκομπρόν. 


«Καλή επιλογή τα δεκαετή ομόλογα» 

Στη συνέντευξη ο δημοσιογράφος καλεί τον συνομιλητή του να περιγράψει τα επενδυτικά θέλγητρα της Ελλάδας. «Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν σταθεροποιηθεί στο 4%» απαντά. «Αν και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, τα συγκεκριμένα ομόλογα αποτελούν καλή επιλογή σε σχέση με άλλα άλλων χωρών της ευρωζώνης. Το χαμηλό rating αναπληρώνεται εν μέρει από το ότι το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται σε χέρια υπερεθνικών και δημόσιων δανειστών. Εμείς βρίσκουμε ιδιαίτερα ελκυστικά τα λεγόμενα TBills, έντοκα γραμμάτια δημοσίου, ακόμη κι αν η αγορά δεν έχει ρευστότητα». 

Η Generali Investment με έδρα την Κολωνία

Ελκυστικά στοιχεία στην ελληνική αγορά μετοχών 

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά μετοχών ο Γκομπρόν θεωρεί ότι διαθέτει στοιχεία ελκυστικά, αν και το 2018 παρά τους βελτιωμένους οικονομικούς όρους και τα υψηλότερα κέρδη από την ανάπτυξη, εξελίσσεται με αργότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη γενικά. «Είμαστε της άποψης ότι οι ελληνικές μετοχές μπορούν στο μεταξύ να ξεπεράσουν μεσοπρόθεσμα πολύ καλύτερα τα εξωτερικά σοκ, ακόμη κι αν βραχυπρόθεσμα υφίστανται ενδεχομένως διακυμάνσεις, κυρίως λόγω της κρίσης της τουρκικής λίρας» υπογραμμίζει ο Γκομπρόν επισημαίνοντας ότι η Generali Investments δεν επενδύει σε επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το τουρκικό νόμισμα.

Ο μεγαλοεπενδυτής δίνει οδηγίες για το τι ακριβώς πρέπει να προσέχουν όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω του χάσματος με συγκρίσιμες επιχειρήσεις στην ευρωζώνη, αξιολογούνται μεν θετικά, αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην επιλογή μετοχών, διότι οι διαφορές αποδόσεων ανάμεσα σε μεμονωμένους τίτλους και τομείς μπορεί να είναι πολύ υψηλοί» σημειώνει. 


«Εμείς προτιμάμε επιχειρήσεις που απευθύνονται στην εσωτερική αγορά, γιατί εκκινούμε από την υπόθεση ότι η εσωτερική κατανάλωση μετά από δέκα χρόνια αδυναμιών, θα πάρει τα πάνω της. Από την θετική εξέλιξη έχουν κέρδος έμποροι, υποδομές και το χρηματιστήριο. Μας αρέσουν επίσης οι οικογενειακές επιχειρήσεις, που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ζήτηση μακροπρόθεσμα, διαθέτουν επιτυχημένο marketing και σταθερή ταμειακή ροή». 

Εθνική Τράπεζα

Προσοχή στις μετοχές ελληνικών τραπεζών 

Τέλος δηλώνει ότι δεν θα άγγιζε καθόλου μετοχές εισηγμένων ελληνικών τραπεζών με δείκτη γύρω στο 25%, γιατί στο εγγύς μέλλον ενδεχομένως να χρειάζονταν κεφαλαιακές ενέσεις. 

«Ο λόγος έγκειται στα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, γνωστά ως NPL και που ανέρχονται στο 50%. Το βουνό των χρεών μπορεί να μειωθεί με αποσβέσεις, γιατί καμιά ελληνική τράπεζα δεν είναι σε θέση να απαιτήσει με επιτυχία την επιστροφή τους, κι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ασθενέστερες τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να καταφύγουν για άλλη μια φορά σε αύξηση κεφαλαίων», υπογραμμίζει ο Γκαμπρόν.

Πηγή: Deutsche Welle 


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου