Στην κοιλάδα των Τεμπών, στα νότια του βουνού Κορακόπετρα, σε υψόμετρο 590 μέτρων, στις εκβολές του Πηνειού, βρίσκεται η Γυρτώνη ή αλλιώς «ο παράδεισος των Λευκών Πελαργών», όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι του Κάμπου.
Τόσο αγαπούν το χωριό οι Λευκοί Πελαργοί, που φέτος έφτασαν τους 200 την ώρα που οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 30.
Το πρωτότυπο και όμορφο αυτό θέαμα προσπαθούν να αναδείξουν οι κάτοικοι της Γυρτώνης μέσα από πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες ένα παραμυθένιο σκηνικό που εκτός από τους πελαργούς περιλαμβάνει και αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής.
Η Γυρτώνη απέχει περίπου 17 χλμ. Β-ΒΑ από τη Λάρισα. Η ονομασία της οφείλεται στην αρχαία Γυρτώνη, στην οποία αναφέρεται ο Ομηρος.
«Οικισμός 30 κατοίκων με πάνω από 30 φωλιές πελαργών είναι μοναδικό στην Ελλάδα και πάρα πολύ σπάνιο, αν όχι μοναδικό, σε όλη την Ευρώπη. Τη φετινή αναπαραγωγική περίοδο έχουν καταγραφεί 32 ενεργές φωλιές», περιγράφει μιλώντας στην «Κ» η περιβαλλοντολόγος Ελένη Μακρυγιάννη, η οποία βοηθά τους κατοίκους στην προσπάθειά τους να αναδείξουν την μοναδικότητα του τόπου τους.
«Είναι και άλλα χωριά που ζουν πελαργοί αλλά η Γυρτώνη είναι η πρωτεύουσά τους», λέει στην «Κ» ο Λαρισαίος Φώτης Νατσιούλης, ερασιτέχνης φωτογράφος, ο οποίος παρακολουθεί τον πληθυσμό αυτών των πουλιών εδώ και πολλά χρόνια.
«Ξεκίνησα να φωτογραφίζω τους πελαργούς το 2008. Είναι πολύ εντυπωσιακά πουλιά. Τότε, η Γυρτώνη είχε 9 φωλιές, με τις 5 από αυτές να βρίσκονται πάνω στο Κονάκι. Ο αριθμός τους έκτοτε άρχισε σταθερά να ανεβαίνει. Σήμερα, από τις 32 φωλιές οι εννιά είναι στο Κονάκι και όλες οι άλλες είναι σε στύλους της ΔΕΗ».
Το συγκρότημα του Κονακίου έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο καθώς αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αγροτικής εγκατάστασης (τσιφλικιού) κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα...
Ο Λευκός Πελαργός, ένα εμβληματικό είδος πουλιού της ελληνικής υπαίθρου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον άνθρωπο, τα υγρά λιβάδια, τα βοσκοτόπια και τις αγροτικές περιοχές...
Οι πελαργοί βρίσκουν ασφάλεια και άφθονη τροφή στη Γυρτώνη καθώς το χωριό βρίσκεται στις εκβολές του Πηνειού, ενώ γειτνιάζει και με πολλούς τεχνητούς ταμιευτήρες
Οπως λέει στην «Κ» η κ. Μακρύγιαννη, «είναι σαφές πως οι πελαργοί βρίσκουν ασφάλεια και άφθονη τροφή στη Γυρτώνη και τη γύρω περιοχή. Ο βασικός λόγος είναι ότι το χωριό βρίσκεται στις εκβολές του Πηνειού ποταμού, ενώ γειτνιάζει και με πολλούς τεχνητούς ταμιευτήρες και μικρά αρδευτικά έργα. Στους υδροβιότοπους που έχουν δημιουργηθεί ζουν βατράχια, ψάρια, φίδια, όλα τους αγαπημένη τροφή των πελαργών, όπως και οι ακρίδες και τα έντομα που ζουν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής. (...)
Οι πελαργοί μένουν στο χωριό από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Αυγούστου. Το φθινόπωρο μεταναστεύουν σε χώρες της Αφρικής, όπου υπάρχει περισσότερη ζέστη και φαγητό καθώς δεν τους αρέσει το κρύο
Την Τετάρτη 11 Ιουνίου, με αφετηρία το παλιό Δημοτικό Σχολείο Γυρτώνης, ο Δήμος Τεμπών και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνουν μια μικρή γιορτή, ένα Φεστιβάλ Πελαργών.
Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: kathimerini.gr
Φωτογραφίες: Φώτης Νατσιούλης
Ολόκληρο το άρθρο στο:
Το χωριό με τους 30 κατοίκους και τους 200 πελαργούς | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ολόκληρο το άρθρο στο:
Το χωριό με τους 30 κατοίκους και τους 200 πελαργούς | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου