9 Σεπτεμβρίου 2018

FAZ: Τα Βαλκάνια ως «σεισμογράφος» παγκόσμιων εξελίξεων

Το θέμα της ενδεχόμενης αλλαγής συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου αναλύεται στον γερμανικό Tύπο. "Στα Βαλκάνια, που αποτελούσαν συχνά ένα είδος σεισμογράφου για τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις, ξυπνά ξανά μέσα από τα ερείπια του πρόσφατου πολέμου η ιδέα νέων συνόρων" σχολιάζει η FAZ. "Ενδεχόμενες εδαφικές και συνοριακές αλλαγές μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου ενδέχεται να οδηγήσουν σε ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή με αβέβαιες συνέπειες" εκτιμά η Süddeutsche Zeitung. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα στη "Deutsche Welle": 

Σε σχόλιο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει: 

«Η ιδέα της αλλαγής συνόρων δεν είναι νέα. Νέο είναι να υποστηρίζεται από δύο αρχηγούς κρατών με την έμμεση στήριξη της ΕΕ. Ο ρυθμός στον οποίο διεξάγεται αυτή η συζήτηση δεν δείχνει μόνο πόσο ελκυστική είναι η ιδέα αυτή για πολλούς. Δείχνει επίσης πόσο έχει αλλάξει το διεθνές πολιτικό κλίμα. Η μαζική μετανάστευση προς τη βορειοδυτική Ευρώπη άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η γηραιά ήπειρος μιλούσε για τα σύνορα. Τα σύνορα ή τα συνοριακά συρματοπλέγματα από μόνα τους δεν θεωρούνται πλέον από πολλούς Ευρωπαίους ως κάτι κακό ή αρνητικό. Το ότι στις ΗΠΑ κυβερνά ένας πρόεδρος που υποσχόταν προεκλογικά συνοριακά τείχη, αποτελεί κομμάτι αυτής της μετατόπισης. 

Σε αυτό το πεδίο όμως, στα Βαλκάνια, σε όλο αυτό το τοπίο μικρών χωρών, που αποτελούσαν συχνά ένα είδος σεισμογράφου για τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις, ξυπνά ξανά μέσα από τα ερείπια του πρόσφατου πολέμου η ιδέα νέων συνόρων».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung εκτιμά: 

Ενδεχόμενες εδαφικές και συνοριακές αλλαγές μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου ενδέχεται να οδηγήσουν σε «ντόμινο» εξελίξεων στην περιοχή με «αβέβαιες συνέπειες». 

Αναφέρει επίσης τα εξής: «Οι μετατοπίσεις συνόρων, που για τη Σερβία και το Κόσοβο ενδέχεται να διευκολύνουν την ευρωπαϊκή πορεία τους, δεν έρχονται μόνο σε αντίθεση με τη συνολική διεθνή πολιτική για τα Βαλκάνια. Έρχονται και σε διαμετρική αντίθεση με τη θεμελιώδη ιδέα της ΕΕ ως κοινού ευρωπαϊκού ειρηνευτικού εγχειρήματος. Η έννοια της ευρωπαϊκής ενοποίησης βασίζεται, παρά τις σημερινές απειλές, στο ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τον απομονωτισμό ή τον αποκλεισμό μέσω συνόρων αλλά με το άνοιγμα» σημειώνει και προσθέτει: 

«Όποιος λοιπόν θέλει ειρήνη στα Βαλκάνια, όπου κράτη που επί μακρόν ήταν εχθροί θέλουν να συνδεθούν με την ΕΕ, τότε δεν θα πρέπει να ζητά να αλλάξουν τα σύνορα αλλά αντίθετα να γίνουν οι βαλκανικές χώρες ως κράτη που συνθέτονται από πολλές εθνότητες, μέρος μια Κοινότητας πολλών εθνών». 

Σέρβοι και Κοσοβάροι «πειράζουν» το γεωγραφικό χάρτη

Σε προηγούμενο δημοσίευμά της η "Deutsche Welle" με τίτλο "Σέρβοι και Κοσοβάροι «πειράζουν» το γεωγραφικό χάρτη" ανέφερε και τα εξής:
«Για την παραχώρηση του βόρειου Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία, στο οποίο ζουν σχεδόν 45.000 Σέρβοι, η Πρίστινα θα μπορούσε να πάρει την κοιλάδα του Πρέσοβο στη νότια Σερβία ως αντιστάθμισμα, μια περιοχή με συμπαγή αλβανικό πληθυσμό. Ωστόσο, το αλισβερίσι με εδάφη κατά μήκος εθνικών πληθυσμιακών ομάδων είναι μόνο το ένα κριτήριο. Πρόκειται επίσης για εδαφικούς βιομηχανικούς πόρους και πολιτιστικά μνημεία. Ενώ αυτό "ξυπνά" τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο πλευρών, προκαλεί τα εθνικά αισθήματα των Σέρβων και φόβο για πιθανή απώλεια ορθοδόξων εκκλησιών και μοναστηριών, δεδομένου ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί το λίκνο των ιερών και οσίων του σερβικού λαού»...

Πηγή: Deutsche Welle 

Σχετική ανάρτηση: Die Zeit: «Η βαλκανιοποίηση των Βαλκανίων»






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου