17 Οκτωβρίου 2025

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομάδα βίαιης διόρθωσης με -5,8%

Παρότι κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) συνέχισε την πτωτική της πορεία για πέμπτη συνεδρίαση με το τελευταίο διήμερο να έχει πάρει χαρακτήρα διευρυμένου sell-off και τον ΓΔ να χάνει τις 2.000 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) κινήθηκε σήμερα Παρασκευή μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε στις 1.987,52 μονάδες με -1,30%, ενώ είχε βρεθεί να διολισθαίνει έως και τις 1.948,5 μον. (-3,24%). Είναι το πρώτο κλείσιμο χαμηλότερα των 2.000 μονάδων μετά τις 4 Αυγούστου.

Ακολουθώντας τη διεθνή τάση, ο Τραπεζικός δείκτης (ΔΤΡ) είδε μπαράζ ρευστοποιήσεων και υποχώρησε στις 2.268,61 μονάδες με -3%, ενώ στο χαμηλό ημέρας του βρέθηκε στις 2.211,9 μον. (-5,42%). Ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε στις 5.013,74 μον. με -1,47%.

Ο τζίρος, μετά τα 322 εκατ. ευρώ χτες, σήμερα εκτοξεύθηκε φτάνοντας τα 444,42 εκατ., εκ των οποίων τα 45,6 εκατ. σε πακέτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 4,57% και ο Τραπεζικός δείκτης από ισόποσες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 5,09%, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να περιμένουν σήμερα μία ανοδική αντίδραση, έστω τεχνικού χαρακτήρα. Αντ' αυτού, έγιναν μάρτυρες μίας καθαρά πτωτικής συνεδρίασης.

Η κατάσταση θα μπορούσε σήμερα να είχε εξελιχθεί ακόμα χειρότερα στο ΧΑ αν δεν προέκυπταν μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) οι δηλώσεις Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, δήλωσε σε συνέντευξη στο Fox Business Network ότι, «οι δασμοί 100% που ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει στην Κίνα δεν είναι βιώσιμοι. Θα συναντήσει σε δύο εβδομάδες τον Σι Τζινπίνγκ και πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά με την Κίνα». Επίσης, σημαντική ήταν και η στήριξη που προσέφερε σήμερα στον δείκτη η Coca Cola με το άλμα +3,09%.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 17/10/2025 

Η εβδομάδα συνολικά είχε τον χαρακτήρα βίαιης διόρθωσης, καθώς ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατέγραψε σωρευτική πτώση 5,81%, με τον Τραπεζικό δείκτη να πραγματοποιεί βουτιά 7,94%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 35,24% και ο ΔΤΡ κέρδη 76,41%.

Η λήξη των συναλλαγών σήμερα βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά 2,5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/8/2025 (1960,06 μονάδες). Επίσης, οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είναι αρνητικό ρεκόρ τετραμήνου και παραπέμπουν στο διάστημα από 12 έως και 19/6/2025, όταν ο Δείκτης είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις υποχώρησης.

Πάντως, πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι αρκετά Funds των Αναδυόμενων Αγορών έχουν αρχίσει να συνωστίζονται στην “θύρα εξόδου”, η οποία, ως γνωστόν, στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είναι και ιδιαίτερα “ευρύχωρη”.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), «οι αλλαγές στις Αγορές πάντα δημιουργούν μεταβατικές καταστάσεις που διαβάζονται διαφορετικά από τους εμπλεκόμενους. Επί 11 μήνες η Ελληνική Αγορά ήταν η ‘παιδική χαρά’ των επενδυτών, ακόμα και γεγονότα με αυξημένη γεωπολιτική ένταση, δεν έδειχναν ικανά να χαλάσουν το πάρτι των αποδόσεων. Το να προσπαθείς να ‘μεγαλώσεις’, ή να αναβαθμίσεις μια Αγορά έχει πάντα τις συνέπειές του».

Σε κάθε περίπτωση με την ένταση που έχει λάβει η διορθωτική κίνηση στο ΧΑ δεν μπορεί να προεξοφληθεί ο δρόμος που έχει να διανύσει ακόμα, δεδομένου ότι τα επίπεδα όπου έχει υποχωρήσει πλέον η αγορά πυροδοτούν εύκολα και εντολές stop loss.

Οι κινήσεις στο ταμπλό σήμερα

Στον ΔΤΡ, όπου έγινε το 60% περίπου του τζίρου της ημέρας, στο κλείσιμο η Τρ. Πειραιώς με 78 εκατ. στα 6,89 ευρώ με -3,55%, η ΕΤΕ με 70,2 εκατ. στα 12,96 με -2,56%, η Alpha με 52,6 εκατ. στα 3,37 με -3,33% και η Eurobank με 40,7 εκατ. στα 3,40 με -2,83%. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στις δύο μικρότερες, η Κύπρου (10,2 εκατ.) στα 7,66 με -1,79% και η Optima (3,6 εκατ.) στα 8,23 με -4,86%.

Στον αντίποδα, η Coca Cola έδωσε από το άνοιγμα σταθερά στηρίξεις και ολοκλήρωσε στα 40,72 ευρώ με άλμα 3,09%. Επίσης ο ΟΠΑΠ με 43,9 εκατ. ολοκλήρωσε στα 17,97 με +1,64%.

Η Metlen μάζεψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της (έως -3,28%) και έκλεισε στα 42,56 με το οριακό -0,19%. Η Jumbo υποχώρησε στα 26,860 με -1,03%, η ΔΕΗ στα 14,24 με -1,32%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 22,80 με -1,3% και η Cenergy στα 13,18 με -1,05%.

Πέρα από τις Coca Cola και ΟΠΑΠ, θετικά στον 25άρη κινήθηκαν τελικά επίσης και το ΔΑΑ (+1,97%), η ΕΛΧΑ (+1,67%), η Motor Oil (+1,22%), τα ΕΛΠΕ (+0,19%) και ο Σαράντης (+0,15%).

Στη συνολική εικόνα του ταμπλό, μόλις 33 μετοχές έκλεισαν με άνοδο ενώ 100 κατέγραψαν πτώση και 70 παρέμειναν αμετάβλητες.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου