30 Σεπτεμβρίου 2018

Οι σεισμοί και τα τσουνάμι που συγκλόνισαν την Ινδονησία (2004-2018)

Περισσότεροι από 380 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που έπληξαν την πόλη Παλού στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας την Παρασκευή, με τις αρχές να αναμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού και πλήττεται συχνά από σεισμούς. 

Ακολουθεί κατάλογος με τους φονικότερους σεισμούς και τα τσουνάμι που συγκλόνισαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια:

- 2004: Σφοδρή σεισμική δόνηση 9 και πλέον βαθμών σημειώνεται στις δυτικές ακτές της επαρχίας Άτσε της Ινδονησίας, στη βόρεια Σουμάτρα, την 26η Δεκεμβρίου. Ο σεισμός προκαλεί τσουνάμι που πλήττει 14 χώρες, σκοτώνοντας 226.000 ανθρώπους στον Ινδικό Ωκεανό, τους μισούς εξ αυτών στην Άτσε. 


- 2005: Ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στις δυτικές ακτές της Σουμάτρας στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου. Εκατοντάδες οι νεκροί στη νήσο Νίας.

- 2006: Το νότιο τμήμα της Ιάβας, του δημοφιλέστερου νησιού της Ινδονησίας, συγκλονίζεται από σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών. Ακολουθεί τσουνάμι που σαρώνει τις νότιες ακτές, σκοτώνοντας 700 ανθρώπους.

- 2009: Σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών σημειώνεται στην πόλη Παντάνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτικής Σουμάτρας. Περισσότεροι από 1100 άνθρωποι σκοτώνονται.

- 2010: 300 άνθρωποι σκοτώνονται από τον σεισμό των 7,5 βαθμών σε ένα από τα νησιά Μεντάουαϊ, στα ανοικτά της Σουμάτρας, και το τσουνάμι 10 μέτρων που καταστρέφει δεκάδες χωριά.

- 2016: Σεισμός σε μικρό εστιακό βάθος σημειώνεται στην επαρχία Άτσε, προκαλώντας καταστροφές και σπέρνοντας τον πανικό, με τις μνήμες να μην έχουν σβήσει από τον φονικό σεισμό του 2004 και το τσουνάμι. Αυτήν την φορά δεν προκλήθηκαν παλιρροϊκά κύματα, ωστόσο περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα συντρίμμια κτιρίων.

- 2018: Μεγάλοι σεισμοί πλήττουν τη δημοφιλή για τους τουρίστες νήσο Λομπόκ με αποτέλεσμα τον θάνατο 500 και πλέον ανθρώπων. Από τους σεισμούς ισοπεδώνονται χιλιάδες κτίρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Στους 832 ανέρχονται οι νεκροί από καταστροφικό σεισμό 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ινδονησία και το τσουνάμι που ακολούθησε την ισχυρή δόνηση, σύμφωνα με νεότερη επίσημη ανακοίνωση των αρμόδιων τοπικών αρχών, στην οποία διευκρινίζεται μεταξύ άλλων ότι τώρα αποτιμάται πως η περιοχή που επλήγη είναι μεγαλύτερη από αυτό που αρχικώς είχε εκτιμηθεί. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στους 1.649 έφτασε ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων στην Ινδονησία, από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών, και το τσουνάμι που ακλούθησε πριν οχτώ ημέρες. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας ζήτησε να συνεχιστεί η επιχείρηση εντοπισμού των θυμάτων. Οι περισσότεροι νεκροί έχουν εντοπιστεί στο κυριότερο αστικό κέντρο της περιοχής, τη μικρή πόλη Πάλου, ενώ είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. skai.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή