20 Οκτωβρίου 2025

Τα διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ για την νίκη Ερχιουρμάν στα κατεχόμενα της Κύπρου

Η είδηση για τη θριαμβευτική «εκλογή» του Τουφάν Ερχιουρμάν κάνει τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ τα οποία επισημαίνουν την πιθανότητα για αλλαγή πολιτικής στα κατεχόμενα, βλέποντας παράλληλα μια ευκαιρία για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η αντιπολίτευση επικράτησε στις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές», αλλά «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα υπάρχει συνεννόηση με την Τουρκία». 

Σημειώνεται ότι νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την επόμενη πενταετία αναδείχθηκε, από τον πρώτο γύρο των «προεδρικών» εκλογών του ψευδοκράτους, ο Τουφάν Έρχιουρμαν, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), που πέτυχε σαρωτική νίκη έναντι του Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Ερχιουρμάν έλαβε ποσοστό 62,33% έναντι του 35,72% που έλαβε ο Τατάρ, καταφέρνοντας τη μεγαλύτερη εκλογική επικράτηση στην ιστορία των τουρκοκυπριακών εκλογών μετά την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς.

Πώς βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ την «εκλογή» του Ερχιουρμάν 
(από philenews.com)

Διεθνή ΜΜΕ

Guardian – «Σαρωτική νίκη για τον Τουρκοκύπριο υποψήφιο υπέρ της ΕΕ αναζωπυρώνει τις ελπίδες για ειρήνη»

Financial Times – «Υποψήφιος υπέρ της επανένωσης κερδίζει τις εκλογές στα κατεχόμενα της Κύπρου»

Politico – «Οι Τουρκοκύπριοι εκλέγουν μετριοπαθή ηγέτη σε μια κρίσιμη αλλαγή πολιτικής»

Associated Press – «Οι Τουρκοκύπριοι εκλέγουν νέο ηγέτη, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για επανέναρξη συνομιλιών με στόχο την άρση της διαίρεσης της Κύπρου»

Bloomberg – «Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κερδίζει τις προεδρικές εκλογές»

The Times of Israel – «Μετριοπαθής Τουρκοκύπριος κερδίζει τις εκλογές σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής στη σύγκρουση»

Ο γερμανικός Τύπος 
(από τη Deutsche Welle) 

Η καθαρή νίκη του Τουφάν Ερχιουρμάν στα Κατεχόμενα προσελκύει το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου, που μιλά για ένα αποτέλεσμα έκπληξη -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το εύρος της διαφοράς μεταξύ των δύο αντιπάλων- αλλά και για ένα σαφές μήνυμα αλλαγής.

Ο ιστότοπος tagesschau της γερμανικής τηλεόρασης επισημαίνει ότι ο ηττηθείς Ερσίν Τατάρ ήταν ο προστατευόμενος του Ταγίπ Ερντογάν και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει ένα «σημείο καμπής» για το διαιρεμένο νησί. Τον ίδιο όρο χρησιμοποιεί και το der Spiegel, που κάνει επίσης λόγο για ένα «χαστούκι για τον Ερντογάν».

«Ο Τουφάν Ερχιουρμάν θέλει όλα όσα δεν θέλει ο Ερντογάν: προσέγγιση με την ΕΕ, στενότερες σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ίσως ακόμα και ένα ενωμένο κράτος» επισημαίνει στο δημοσίευμά της η taz. Και συνεχίζει: «Ο Ερχιουρμάν αντιστέκεται έτσι στην εθνικιστική λογική της Άγκυρας, εστιάζοντας στην πολυμερή πρόοδο και όχι στον στενόμυαλο συναισθηματισμό. Αυτή η στάση έχει τη δυνατότητα να φέρει μια κάποια πρόοδο σε μια παγωμένη σύγκρουση. Αλλά είναι απίθανο να επικρατήσει ειρήνη σύντομα στη νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης. Οι αμοιβαίοι φόβοι και οι προκαταλήψεις είναι πολύ βαθιά ριζωμένες. Και τα λόγια των εθνικών κηδεμόνων εκατέρωθεν της κυπριακής γραμμής οριοθέτησης και στις μητέρες χώρες έχουν υπερβολικό βάρος. Όμως λίγη ομαλότητα στο νησί θα ήταν μια καλή αρχή».

Πώς βλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ την «εκλογή» του Ερχιουρμάν 
(από philenews.com)

Τουρκικά ΜΜΕ

TRT – Ο Τουφάν Ερχουρμάν κερδίζει τις «προεδρικές εκλογές στη ‘τδβκ’»

Anadolu Ajansi – «Ο Τουφάν Ερχουρμάν κερδίζει τις προεδρικές εκλογές, νικώντας τον εν ενεργεία πρόεδρο Ερσίν Τατάρ»

Hurriyet Daily News – «Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ερχουρμάν κερδίζει τις εκλογές στα Κατεχόμενα»

Daily Sabah – «Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κερδίζει τις προεδρικές εκλογές των Τουρκοκυπρίων»

από Financial Times

Τουρκικά Πρωτοσέλιδα

Η “Χουριέτ” με τίτλο «Στην Κύπρο κέρδισε ο Ερχιουρμάν» κάνει λόγο για «έκπληξη στις εκλογές των Τουρκοκυπρίων που είχαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος». Επισημαίνει ότι «οι ψηφοφόροι προτίμησαν τον Ερχιουρμάν που στηρίζει την ομοσπονδία με τους Ελληνοκυπρίους, αντί για τον Ερσίν Τατάρ που υποστηρίζει λύση δύο κρατών». Προσθέτει ότι ο Ερχιουρμάν «δήλωσε πως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα υπάρχει συνεννόηση με την Τουρκία» και ότι «τον συνεχάρη ο Πρόεδρος Ερντογάν». Η εφημερίδα προβάλλει και τη δήλωση Μπαχτσελί, ότι «η ‘τδβκ’ πρέπει να ενταχθεί στην Τουρκία».

Η “Σαμπάχ” έχει τίτλο «Εποχή Τουφάν Ερχιουρμάν στην ‘τδβκ’» και τονίζει τη συγχαρητήρια δήλωση του Ερντογάν. Ο αρθρογράφος Γιαβούζ Ντονάτ γράφει ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο Ερχιουρμάν του είχε πει: «Αν εκλεγώ, θα πορευθούμε μαζί με την Άγκυρα. Όταν ήμουν ‘πρωθυπουργός’, συνεργάστηκα αρμονικά με τον Ερντογάν, το ίδιο θα κάνω και τώρα».

Η “Σοζτζού” έχει τίτλο «Υπόγειο κύμα στην Κύπρο», επισημαίνοντας ότι «ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ερχιουρμάν κέρδισε, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΡ Ερσίν Τατάρ υπέστη βαριά ήττα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι «εκλογές» σηματοδοτούν «αλλαγή πορείας υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης». Δίπλα στη βασική είδηση φιλοξενεί και δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τίτλο «Η ‘τδβκ’ πρέπει να ενταχθεί στην Τουρκία».

Η “Τζουμχουριέτ” γράφει για «Εποχή Ερχιουρμάν», ενώ η “Τουρκίγε” τονίζει το μήνυμά του ότι «Δεν λαμβάνουμε αποφάσεις χωρίς την Τουρκία».

Παρόμοιοι τίτλοι στη “Γενί Σαφάκ” («Εποχή Ερχιουρμάν στην τδβκ») και στην “Ακσάμ” («Στην τδβκ νέος πρόεδρος ο Ερχιουρμάν»), ενώ η Μιλλιέτ περιγράφει το κλίμα με τον τίτλο «Νέα σελίδα».

Πηγές: philenews.com , Deutsche Welle

Σχετική ανάρτηση:
Κύπρος: Εκλογές στα κατεχόμενα υπό την εποπτεία Ερντογάν (
18/10/2025)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου