17 Σεπτεμβρίου 2018

Ερντογάν: Θα αυξήσουμε τον Τουρκικό στρατό στην Κύπρο

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ιδύσει και στρατιωτική βάση στην Κύπρο 

«Μας λένε πως πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Μη μας παρεξηγήσουν όμως, δεν θα μειώσουμε των αριθμό των δυνάμεών μας, θα τον αυξήσουμε» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με αφορμή την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να ιδύσει μελλοντικά και στρατιωτική βάση στην Κύπρο . «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη και να φτάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο», απάντησε στη σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Ελλάδα, όμως, δεν έχει μια τέτοια εγγύτητα. Ομως υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν έχουμε όμως ανάγκη θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι  «Είναι σημαντική η στρατιωτική ύπαρξή μας εκεί». 

Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου της Τουρκίας φαίνεται να αντανακλά την υιοθέτηση μιας ακόμη πιο σκληρής γραμμής από την πλευρά της Άγκυρας, τη στιγμή που Αθήνα και Λευκωσία έχουν καταστήσει σαφές πως η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων είναι προαπαιτούμενο για την επίλυση του προβλήματος. 

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ανάν, σημειώνοντας: «Δεν ακούν λόγια. Αν άκουγαν θα είχαμε λύσει το θέμα με τον Κόφι Ανάν. Τι υποσχέθηκαν στο δημοψήφισμα και τι έκαναν; Εμείς είπαμε το “ναι”, εκείνοι “όχι”. Εβαλαν αυτούς στην Ε.Ε., εμάς μας άφησαν έξω». 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , skai.gr , YENISAFAK 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου