21 Οκτωβρίου 2020

Bloomberg: Ερντογάν, ο μεγάλος «χαμένος» μιας ενδεχόμενης ήττας Τραμπ

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, αυτός που βασίζεται περισσότερο στον Τραμπ για την προστασία του, είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τραμπ είναι πρακτικά μόνος μεταξύ της Τουρκίας και της επιβολής κυρώσεων από τον Κογκρέσο για την απόφαση Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, παρότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

«Η σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κρίση από τη στιγμή που η Άγκυρα ξεκίνησε την εγκατάσταση των S-400 που προμηθεύτηκε από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ λένε ότι η αγορά αυτή αποτελεί απειλή για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν ψηφίσει νομοθεσία για την επιβολή μέτρων αλλά η κυβέρνηση Τραμπ αντιτίθεται στην ενεργοποίησή τους», αναφέρει ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Μαρκ Τσάμπιον.

Η προσωπική τους σχέση έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να πείσει τον Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία προκειμένου η Τουρκία να στείλει τις δικές τις δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο της ζώνης. Ο Τραμπ έλαβε αυτή την απόφαση χωρίς να συμβουλευτεί το Πεντάγωνο ή συμμάχους των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Κούρδοι μαχητές τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Με τις κυρώσεις έτοιμες να επιβληθούν και τον Μπάιντεν να καλεί τις ΗΠΑ να στηρίξουν αντιπολιτευόμενα κόμματα της Τουρκίας, ο Ερντογάν μπορεί να έχει να χάσει τα περισσότερα από την αποχώρηση Τραμπ. 


Σχετικά με τις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο η γαλλική εφημερίδα Liberation σε άρθρο της υποστηρίζει ότι μόνο η παρέμβαση των ΗΠΑ θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Και αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, προσθέτει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προτιμούν τη διαπραγματευτική οδό στις σχέσεις με την Τουρκία, κάτι το οποίο αποδείχτηκε έμπρακτα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, όπου απορρίφθηκαν οι κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο. Για τη Liberation, οι καταδίκες των μονομερών προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες και οι απειλές για οικονομικές κυρώσεις δεν είναι αρκετές για να βάλουν φρένο στον Ερντογάν, «ο οποίος μπορεί επίσης να παίξει με τα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφος του». Σύμφωνα με τον συντάκτη, το φρένο αυτό μπορεί να έρθει μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Μόνο η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να φέρει αλλαγές στην κατάσταση στην περιοχή. Και θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, καθώς «η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ανίσχυρη απέναντι στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Ερντογάν».

Κιμ και Νετανιάχου, οι έτεροι «χαμένοι» 

Άλλοι δύο ηγέτες οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν να χάσουν πολλά από μια αποχώρηση του Αμερικανού ηγέτη από τον προεδρικό θώκο είναι, σ
ύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας, αλλά και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ άλλαξαν εντυπωσιακά επί των ημερών του Τραμπ, αφού από την αρχική ανταλλαγή ύβρεων και απειλών, Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν καλλιέργησαν μια αλλόκοτη διαπροσωπική σχέση. Εντούτοις, η νέα αμερικανική προσέγγιση απέτυχε να διασφαλίσει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Όσον αφορά στο Ισραήλ, ο Τραμπ έδωσε ώθηση στην εθνικιστική ατζέντα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναγνωρίζοντας την ισραηλινή κυριαρχία στα διαφιλονικούμενα υψίπεδα του Γκολάν, αλλά και μεταφέροντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ακόμη όμως και χώρες όπως η Κίνα, παρά την φαινομενικά σκληρότατη γραμμή Τραμπ, θα προτιμούσαν την παραμονή του στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, ενώ στον τωρινό Αμερικανό πρόεδρο βασίζεται και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Τέλος, μεταξύ των δυνητικά «χαμένων» ηγετών από μια ήττα Τραμπ, το Bloomberg περιλαμβάνει ακόμη τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, καθώς και τους συντηρητικούς δεξιούς ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, τον πρόεδρο Ντούντα και τον ακροδεξιό πρωθυπουργό Όρμπαν αντίστοιχα.

Πηγές: Bloomberg, naftemporiki.gr , capital.gr , 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου