20 Σεπτεμβρίου 2018

Handelsblatt: «Οι δανειστές συνεχίζουν να μαθαίνουν»

Η διεύρυνση του ΕΜΣ με την κατάργηση των μνημονίων όπως τα γνωρίζουμε, στα οποία αναφέρεται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, είναι ενα από τα θέματα της επισκόπησης Τύπου στη Deutsche Welle: 

«Σε ομιλία του την Τετάρτη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε ημιτελή την ευρωζώνη, όσο οι χώρες που βιώνουν κρίση δεν έχουν στο πλευρό τους το κατάλληλο εργαλείο στήριξης, όσο δεν προωθείται η ενιαία τραπεζική αγορά και όσο δεν δημιουργείται ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών (SRF), γράφει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Οι δανειστές συνεχίζουν να μαθαίνουν». 

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης καθώς και το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας θα κοστίσουν τελικά πολύ περισσότερα χρήματα από ότι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Στο επίκεντρο των σχεδίων βρίσκεται η διεύρυνση του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ο οποίος σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ θα λειτουργεί μελλοντικά και ως δίχτυ ασφαλείας του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών SRF. Σε περίπτωση που δεν αρκέσουν τα χρήματα τα χρήματα του Ενιαίου Ταμείου για να τεθεί υπό έλεγχο μια τραπεζική κρίση τότε θα παρεμβαίνει ο ΕΜΣ.

Επικαλούμενη έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει στη διάθεσή της, η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην Τραπεζική Ένωση θα συνεισφέρουν στο Ταμείο το 1% των διασφαλισμένων καταθέσεων. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, το Ταμείο Εξυγίανσης θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του όχι 55 δις, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά από 59 μέχρι και 71 δις ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν στο τελευταίο συμβούλιο στη Βιέννη πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι, αντίστοιχα, και το δίχτυ ασφαλείας του ΕΜΣ. Πάντως οι χώρες το ευρωπαϊκού νότου ωστόσο τάσσονται υπέρ ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού.

Όπως σημειώνει η Handelsblatt στο μέλλον ο ΕΜΣ θα στηρίζει χώρες σε κρίση με πιο συνοπτικές διαδικασίες. Για το λόγο αυτό προωθείται μια μεταρρύθμιση της λεγόμενης προληπτικής γραμμής στήριξης. Παράλληλα πρόσβαση στον Μηχανισμό αποκτούν και οικονομικά εύρωστες χώρες της ευρωζώνης σε περίπτωση που χωρίς δική τους υπαιτιότητα αντιμετωπίσουν ένα οικονομικό σοκ.

Όπως όλα δείχνουν πάντως στο νέο διευρυμένο EΜΣ θα καταργηθεί η επιβολή όρων για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως έγινε στην Ελλάδα με τα λεγόμενα μνημόνια (MoU). Σε έγγραφο της αρμόδιας ομάδας εργασίας αναφέρεται ότι από εδώ και στο εξής το μνημόνιο θα μπορούσε απλά να αναφέρει ότι η χώρα σε πρόγραμμα εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ευρωζώνη.

Έμπειροι διαπραγματευτές δεν αναμένουν μια συμφωνία των υπ. Οικονομικών μέχρι τα τέλη του έτους για τον νέο διευρυμένο ΕΜΣ προφανώς επειδή ο γερμανός υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς και άλλοι βορειοευρωπαίοι συνάδελφοί του εμμένουν σε ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την πρόσβαση στους μηχανισμούς στήριξης για να αποφύγουν ενδεχόμενη κατάχρηση της οικονομικής βοήθειας».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου