9 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Μηνύματα και άνοδος της αντισυστημικής ψήφου

Η αποχή – ρεκόρ που κινείται κοντά στο 60%, οι απώλειες για τη ΝΔ σε συνδυασμό με την άνοδο των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της, αλλά και γενικότερα η ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου είναι τα βασικά μηνύματα της κάλπης των ευρωεκλογών
, όπως αποτυπώνονται στην εκτίμηση αποτελέσματος που εξέδωσε η Singular Logic.

Κάτω από τον πήχυ κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις των τελευταίων εθνικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του δεν φαίνεται να κατορθώνει να κεφαλαιοποιήσει τις απώλειες του κόμματος της αξιωματικής αντίπολίτευσης, κινούμενο ανοδικά μεν, αλλά κοντά στα εδάφη των εκλογών του περσινού Ιούνιου. Ντέρμπι καταγράφεται για την τέταρτη θέση, με την εκτίμηση να δίνει την Ελληνική Λύση λίγο μπροστά από το ΚΚΕ

Τα επτά κόμματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, ενώ στο όριο του 3% κινείται η Φωνή Λογικής. Εκτός μένουν το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά.

(upd) Ειδικότερα, το τελικό αποτέλεσμα που δίνει το υπουργείο εσωτερικών με ενσωματομένο το 100% είναι το εξής:
ΝΔ 28,31% % και 7 έδρες.
ΣΥΡΙΖΑ 14,92%% και 4 έδρες.
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 12,79%% και 3 έδρες.
Ελληνική Λύση 9,30% και 2 έδρες.
ΚΚΕ 9,25% και 2 έδρες.
Νίκη 4,37%% και 1 έδρα.
Πλεύση Ελευθερίας 3,40% και 1 έδρα.
Φωνή Λογικής 3,04% και 1 έδρα.
Λοιπά 14,63%.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 41,39% ενώ τα άκυρα/λευκά ήταν 2,12%.

Νωρίτερα γράφαμε: 

Η εκτίμηση της Singular Logic για το εκλογικό αποτέλεσμα

Την ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών από τη Singular Logic ανακοίνωσε, από το υπουργείο Εσωτερικών, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Μπακάκος.

Συμφωνα με την εικόνα της εταιρείας από το 64% των εκλογικών τμημάτων, ο αριθμός των κομμάτων που πιθανόν να λάβουν τουλάχιστον από μία έδρα είναι επτά, με τη Φωνή Λογικής αν και υπερβαίνει το 3% να μένει κατά πάσα πιθανότητα εκτός Ευρωβουλής.

Ειδικότερα, η εκτίμηση της εταιρείας για το τελικό αποτέλεσμα είναι η εξής:
ΝΔ 28,6% % και 7 έδρες.
ΣΥΡΙΖΑ 14,7%% και 4 έδρες.
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 12,9%% και 3 έδρες.
Ελληνική Λύση 9,5% και 2 ή 3 έδρες.
ΚΚΕ 9,3% και 2 έδρες.
Νίκη 4,4%% και 1 έδρα.
Πλεύση Ελευθερίας 3,4% και 1 έδρα.
Φωνή Λογικής 3% και 1 ή καμία έδρα.
ΜέΡΑ25 2,4%%.
Νέα Αριστερά: 2,4%
Άλλο 8,8%

Κυρ. Μητσοτάκης για το μήνυμα των ψηφοφόρων

«Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, νωρίτερα για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «αυτό θα κάνουμε ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» ενώ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Επίσης επισήμανε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στη χώρα μας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια χωρίς εκλογές, και θα επιταχύνει τις προσπάθειές για καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες αστοχίες.

(upd) Το μήνυμα των ευρωεκλογών:

Ηχηρό μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία, καταγραφή της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευθούν την κυβερνητική φθορά, μεγάλη άνοδο των δυνάμεων στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος και πρωτοφανή επίπεδα αποχής που «δοκιμάζουν» το πολιτικό σύστημα εμπεριείχε το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

«Πύρρειος νίκη» για τη ΝΔ: Αρκετά κάτω από τον πήχυ του 33%, που είχε θέσει στόχο πέρασε η Νέα Δημοκρατία στις χθεσινές ευρωεκλογές, καταγράφοντας τελικό ποσοστό 28,3%. Πρόκειται για μια «πύρρειο νίκη», όπως τη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης λίγο μετά την αποκρυστάλλωση του αποτελέσματος, με τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να πέφτουν πάνω από 13 μονάδες από τις εθνικές εκλογές του 2023 και 5,5% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, που ήταν και το μέτρο σύγκρισης που είχε τεθεί.
Οπως έλεγαν πάντως κυβερνητικές πηγές, επιχειρώντας να αναλύσουν ψύχραιμα το αποτέλεσμα, η διαφορά με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει μεγάλη», καθώς ξεπερνάει τις 13 ποσοστιαίες μονάδες, αυτό όμως δεν μπορεί να αναιρέσει την κοινή παραδοχή πως η παραδοσιακή κομματική βάση της Ν.Δ. –κατά κύριο λόγο– έστειλε χθες ένα ηχηρό μήνυμα, είτε απέχοντας από την κάλπη είτε επιλέγοντας κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ.

Μισά χαμόγελα για το αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ανάμεικτα συναισθήματα επικράτησαν στην Κουμουνδούρου στο τέλος της χθεσινής εκλογικής βραδιάς. Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας, η διατήρηση της δεύτερης θέσης και η μη δικαίωση των πρώην συντρόφων τους της Νέας Αριστεράς, που έμειναν μακριά από το 3%, ήταν τα θετικά μηνύματα. Το τελικό ποσοστό του κόμματος περισσότερο το είδαν ως αφετηρία για το νέο κόμμα που χτίζεται, καθώς δεν επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις και σίγουρα δεν ξεπέρασε τον πήχυ του 20%.

ΠΑΣΟΚ: Ρευστό τοπίο στον απόηχο του αποτελέσματος. Η άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών είναι το θετικό στοιχείο για το κόμμα, που κατά τα λοιπά καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από επιμέρους δεδομένα του εκλογικού αποτελέσματος, τα οποία προβληματίζουν, καθώς είναι δηλωτικά της αδυναμίας του να καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τις απώλειες των αντιπάλων και τη γενικευμένη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, όπως αποτυπώθηκε από τη μεγάλη εικόνα της χθεσινής αναμέτρησης. Σε απόλυτους αριθμούς, το κόμμα κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κατά μία περίπου μονάδα σε σχέση με το 11,84% του περυσινού Ιουνίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου