15 Δεκεμβρίου 2011

Εφιαλτικό σενάριο των NYT για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ


Ένα εφιαλτικό σενάριο από τους New York Times, με την ελπίδα ποτέ να μη γίνει πραγματικότητα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


Θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης: μετά από εβδομάδες φημολογίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσει κάποιο Σάββατο βράδυ ότι η χώρα εγκαταλείπει το ευρώ κι επιστρέφει στη δραχμή, αναφέρει άρθρο του Landon Thomas Jr που δημοσιεύεται στους New York Times με τίτλο «Μελετώντας μια δραμτική ημέρα: η έξοδος από το ευρώ».

Το πρωί της Δευτέρας, οι οργισμένοι Έλληνες αντί να κατευθυνθούν ως συνήθως στις δουλειές τους θα σχηματίσουν ουρές έξω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις παγωμένες καταθέσεις τους. Η αξία της δραχμής θα υποτιμηθεί περισσότερο από 60% έναντι του ευρώ, οι τιμές των αγαθών θα εκτιναχθούν και λίγα μαγαζιά θα ανοίξουν εκείνη τη μέρα. Οι διεθνείς πιστωτικές γραμμές της χώρας θα διακοπούν, αφού θα χρεοκοπήσει. Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας πως καθώς η χώρα θα βυθίζεται στο χάος, ο στρατός θα πάρει τον έλεγχο από την κυβέρνηση.
Ενδεχομένως αυτή η τρομακτική ακολουθία γεγονότων να μη συμβεί ποτέ, σημειώνει ο συντάκτης. Ο κίνδυνος ωστόσο εγκατάλειψης της ζώνης του ευρώ από την Ελλάδα ή κάποια άλλη προβληματική χώρα δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Επίσημα, οι «φύλαρχοι» της νομισματικής ένωσης αρνούνται να συζητήσουν δημόσια την πιθανότητα εξόδου ενός κράτους-μέλους από το ευρώ. Όπως το έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi: «Δεν θα ήταν συνετό να συντάσσουμε εναλλακτικά σχέδια όταν δεν βλέπουμε πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο»

Πηγή: www.capital.gr (Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2011 - 18:24)

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό υπάρχει καταιγισμός καταστροφικών σεναρίων, πολλά από τα οποία εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες.
    Με την ελπίδα να διαψευστούν οι "Κασσάνδρες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή