27 Οκτωβρίου 2020

Το πρωτοσέλιδο Σκίτσο του Charlie Hebdo που θα βγάλει τον Ερντογάν από τα ρούχα του!

Το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo τα βάζει αυτή τη φορά με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κάνει πρωταγωνιστή στο πρωτοσέλιδό του. Δείτε το σκίτσο στη συνέχεια. 
Αφορμή, οι προσβολές κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και της Γαλλίας. Αναμένονται αντιδράσεις... 

Στο πρωτοσέλιδο σκίτσο που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τετάρτη, ο Ερντογάν σηκώνει το ρούχο μιας μουσουλμάνας γυναίκας και αναφωνεί "Ωωω ο Προφήτης!". Ενώ στη λεζάντα γράφει χαρακτηριστικά: «Ερντογάν: στην ιδιωτική του ζωή είναι πολύ αστείος». 

Charlie Hebdo @Charlie_Hebdo_

Erdogan : dans le privé, il est très drôle ! Retrouvez :

Laïcité : zoom sur le CCIF par
@LaureDaussy
Voyage dans la crackosphère parisienne par
@AntonioFischet8 et Foolz
Reportage à Lunéville et son théâtre par Juin
Disponible demain !

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση μεταξύ Γαλλιάς και Τουρκίας σημειώθηκε μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στη Γαλλία από ακραίο Ισλαμιστή, που ήθελε να εκδικηθεί την χρήση από τον καθηγητή των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον «ισλαμικό αυτονομισμό» για τον οποίο όπως είπε, απειλεί να πάρει τον έλεγχο μερικών από τις μουσουλμανικές κοινότητες σε όλη τη Γαλλία, προκαλώντας αντίδραση του Ερντογάν ο οποίος δήλωσε: “ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο”.

Η Γαλλία κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρουν μέτρα κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο Ολλανδρός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε καταφέρθηκε κατά του Ερντογάν λέγοντας ότι "στην Ολλανδία, θεωρούμε την ελευθερία της έκφρασης το μεγαλύτερο αγαθό και αυτό περιλαμβάνει σκίτσα, μεταξύ άλλων σκίτσα πολιτικών". 


(Upd 28.10.2020) Αναμένονται αντιδράσεις γράφαμε χθες και πράγματι δεν άργησαν: 

«Δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα από Άγκυρα για το σκίτσο Ερντογάν

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι θα λάβει «δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα μετά τη δημοσίευση από την γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσου που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές και διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου», δηλώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην γαλλική γλώσσα. «Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικών βημάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική, αλλά και αποφασιστικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση. Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Η τουρκική προεδρία καταδίκασε «με τον πλέον απερίφραστο τρόπο» το «άθλιο σκίτσο», το οποίο αντανακλά, σύμφωνα με την ίδια, μια «εχθρότητα κατά των Τούρκων και του Ισλάμ». Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες της Δύσης που επιτίθενται στο Ισλάμ θέλουν «να αρχίσουν πάλι τις Σταυροφορίες». 

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αμφισβητήσει την ψυχική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Άγκυρας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία ισχύος με την Τουρκία, για να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά της και τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε ο κ. Ριστέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου