8 Ιουνίου 2024

Σαν ήρωας του Τόλκιν: Το «δέντρο που περπατά»

Ενα μοναχικό rātā, που μοιάζει να διασχίζει ράθυμα το πράσινο τοπίο σαν άλλος ήρωας του Τόλκιν*, είναι εδώ και μερικές ημέρες το «δέντρο της χρονιάς» στη Νέα Ζηλανδία.

Η Ενωση Δενδροκομίας της Νέας Ζηλανδίας –η οποία διοργανώνει τον διαγωνισμό για να τιμήσει τα δέντρα της χώρας– αποκαλύπτει πως το «υπέροχο» rātā κέρδισε το προσωνύμιο «Το δέντρο που περπατά», χάρη στην ομοιότητά του με τα Ents, τα ανθρωπόμορφα δέντρα στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Το ύψους 32 μέτρων δέντρο, που βρίσκεται στη δυτική ακτή του Νότιου Νησιού, «κατέκτησε τις καρδιές και τη φαντασία των Νεοζηλανδών με τη μοναδική του εμφάνιση και τη συναρπαστική ιστορία της ζωής του», σημειώνει η Ενωση.

Το δέντρο (Metrosideros robusta) ήταν ο ξεκάθαρος νικητής στον τρίτο ετήσιο διαγωνισμό, εξασφαλίζοντας το 42% των ψήφων και κερδίζοντας ακόμη και ένα από τα πιο γνωστά και πολυφωτογραφημένα δέντρα της χώρας, την περίφημη ιτιά που αναδύεται από τη λίμνη Wānaka.

Το βόρειο rātā είναι ενδημικό της Νέας Ζηλανδίας και ένα από τα ψηλότερα δέντρα που ανθίζουν. Είναι περισσότερο γνωστό για τα λαμπερά, κόκκινα άνθη του που εμφανίζονται σε αφθονία από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο –αναλόγως τοποθεσίας–- και είναι ορατά και από απόσταση.

Το δέντρο, που μπορεί να ζήσει έως και μία χιλιετία, ξεκινά τη ζωή του ως επίφυτο (σ.σ. το φυτό που αναπτύσσεται και στηρίζεται πάνω σε άλλα δέντρα, χωρίς ωστόσο να είναι παράσιτο) στην κομοστέγη του δέντρου-ξενιστή. Οταν αναπτύξει ριζικό σύστημα στη γη, τελικά περικλείει τον ξενιστή του, δημιουργώντας ένα δέντρο ύψους έως και 40 μέτρων, με διάμετρο κορμού έως και τρία μέτρα. Το συγκεκριμένο rātā δεν είναι σαφές πόσων ετών είναι, αν και η παρουσία του ιστορείται στην περιοχή τουλάχιστον από το 1875...

Πηγή: Guardian, 
kathimerini.gr

*Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν ήταν Άγγλος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός, σήμερα ιδιαίτερα γνωστός ως ο συγγραφέας των ακόλουθων έργων φανταστικής λογοτεχνίας: Χόμπιτ, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. και Το Σιλμαρίλλιον. Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου