19 Σεπτεμβρίου 2018

Θα αξιοποιηθεί ο Πύργος στον Πειραιά;

Άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του ‘70 χωρίς όμως ποτέ 
εσωτερικά η κατασκευή του να ολοκληρθεί. Έγιναν κατά καιρούς κάποιες προσπάθειες αξιοποίησής του αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα ο δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στη "Ναυτεμπορική", σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει προκειμένου να αξιοποιήσει τον Πύργο του Πειραιά. 

Να εκμεταλλευτεί το momentum και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις σε ακίνητα στην πόλη του Πειραιά σχεδιάζει ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, προκειμένου να αξιοποιήσει τον Πύργο του μεγάλου λιμανιού, που παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητος για δεκαετίες. Πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο του δήμου, που δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι τώρα να αξιοποιηθεί, παρά τις προσπάθειες που έκαναν κατά καιρούς οι εκάστοτε δημοτικές αρχές. 

Σε αντίθεση όμως με τις προηγούμενες προσπάθειες, η περίοδος που διανύουμε θεωρείται η ιδανική για την εκμετάλλευση ακόμα και «δύσκολων» στην αξιοποίησή τους κτηρίων, όπως είναι ο Πύργος, λόγω της δύσκολης πρόσβασης και της έλλειψης parking, αλλά και των μεγάλων επενδύσεων που χρειάζονται για τη διαμόρφωση του εσωτερικού των 25 ορόφων. 

Η έλευση της Cosco και ο σχεδιασμός για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εμπορικά και συνεδριακά κέντρα έχει κατεβάσει στο λιμάνι του Πειραιά μεγάλους διαχειριστές και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που έχουν βάλει στο μεγεθυντικό φακό όλα τα διαθέσιμα κτήρια της περιοχής. 


Μελέτη για το κτήριο. Σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική", το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η μελέτη εκτίμησης του κτηρίου, και στόχος του δημάρχου του Πειραιά θα είναι να βγει στο αέρα ο διεθνής διαγωνισμός παραχώρησης του Πύργου μέσα στον Νοέμβριο. Θα είναι διαγωνισμός αξιοποίησης, η παραχώρηση θα έχει διάρκεια τα 99 έτη, και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γραφεία, ξενοδοχεία ή διαμερίσματα. Σύμφωνα με τα όσα έχει εκμυστηρευτεί ο ίδιος ο δήμαρχος σε επιχειρηματικούς φορείς της πόλης, σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, ο διαγωνισμός θα έχει περισσότερους από έναν συμμετέχοντες.

Ο Πύργος του Πειραιά, που έχει ύψος 84 μέτρα και 25 ορόφους, ε
ίναι το ψηλότερο κτίριο του Πειραιά και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση και μετά από νόμο της χούντας που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 ορόφους. Ο Πύργος φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοϊζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα. 

Ο «κοιμισμένος γίγαντας», όπως τον αποκαλούν οι Πειραιώτες, δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Οι υπόλοιποι όροφοι, που εσωτερικά η κατασκευή τους δεν ολοκληρώθηκε, παρέμειναν έρημοι και ανεκμετάλλευτοι όλα αυτά τα χρόνια. 

Από τη δεκαετία του ‘90 και μετά έγιναν προσπάθειες αξιοποίησής του, χωρίς αποτέλεσμα, είτε λόγω φόβων για την ευστάθειά του που είχαν εκφραστεί τότε (σήμερα έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύουν) είτε εξαιτίας της δύσκολης πρόσβασης στο κέντρο του Πειραιά και της έλλειψης πάρκινγκ, είτε και εξαιτίας της κρίσης στη χώρα μας, που έριξε στο ναδίρ το real estate. 

Τωρα όμως ίσως και να υπάρχει μια ακόμη ευκαιρία για την αξιοποίηση του Πύργου του μεγάλου λιμανιού... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου