19 Σεπτεμβρίου 2018

Θα αναβιώσει η μαγεία του ιστορικού ξενοδοχείου «Ματζέστικ»;

Μία νέα σελίδα επιχειρεί να γυρίσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών για το ξενοδοχείο «Ματζέστικ». Το διατηρητέο κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, πολύ κοντά στην Ομόνοια, χάσκει με σκαλωσιές εδώ και περίπου 20 χρόνια, αφού η αξιοποίησή του έχει «κολλήσει». 

Πριν από περίπου 15 χρόνια οι Αρχές του ιδρύματος, υπό την ηγεσία του Γ. Μπαμπινιώτη, επιχείρησαν να το αξιοποιήσουν, ωστόσο δικαστικές προσφυγές έβαλαν τροχοπέδη στη διαδικασία. Τώρα, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποφάσισε τη διενέργεια νέου διαγωνισμού μακροχρόνιας ενοικίασης του διατηρητέου.

Η ιστορία του «Ματζέστικ», που περιήλθε στο πανεπιστήμιο μέσω του κληροδοτήματος Παπαδάκη, αποτυπώνει τις στρεβλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης των κληροδοτημάτων των ΑΕΙ. 

«Σε μια παλαιά διαφήμιση με πενταψήφιο τον αριθμό τηλεφώνου του “Ματζέστικ” (που ήταν “Μέγα Ξενοδοχείον”) διαβάζουμε ότι διαθέτει 80 “ευρύχωρα” δωμάτια, “με νερά τρεχούμενα ζεστά και κρύα. Καλοριφέρ, ανελκυστήρας και ιδιαίτερα διαμερίσματα μετά λουτρού”. Οι “τιμαί” διαφημίζονταν “προσιταί”, καθώς ήταν ένα ξενοδοχείο μεσαίας σειράς», έγραφε στα τέλη του 2015 στην «Καθημερινή» ο πάντα ακριβής Νίκος Βατόπουλος για την ιστορία του εντυπωσιακού αθηναϊκού ξενοδοχείου. 


«Πρόκειται για κτίριο το οποίο ανήκει στο κληροδότημα Παπαδάκη, τα έσοδα του οποίου δίνονται σε υποτροφίες φοιτητών», παρατηρεί, μιλώντας στην «Καθημερινή» για το θέμα, ο αναπληρωτής πρύτανης οικονομικών υποθέσεων στο ΕΚΠΑ Θωμάς Σφηκόπουλος. Το κτίριο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1915 και 1925 και λειτουργούσε έως το 1967 το ιστορικό ξενοδοχείο «Ματζέστικ». 

Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο, τρεις ορόφους και δώμα – στέγες, συνολικής επιφανείας 3.574,40 τ.μ. Σήμερα στο κτίριο υλοποιούνται εργασίες επισκευής που προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 5 Οκτωβρίου, με σκοπό την άρση της επικινδυνότητας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης, καθώς βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Σφηκόπουλο, ο σχεδιασμός προβλέπει να ακολουθήσει η πρόσκληση υποβολής τεκμηριωμένων προτάσεων για την εκμετάλλευση του ακινήτου, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσής του, και σε δεύτερη φάση θα ανατεθεί το έργο της ανακατασκευής στους προτιμητέους επενδυτές. Στόχος του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο επενδυτής να επισκευάσει το κτίριο και να προχωρήσει στην επένδυση...

Ο δρόμος βέβαια μέχρι να πέσουν οι σκαλωσιές άνοιξε και όλοι ευελπιστούν ότι θα αποφευχθεί μία τυχόν ακόμη δικαστική εμπλοκή...

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου