25 Σεπτεμβρίου 2018

Ουραγός στην οικονομική ελευθερία η Ελλάδα

Στην 108η θέση. Στα επίπεδα της Σουαζιλάνδης και της Κίνας η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φρέιζερ.

Οι υψηλοί φόροι, τα μεγάλα διοικητικά βάρη λόγω της συνεχιζόμενης γραφειοκρατίας, αλλά και η Δικαιοσύνη που δεν θεωρείται και πολύ ανεξάρτητη κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα για μία ακόμη χρονιά.

Σε έκθεση, που δημοσιεύει σήμερα το Ινστιτούτο Fraser του Kαναδά, βάσει στοιχείων του 2016, που έχει συγκεντρώσει, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 108η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες. Η γενική βαθμολογία που συγκεντρώνει η Ελλάδα, σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 όπου το 10 σημαίνει μέγιστη οικονομική ελευθερία, είναι 6,46 βαθμοί (η χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με διαφορά), έναντι 6,45 βαθμών στην περυσινή έκθεση. Πρόκειται για άνοδο τριών μόλις θέσεων σε σχέση με την περσινή κατάταξη, η οποιά στηρίχθηκε σε στοιχεία του 2015- έτους, που χαρακτηρίστηκε από την έντονη ανταραχή, την επιβολή των capital controls και τελικά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Αξίζει να αναφερθούν οι θέσεις των Βαλκανικών χωρών, βάσει της βαθμολογίας τους: Η Ρουμανία την 20η θέση, η Αλβανία στην 34η θέση, η Βουλγαρία καταλαμβάνει την 46η θέση, η Κροατία στην 75η θέση, η Βοσνία Ερζεγοβίνη στην 98η θέση και τελευταία η Ελλάδα στην 108η θέση.

Η χώρα μας μοιράζεται φέτος την ίδια επίδοση (
6,46 βαθμοί) με την Κίνα, που προσπαθεί να συνδυάσει το ελεύθερο χέρι της αγοράς με το... βαρύ χέρι του Κομμουνιστικού Κόμματος και τη Σουαζιλάνδη (108η θέση). Καθεστώτα όπως της Σαουδικής Αραβίας και του Αζερμπαϊτζάν και οικονομίες της Λατινικής Αμερικής με σοβαρά προβλήματα, όπως η Κολομβία, είναι σε ελαφρώς υψηλότερες θέσεις.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. παρουσιάζει η Ιρλανδία, στην 5η θέση. Η Εσθονία και η Λιθουανία μοιράζοντια την 13η θέση, τρία σκαλοπάτια πιο χαμηλά συναντάμε τη Δανία, στη 17η θέση τη Μάλτα, ενώ τη 18η μοιράζονται η Κύπρος και η Ολλανδία. Στην 20η θέση (μαζί με τη Ρουμανία) συναντάμε τη Γερμανία.

Στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης του δείκτη οικονομικής ελευθερίας βρίσκονται το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία. 


Πως υπολογίζεται ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας προκύπτει από την αξιολόγηση των επιδόσεων της χώρας σε πέντε τομείς: Το μέγεθος του κράτους. Το κράτος δικαίου. Την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα. Την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο. Το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα για την Ελλάδα:

• Το μέγεθος του κράτους: Η Ελλάδα παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση, 4,38, με τη χειρότερη επίδοσή της να αφορά το επίπεδο των φόρων εισοδήματος, όπου ως προς το κριτήριο αυτό η Ελλάδα βαθμολογείται με βαθμό... 2! Οι αποκρατικοποιήσεις και η προσέλκυση κάποιων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η βαθμολογία της.

• Κράτος δικαίου και δικαιώματα περιουσίας: Η επίδοση της Ελλάδας είναι 5,78, όμως στα επιμέρους κριτήρια προκαλούν μεγάλο προβληματισμό τρία συγκεκριμένα στοιχεία. Πρώτον, η βαθμολογία ως προς τους αμερόληπτους δικαστές είναι μόλις 2,28, δεύτερον, ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ο βαθμός είναι 4,69, ενώ εξαιρετικά χαμηλός, 4,13, είναι και ο βαθμός που λαμβάνει η χώρα σε ό,τι αφορά τη νομική εφαρμογή των συμφωνιών.

• Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: Πρόκειται για τον τομέα όπου η Ελλάδα σημειώνει την καλύτερή της επίδοση, λαμβάνοντας βαθμό 8,04. Η επίδοση αυτή συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ελλάδα.

• Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: Η Ελλάδα λαμβάνει σχετικά υψηλό βαθμό, 7,68, με τη χώρα μάλιστα να λαμβάνει και το μοναδικό της «δεκάρι», λόγω της απουσίας «μαύρης αγοράς» συναλλάγματος.

• Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, στα εργασιακά και στην επιχειρηματικότητα: Η επίδοση της Ελλάδας είναι 6,43 με τις χειρότερες επιδόσεις να καταγράφονται στις απαιτήσεις που έχει η δημόσια διοίκηση από μια επιχείρηση (π.χ. δικαιολογητικά, άδειες κ.ά.) και ο βαθμός να διαμορφώνεται σε 2,18, στο «δικαίωμα» της επιστράτευσης εργαζομένων με τον βαθμό να είναι 3 και στους κανόνες πρόσληψης και απόλυσης (βαθμός 4,11).

Σημαντικές έρευνες, όπως επισημαίνει το Fraser, επιβεβαιώνουν σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Πηγές: kathimerini.gr, naftemporiki.gr , 
fraserinstitute.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου