1 Ιανουαρίου 2012

Το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2011, Μέρος 1ο

Ανασκόπηση έτους  

Ήταν μια πολύ κακή χρονιά το 2011, για όλους στην Ελλάδα. Για εκείνους όμως που δεν δίστασαν να αναλάβουν ρίσκο, κάπως μεγαλύτερο από τον συνηθισμένο, για τους “επενδυτές” του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η χρονία δεν ήταν απλώς ακόμη χειρότερη, ήταν καταστροφική.

Εκ των υστέρων, κάνοντας τον απολογισμό της οικονομικής κατάστσης και αξιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση της κρίσης χρέους (έσωθεν και έξωθεν), φαίνεται ότι όλα ακολούθησαν το δρόμο τους.


Όταν η πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι η καλύτερη δυνατή.
Όταν οι στόχοι, παρά τη συνεχή λήψη και εφαρμογή σκληρών αλλά αναποτελεσματικών μέτρων, δεν επιτυγχάνονται.
Όταν η ύφεση βαθαίνει.
Όταν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, εμείς την βιώνουμε.
Όταν ερχόμαστε άμεσα αντιμέτωποι με την απειλή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όταν οι θετικές προοπτικές, απλά δεν υπάρχουν, απεναντί μας ορθώνονται μόνο τα αδιέξοδα.
Όταν ακόμη, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρατηρούνται συνεχείς παλινωδίες, ως προς την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Όταν τα μέτρα, που εκεί αποφασίζονται, αποδεικνύονται ανεπαρκή.
Όταν η κρίση διαχέεται, κατ’ αρχήν στον ευρωπαϊκό νότο, χωρίς όμως να σταματάει εκεί.
Όταν η ευρωπαϊκή πλέον κρίση χρέους, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τόσο προβληματική κατάσταση της χώρα μας. Όταν ...

Τότε, όλα όσα συνέβησαν το 2011 στη χώρα μας και στο ελληνικό χρηματιστήριο ειδικότερα, ήταν επόμενο να συμβούν. Ίσως, αποφύγαμε τα ακόμη χειρότερα, αν ποτέ είναι δυνατό αυτό να θεωρηθεί σαν κάτι θετικό.

Μέσα σε αυτό λοιπόν το περιβάλλον, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν άκρως αρνητικές . Οι συνολικές ετήσιες απώλειες για το Γενικό δείκτη του Χ.Α. ανήλθαν σε 51,88% (έκλεισε στις 30.12.11 στις 680,42 μονάδες, έναντι 1413,94 μονάδων στις 31.12.10). Το 2011 ήταν το δεύτερο χειρότερο έτος της τελευταίας εικοσαετίας από πλευράς απωλειών, μετά το έτος 2008 (όταν η πτώση του Γ.Δ. είχε φτάσει το 65,5%). Για τον FTSE20 οι ετήσιες απώλειες ανήλθαν σε 60,05%. Πολύ μεγαλύτερη ήταν η πτώση του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε τον χρόνο με συνολικές απώλειες 78,99% κλείνοντας στις 262,86 μονάδες. Απώλειες που ξεπέρασαν και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε μέσα στο 2011 περισσότερο από 28 δισ ευρώ. Μεγάλες οι στρεβλώσεις στις αποτιμήσεις των εταιρειών, κυρίως του τραπεζικού κλάδου, όπου η πλήρης απαξίωση είναι απλά γεγονός.

Το τρίτο τρίμηνο του έτους, ήταν το πλέον ζημιογόνο στο Χ.Α. Με βαριές απώλειες 37,6% και 15 μόλις ανοδικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη. Μέ ακόμη βαρύτερες απώλειες 52% για τον δείκτη των τραπεζών, στο ίδιο διάστημα. Απίστευτο, και όμως μέσα σε ένα τρίμηνο, οι τράπεζες είχαν χάσει πάνω από τη μισή τους αξία!

Ο Αύγουστος, ήταν ο μήνας που σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες. Με μόνο 4 ανοδικές συνεδριάσεις και τις υπόλοιπες 18 πτωτικές, χάθηκε το 1/4 περίπου της αξίας των μετοχών γενικά (απώλειες Γενικού Δείκτη 23,93%), καθώς και το 1/3 περίπου της αξίας των Τραπεζών (απώλειες τραπεζικού δείκτη 32,53%). Και όλα αυτά παρ’ ότι μεσολάβησε η ιστορική ανοδος της Δευτέρας 29 Αυγούστου 2011, στον απόηχο του deal μεταξύ των Alpha Bank και Eurobank, όταν σε μια μόνο ημέρα σημειώθηκε άνοδος 14,37% για το Γενικό Δείκτη (η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος των τελευταίων 21 ετών) και 29,12% για το δείκτη των τραπεζών.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αντανακλώντας παράλληλα την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τη δυσφορία της αγοράς.

Καθ΄όλο το έτος το αγοραστικό ενδιαφέρον, με ορισμένες εξαιρέσεις, ήταν περιορισμένο με το ύψος των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Η απουσία διάθεσης για ανάληψη ρίσκου ήταν εμφανής.

Έτσι οι απώλειες, η έντονη πτώση (με εξαίρεση το α΄τρίμηνο) ήταν το σύνηθες καθημερινό φαινόμενο. Υπήρξαν συνεδριάσεις, όπου οι αρχικές ανησυχίες μεταβάλλονταν σε φόβο και ο φόβος, μπροστά στο τρομακτικό μέγεθος της πτώσης, μετατρεπόταν σε πανικό. Υπήρξαν όμως και ορισμένα διαλείμματα εφήμερης αισιοδοξίας, ημέρες με εντυπωσιακά ανοδικές αντιδράσεις ή ακόμη και ξεσπάσματα της αγοράς, χωρίς όμως διάρκεια, χωρίς να μπορούν να αποτρέψουν την έντονη πτώση που ερχόταν την επόμενη κιόλας ημέρα, όταν η απαισιοδοξία ήταν κυρίαρχος και πάλι, με αποτέλεσμα οι απώλειες να έχουν συνέχεια και βάθος.

Και ο μεγάλος προβληματισμός. Είναι δυνατόν κάτι να αλλάξει; Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όλα αλλάζουν. Απαιτείται σοβαρή προσπάθεια. Και όχι μόνο.

Στη συνέχεια, ας δούμε, μεσα από την καθημερινή ειδησεογραφία και με χρονολογική σειρά, κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα, εξελίξεις, σενάρια, φήμες, προβλέψεις, κλπ, που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2011, καθώς και τις αντίστοιχες προσδοκίες που κάθε φορά δημιουργούσαν, την ψυχολογία που διαμόρφωναν και πως, όλα αυτά μαζί, επιδρούσαν τελικά στην χρηματιστηριακή αγορά.

Κάποια γεγονότα και εξελίξεις που ανέβαζαν στα ύψη τις καθημερινές αγωνίες και φόβους, ή αναπτέρωναν της ελπίδες, εκείνων που ανέλαβαν το μεγάλο ρίσκο να επενδύσουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Επίσης γίνεται αναφορά και σε αρκετά στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα για τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις του Χ.Α.

Όλα αυτά ας τα δούμε αναλυτικά, ανά τρίμηνο, ανά μήνα και ανά (σε αρκετές περιπτώσεις) ημέρα:


Α΄ τρίμηνο 2011
Αναδική κίνηση αρχικά στο Χ.Α., μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου, πτώση στη συνέχεια. Αναλυτικά:

Ιανουάριος 2011

Θετικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. 
Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Παρά την αρνητική ψυχολογία και τις στρεβλώσεις που έχουν ήδη υποστεί οι αποτιμήσεις των εταιρειών κατά το προηγούμενο έτος,  η πρώτη ημέρα του 2011 καθώς και ο πρώτος μήνας του έτους, έκλεισαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (Χ.Α.) με θετικό πρόσημο, αφήνοντας ελπίδες για κάποια ανοδική εκτόνωση της αγοράς.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα* των ημερών, «το 2011 ξεκινά για την ελληνική αγορά με βασικό θέμα το στοίχημα της επίτευξης των στόχων του μνημονίου και τις εξελίξεις στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης του χρέους, για το οποίο πολύ σύντομα αναμένονται αποφάσεις ενόψει της επιμήκυνσης, η οποία θεωρείται δεδομένη για το κομμάτι που αφορά το μηχανισμό στήριξης μετά την πρόσφατη προσφυγή της Ιρλανδίας»
«Ο κλάδος των τραπεζών παραμένει στο επίκεντρο», όπως σημειώνουν, «με το βλέμμα στραμμένο αφενός στην πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων που παραμένουν σε υψηλά έξι μηνών, αφετέρου στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που θα συνεχίσει να λειτουργεί ως δαμόκλειος σπάθη για το σύνολο του ταμπλό έως την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα».
 
Δεν απουσιάζουν και οι αναφορές για την πιθανή χρεοκοπία της χώρας καθώς και την έξοδό της από την Ευρωζώνη.

Στην εγχώρια αγορά ενδιφέρον συγκεντρώνουν και οι αυξήσεις κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και της Marfin Popular, που όμως παράλληλα κατορθώνουν να αντλήσουν μέρος της περιορισμένης ρευστότητας της αγοράς.

Την πρώτη εργάσιμη μέρα του έτους, την Δευτέρα στις 3.1.2011, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε με μικρή άνοδο 0,40% στις 1.419,66 μονάδες. Η αξία των συναλαγών ανήλθε σε 43,03 εκατ. ευρώ. Θετικό ήταν το κλείσιμο και για τον δείκτη των τραπεζών, που ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 1.259,38 μονάδες.
____________

Πτωτική η πρώτη εβδομάδα του έτους στο Χ.Α.
Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πορεία των spreads και τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα αυξημένα, σε επίπεδα-ρεκόρ, εμφανίζονται και τα spreads της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Εξάλλου υψηλά εξακολουθούν να παραμένουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις (κατά μέσο στο 3,5% με 4%), καθώς οι τράπεζες τα χρησιμοποιούν ως κίνητρο για να συγκρατήσουν τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους.

Παρά τη μικρή άνοδο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, το πρόσημο της πρώτης εβδομάδας του 2011 είναι στο Χ.Α. αρνητικό, με απώλειες 1,63% για τον Γ.Δ. και 4,3% στις τράπεζες.
Υπάχουν όμως και ελπίδες για κάτι καλύτερο «Ο μεγάλος βαθμός υποτίμησης της αγοράς θα πρέπει ωστόσο να προβληματίσει αφού στο παρελθόν ανάλογες στρεβλώσεις έχουν ‘απαντηθεί’ με δυνατές βραχυπρόθεσμες κινήσεις», σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.

Οι προβλέψεις 10 επενδυτικών οίκων για αγορές - επενδύσεις το 2011
Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Ενδιαφέρον έχουν και οι προβλέψεις, που συνήθως  στην αρχή κάθε χρόνου δημοσιεύεται και διαμορφώνουν, κατά ένα μέρος, αντίστοιχο κλίμα προσδοκιών. Μεταξύ των άλλων, 10 γνωστοί επενδυτικοί οίκοι, για την Ελλάδα και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, είχαν προβλέψει*:

1.Citi
... Βασική υπόθεση για το 2011 είναι ο περιορισμός της κρίσης χρέους. Αναμένεται όμως συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία και ακραία spreads σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους και στις τρεις χώρες είναι υψηλή.
Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει de facto. Όσο η χώρα ανταποκρίνεται στους όρους του προγράμματος στήριξης, η αναδιάρθρωση χρέους πιθανότατα δεν θα συμβεί έως τα μέσα του 2013 τουλάχιστον. Στη συνέχεια η χώρα μάλλον θα ενταχθεί στον μόνιμο Μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και η χρονική στιγμή της αναδιάρθρωσης, όπως και οι όροι, θα εξαρτηθούν από τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους....

2. Goldman Sachs
... Η κατάληξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη παραμένει αβέβαιη. Η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει στήριξη από την Ε.Ε. και, παρά το γεγονός ότι η περίπτωση της Ισπανίας διαφέρει, ίσως εκεί χρειάζεται ένα πιο αποτελεσματικό ξεκαθάρισμα στον τραπεζικό κλάδο. ...

3. BNP Paribas
... Για τις «περιφερειακές» αγορές της Ευρώπης, καθώς οι χαμηλές αποτιμήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν το μοναδικό επενδυτικό κριτήριο, έμφαση δίνεται στις μετοχές εκείνες όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα οφέλη από τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Ως προς αυτό, στην περίπτωση της Ελλάδας ξεχωρίζουν οι τίτλοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. ...

4. Credit Suisse
...Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, τα spreads δανεισμού βρίσκονται σε μη βιώσιμα επίπεδα. Οι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα πληρώσουν μόνο για τόκους το 2011 το 16%, 12% και 6,5% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα. Για να «βγουν» οι αριθμοί, μάλλον θα πρέπει να δούμε κάποιας μορφής haircut ή αναδιάρθρωση χρέους σε Ελλάδα και Ιρλανδία...

5. Deutsche Bank
... Για το Χρηματιστήριο της Αθήνας αναμένεται άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. στις 1.860 μονάδες, με σύσταση «neutral» για την αγορά, «top-pick» για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και bottom pick για τον τίτλο του ΟΤΕ. Παρά τους δημοσιονομικούς κινδύνους δεν αποκλείονται εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. ...

6.UBS
... Αν όμως μια μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, ζητήσει βοήθεια, τότε θα δοκιμαστεί σοβαρά η αποφασιστικότητα των υπολοίπων μελών και του ΔΝΤ. Πρόκειται για ένα σενάριο που φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης πτώχευσης και εξόδου από την Ευρωζώνη, με αρνητικές συνέπειες για μετοχές κυρίως του χρηματοοικονομικού κλάδου, δίνοντας ώθηση σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός...

7. ING Investment Management
Η ζήτηση για πρώτες ύλες θα συνεχιστεί και το 2011. Τα πολύτιμα μέταλλα θα ωφεληθούν περισσότερο και θα ακολουθήσουν τα βιομηχανικά μέταλλα. Ο χρυσός συνεχίζει να ευνοείται.

8. Nomura International
...Εστιάζοντας στις αγορές της «περιφέρειας», ορισμένες μετοχές χαρακτηρίζονται ελκυστικές, μεταξύ αυτών και η Alpha Bank (buy). ... H Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στη σταθεροποίηση του λόγου χρέος/ΑΕΠ σε σχέση με την Ισπανία και την Ιρλανδία, έχει όμως την πιο «προβληματική» δυναμική χρέους. ... Αναμένεται επιστροφή στην ανάπτυξη από το β΄ εξάμηνο του 2011, με κύριους μοχλούς τον τουρισμό και την εμπορική ναυτιλία. Αναμένονται νέες προκλήσεις το 2011, που επιτείνουν την ανάγκη για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους....

9. Bank of America - Merrill Lynch
...Έτος «μέτριας ανάπτυξης» του παγκόσμιου ΑΕΠ και πλεονάζουσας ρευστότητας αναμένεται να αποδειχτεί το 2011 ...

10. Schroders
... Η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει, καθώς οι περιφερειακές οικονομίες προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το χρέος τους. Χώρες όπως η Ελλάδα έχουν ακόμα πολλά να κάνουν για να καταστήσουν βιώσιμα τα οικονομικά τους. Η λιτότητα δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσο η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Είναι πολύ πιθανό να δούμε χώρες να ανακοινώνουν αναδιάρθρωση/επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών τους. ...
____________
*πηγή: www.capital.gr

Μεγάλη πτώση για τον Τραπεζικό δείκτη
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με πτώση 2,60% στις 1.354,63 μονάδες (στα επίπεδα του Απριλίου του 1997), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 97,313 εκατ. ευρώ.
Πολύ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον τραπεζικό δείκτη, που υποχώρησε σε ποσοστό 6,56% και ολοκλήρωσε στα χαμηλά ημέρας, κλείνοντας στις 1.118,13 μονάδες, (ενδεικτικά Eurobank -9,72%, T.T. -8,09%, Alpha Bank – 8,08% και ΕΤΕ - 6,62% στα 5,64 ευρώ.)

Χαρακτηριστικά σχόλια* της ημέρας:
 «H εμπιστοσύνη των επενδυτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο ναδίρ και οι τιμές των ελληνικών μετοχών και ομολόγων συνεχώς υποχωρούν...» .
Η ελληνική αγορά εξελίσσεται σε «έρμαιο» της αδυναμίας της οικονομίας αλλά και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την «επόμενη μέρα» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σχολιάζουν αναλυτές, χαρακτηρίζοντας ως «μοναδική ελπίδα» αυτή τη στιγμή μια «αποφασιστική παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ανακοπεί η διάχυση της κρίσης και να αναχαιτιστούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις στις αγορές ομολόγων». 

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2010 και τη μείωση του ελλείμματος κατά 36,5% πέρασαν «απαρατήρητα» από την αγορά.
_______________________
* πηγή: www.capital.gr

Ανακούφιση στο Χ.Α. - Μεγάλη άνοδος  5,02%
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Οι προσδοκίες για διεύρυνση του μηχανισμού διάσωσης, η σημαντική αποκλιμάκωση των spreads (η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund υποχωρεί κατά σχεδόν 44 μ.β. διαμορφούμενο στις 829 μ.β.,ενώ πολύ μεγάλη είναι και η πτώση στα ιρλανδικά spreads τα οποία διαμορφώνονται στις 536 μ.β.), οι επιτυχημένες δημοπρασίες κρατικών τίτλων της Ελλάδας (έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας με υπερκάλυψη κατά 3,4 φορές και απόδοση 4,9%) και της Πορτογαλίας, καθώς και οι φήμες για επαναγορές ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα, που οδηγεί στην ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η ελληνική αγορά ευθυγραμμίζεται, έστω και προσωρινά, με τις ανοδικές τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών. Έτσι οδηγεί σε σημαντική άνοδο κατά 5,02% το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. που έκλεισε στις 1.438,03 μονάδες. Ράλι ανακούφισης σημειώνουν οι τράπεζες με άνοδο 8,12% και τον αντιστοιχο δείκτη να φτάνει τις 1.250,29 μονάδες. Αντισταθμίζονται έτσι τις απώλειες που κατέγραφε ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του έτους, σημειώνοντας πλέον κέρδη κατά 1,7%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 130,8 εκατ. ευρώ.
Από τις τράπεζες ξεχωρίζει η άνοδος των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου (+14,66%), του ΤΤ (+ 9,47%), ενώ οι μετοχές των ETE, Πειραιώς, Eurobank, ATE και Alpha Bank ενισχύθηκαν σε ποσοστό άνω του 7%.

Σε δημοσιεύματα της ημέρας αναφέρεται ότι «Πρόκειται για ράλι ανακούφισης μετά τη σημαντική υποαπόδοση κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε χαμηλά άνω των δέκα ετών. Ωστόσο, τα κέρδη αποδίδονται περισσότερο στη βελτιωμένη ψυχολογία και όχι στα θεμελιώδη ή σε νέους καταλύτες».
Εξάλλου σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επεξεργάζονται το ενδεχόμενο βοήθειας για την Πορτογαλία, την αγορά χρέους, τα χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια διάσωσης και την παροχή εγγυήσεων έναντι υπερβολικού χρέους, ως μέρος ενός πακέτου για την καταπολέμηση της χρηματοοικονομικής κρίσης

Καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της κρίσης στην Ευρώπη, μετά και την επιτυχή δημοπρασία κρατικών ομολόγων στην Πορτογαλία, ανοδικά αντέδρασαν και οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Συγκεκριμένα ο δείκτης Stoxx Europe 600 κέρδισε 1,35%, ο Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 1,85%, ενώ ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,95%. Επίσης ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,15%, ο γερμανικός DAX 30 κέρδισε 1,83%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημείωσε άλμα 5,42% και ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 3,82%.

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα (σε “BB+” από “BBB-”) και της βραχυπρόθεσμης κατά δύο βαθμίδες (σε “B” από “F2”) προχώρησε η Fitch Ratings. Το outlook των αξιολογήσεων είναι αρνητικό.
Σύμφωνα με τον οίκο, ... το υψηλό δημόσιο χρέος καθιστά την οικονομία ευάλωτη ...  Επιπλέον, παρά τη σημαντική πρόοδο που έγινε στη μείωση του ελλείμματος το 2010- κατά 6% ως προς το ΑΕΠ – η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να διατηρηθεί και μερικά χρόνια ακόμα ώστε να αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας. Αναφέρεται ακόμη στη συνεχιζόμενη αδυναμία της διαχείρισης των φόρων και την εξάπλωση της φοροδιαφυγής.

Ελαφρώς θετικό το κλίμα στο Χ.Α.
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Παρα την υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch,  η οποία χαρακτηρίστηκε από αναλυτές τις αγοράς, ως μετριοπαθής και ήπιας μορφής, διατηρήθηκε τη Δευτέρα το θετικό κλίμα για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α.
Η αγορά, ανμένοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, έχει αποκτήσει δυναμική ανόδου, καθώς έχει συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.458,65 μονάδες με μικρά κέρδη 0,88%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε σε ποσοστό 0,92%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 100,3 εκατ. ευρώ .

Μεγάλη άνοδος στο Χ.Α
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Νέα μεγάλη άνοδο σημείωσε το Χ.Α. την Τετάρτη, με την ελληνική αγορά να κινείται με φόντο τη φημολογίας και τις διαψεύσεις γύρω από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.507,40 μονάδες, με άνοδο 4,46%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 144,92 εκατ ευρώ. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη 5,81% στις 1.308,05 μονάδες.

Παράγοντες της αγοράς παρατηρούσαν: «Τα αποτελέσματα των συζητήσεων της συνόδου κορυφής του Eurogroup, όσον αφορά σε κρίσιμα θέματα για τη χώρα μας και την ευρωζώνη γενικότερα, κυριαρχούν στην επικαιρότητα».
«Ο μεγάλος αριθμός πλειστηριασμών ομολόγων και εντόκων γραμματίων των χωρών της Ευρωζώνης μέσα στον Ιανουάριο θα αποτελέσει ένα σημαντικό crash test που δεν αποκλείεται να επισπεύσει κάποιες αποφάσεις».
Χαρακτήριζαν δε ως «σημαντικό γεγονός η διαφαινόμενη οριστικοποίηση της επιμήκυνσης του χρέους των 110 δισ. ευρώ».

Από τις ανοδικές κινήσεις της ημέρας ξεχώρησαν οι μετοχές των Eurobank (+7,16%), Τ.Τ. (+ 7,02%), Alpha Bank (+6,87%), Τρ. Κύπρου (+6,72%) και ΕΤΕ (+ 6,01% στα 6,70 ευρώ). Ακολούθησαν οι ΑΤΕ, Marfin Popular Bank και Τρ. Πειραιώς με μικρότερα κέρδη.

Αναμένεται βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Με τη φημολογία και τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο να «επιμένουν» στην κατεύθυνση κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, και την πτωτική πορεία των spreads, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. την Πέμπτη (20.1.11) έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,62% στις 1.546,93 μονάδες με ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα και αυξημένο τζίρο στα 164,93 εκατ. ευρώ . Επίσης και ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,89% και έκλεισε στις 1.345,65 μονάδες
Παράγοντες της αγοράς, συμφωνα με δημοσιεύματα της ημέρας, αναφέρουν:
«Η επενδυτική κοινότητα αναμένει άμεσα βιώσιμη λύση στην υπόθεση του ελληνικού χρέους, η οποία θα απελευθερώσει κεφάλαια για επενδύσεις και ρευστότητα από τις τράπεζες. Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί η 4η Φεβρουαρίου όπου στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. φαίνεται ότι θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά μια συνολική λύση και η οποία θα έχει την συγκατάθεση της Γερμανίας».

Σημαντικά κέρδη εντός του Ιανουαρίου
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Δευτέρα (24.1.11) με μικρή άνοδο 0,79% στις 1.548,65 μονάδες, ενώ τα κέρδη του εντός του 2011 διαμορφώνονται σε 9,53%. Παράλληλα τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, μετά και τη νέα άνοδο στη συνεδρίαση της Δευτέρας κατά 0,99% (στις 1.376,10 μονάδες), διαμορφώνονται σε 23,1%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 117,33 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά η στάση πολλών επενδυτών και αναλυτών της αγοράς* εξακολουθεί να παραμένει επιφυλακτική. «Αν και υπάρχουν πολλές φήμες, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επίσημες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από το ελληνικό χρέος, κατά συνέπεια, και καθώς οι αποτιμήσεις χάνουν το νόημά τους με ‘φόντο’ το υπερβολικό κρατικό χρέος της Ελλάδας, παραμένουμε επιφυλακτικοί απέναντι σε μία υπεραγορασμένη εγχώρια αγορά που πλησιάζει τεχνικά όρια αντίστασης», αναφέρει ένα χαρακτηριστικό σχόλιο.
________________
* πηγή: www.capital.gr

 

Θετικό το τέλος της εβδομάδας στο Χ.Α.
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Πλησίασε τις 1.600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. (έκλεισε στις 1.591,23 μονάδες, + 1,35%), ενισχυμένος συνολικά την εβδομάδα κατά 3,56%, με φόντο τόσο τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, όσο και την επιβεβαίωση ότι συνεχίζονται οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από το ελληνικό χρέος και την επιμήκυνση της αποπληρωμής του.

Η ψυχολογία της αγοράς έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς ο Γενικός Δείκτης μέσα σε 14 συνεδριάσεις καταγράφει αθροιστικά κέρδη 17,47%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών στο ίδιο διάστημα ενισχύεται κατά 22,8%.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται για την πορεία του Χ.Α. στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημαντικά τα κέρδη στο Χ.Α. τον Ιανουάριο
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Συνολικά κέρδη 12,7% στο Χ.Α. τον Ιανουάριο. Η αγορά, μετά την αρχική πτωτική της τάση, μέχρι και τις 10.1.11 όταν σημειώθηκε το νέο χαμηλό 12ετίας στις 1.352 μονάδες, αντέδρασε, με αποτέλεσμα η βραχυχρόνια τάση να αλλάξει σε ανοδική. Η μεταβολή από το χαμηλό της 10.1.11 είναι σημαντική, αφού σε 18 ημέρες η άνοδος διαμορφώθηκε στο 17,70%.
Στην άνοδο συνέβαλε και η δημοσίευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, εξ’ αιτίας του οποίου παρατηρήθηκε ενδιαφέρον για τις μεγάλες κερδοφόρες εταιρίες, που ακόμη έχουν τη δυνατότητα να διανέμουν καλά μερίσματα.
Τη Δευτέρα (31.1.11) ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.593,30 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,13%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 114,07 εκατ. ευρώ.

Φεβρουάριος 2011

Ανοδικό ξέσπασμα στο Χ.Α.
Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Αφορμή, για την εντυπωσιακή άνοδο της Τρίτης (1.2.11), αποτέλεσε αφ’ ενός μεν η υποχώρηση των spreads στα χαμηλά τριών μηνών (κάτω από τις 800 μ.β.), αφ’ ετέρου δε η έκθεση της Credit Suisse, με την οποία αναβάθμισε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε “benchmark» από “underweight”. Παραλληλα μέρος κερδών αποδίδεται και σε κινήσεις κάλυψης θέσεων short.

Επίσης λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή, η φημολογία για τα σχέδια γύρω από την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους εντείνεται και τα σενάρια πολλαπλασιάζονται. Μεταξύ αυτών κυκλοφορεί και η πιθανή επαναγορά ελληνικών ομολόγων σε τιμές αγοράς -που θα μπορούσαν να μειώσουν το μέγεθος του χρέους. ΄Ολα  αυτά ευνοούν το Χ.Α.
«Η εφαρμογή πιο ‘σφιχτών’ δημοσιονομικών πολιτικών σε συνδυασμό με την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη έως το 2012 είναι τα προαπαιτούμενα για να ξανακερδίσει το ελληνικό Δημόσιο την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποκαταστήσει την πρόσβασή του σε αυτές», σχολίασε χρηματιστηριακή εταιρεία, προσθέτοντας ότι «αυτό θα μπορούσε πραγματικά να οδηγήσει το Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα». 

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 1.663,60 μονάδες με κέρδη 4,41%. Εντυπωσιακός ήταν και ο τζίρος, που έφτασε τα 240 εκατ. ευρώ.  Με κέρδη 8,07% στις 1.495 μονάδες έκλεισε ο δείκτης των τραπεζών.

Από τις τράπεζες ξεχώρισαν τα κέρδη στις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank (+10,75%), της Τρ. Κύπρου (+9,39%) και της ΕΤΕ (+ 7,65% στα 7,60 ευρώ). Με κέρδη άνω του 6% ακολούθησαν η Ελλάκτωρ, το Τ.Τ. και η Τρ. Πειραιώς.

Η Goldman Sachs, με ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου, μειώνει τις τιμές-στόχους για την μετοχή της Eurobank στα 4,50 από τα 4,80 ευρώ, για την Alpha Bank στα 4,50 από τα 4,90 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,50 από τα 1,52 ευρώ. Παράλληλα διατηρεί σταθερές τις τιμές της Εθνικής, του ΤΤ, της ΑΤΕ, της  Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank. 

Επτά διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις
Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Η τάση αποκλιμάκωσης των spreads των ελληνικών ομολόγων (γύρω στις 750 μ.β.)  επέτρεψε τη διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος πέρα από τους τραπεζικούς τίτλους και σε άλλους τίτλους της μεγάλης κυρίως κεφαλαιοποίησης (ξεχώρισαν τα κέρδη 5,60% του ΟΤΕ που έκλεισε στα 7,92 ευρώ).
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο.
Έτσι το Χ.Α κατάφερε να συμπληρώσει επτά διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις, ολοκληρώνοντας την Πέμπτη στο υψηλό ημέρας, με το Γ.Δ. να κλείνει στις 1.675,14 μονάδες με μικρά κέρδη 0,67%.

Διορθωτική κίνηση στο Χ.Α.
Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Διορθωτικά κινήθηκε την Παρασκευή (4.2.11) το Χ.Α. μετά από επτά διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,80% και οι τράπεζες με πτώση 2,51%. Με σημαντικά ενισχυμένο μέσο ημερήσιο τζίρο, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με συνολικά κέρδη 4,4% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ ενισχυμένος σε ποσοστό 7,5% έκλεισε την εβδομάδα ο δείκτης των τραπεζών. 
Αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο «για σημαντική βελτίωση της εικόνας του ελληνικού ταμπλό αυτή την εβδομάδα, τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας. Χαρακτηρίζουν δε την πτωτική κίνησης της αγοράς την Παρασκευή ως τεχνική διόρθωση, η οποία ήταν αναμενόμενη και επιθυμητή λόγω της μεγάλης και απότομης ανόδου που είχε προηγηθεί, η οποία αποφορτίζει την αγορά στην προσπάθειά της να κινηθεί με αξιώσεις προς υψηλότερα επίπεδα πλησιάζοντας κρίσιμες τεχνικές αντιστάσεις».
Επίσης «η αγορά εξέπληξε με την συμπεριφορά της ακόμα και τα πιο αισιόδοξα χαρτοφυλάκια αυτή την εβδομάδα»
Πράγματι σε λιγότερο από ένα μήνα ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει τις απώλειες  πέντε μηνών, αντιστρέφοντας την τάση και την ψυχολογία.

Το Χ.Α. στις 1.700 μονάδες
Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου 2010, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατάφερε την Τετάρτη να βρεθεί πάνω από τις 1.700 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό έως 1,98%, για κλείσει τελικά ελαφρώς χαμηλότερα στις 1.690,58 μονάδες με κέρδη 1,24% και αξία συναλλαγών τα 164,1 εκατ. ευρώ. Για την άνοδική αυτή κίνηση στο ΧΑ, σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιτυχημένη έξοδος της χώρας μας στην αγορά,  μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων με επιτόκιο 4,64% έναντι 4,9% της προηγούμενης, με σημαντική υπερκάλυψη.
 Στην κορυφή των κερδών βρέθηκαν οι μετοχές της MIG (+20,00% στα 0,90 ευρώ), μετά από έκθεση της UBS που κυκλοφόρησε νωρίτερα σήμερα και στην οποία αναφερόταν ότι η τιμή-στόχος για τον τίτλο είναι στα 7,20 ευρώ (από τα περίεργα της ημέρας) με σύσταση “buy”.

Σοβαρές Απώλειες στο Χ.Α.
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Με σοβαρές απώλειες της τάξης του 3,46% στις 1.632,06 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη 10.2.11 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ελαφρά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας των 1.628,19 μονάδων. Ηταν οι μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστιαία βάση από τα τέλη Αυγούστου του 2010. Οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη διαμορφώθηκαν σε 5,19%, στις 1.426,80 μονάδες, με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος. 
Ο τζίρος εμφανίστηκε αυξημένος σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις, φτάνοντας τα 180,25 εκατ. ευρώ.

Η πτώση αποδίδεται στην διάχυτη ανησυχία για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με το ελληνικό χρέοςκ καθώς και στην άνοδο των spreads. 

Μεγάλες απώλειες εντοπίζονται στους τίτλους των Eurobank (-9,03%), Τ.Τ. (-7,40%) και Alpha Bank (-6,46%), ενώ πτώση 4,51% σημείωσε ο τίτλος τη ΕΤΕ ολοκληρώνοντας στα 7,41 ευρώ. Ενδεικτικό της εικόνας είναι και το γεγονός ότι μόλις ένας τίτλος από τη σύνθεση του Γενικού Δείκτη κατάφερε να βρεθεί σε θετικό έδαφος.

 Απαιτήσεις για ιδιωτικοποιήσεις 50 δις. ευρώ
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Οι δηλώσεις της τρόικας, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015, από τα οποία τα 15 δισ. θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το 2011-2012, καθώς και οι σπασμωδικές κινήσεις της Κυβέρνησης που έσπευσε να προβεί σε διαψεύσεις, ήταν φυσικό να προβληματίσουν την Αγορά, με αποτέλεσμα τον αρχικό ενθουσιασμό να τον διαδεχθεί η μεταβλητότητα.

Εν τω μεταξύ οι ελεγκτές της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) έχουν δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. Ευρώ. Παράλληλα όμως επεσήμαναν ότι  η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι υπερβολικά αργή, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου.
  
Τραπεζική εκτόξευση στο ΧΑ μετά την πρόταση συγχώνευσης της ΕΤΕ προς την Alpha.
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς η πρόταση συγχώνευσης της ΕΤΕ προς την Alpha φάνηκε κατ’ αρχήν να δημιουργεί νέα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι σε ένα υποτονικό, μέχρι εκείνη τη στιγμή, χρηματιστήριο δόθηκε το κίνητρο για εκτόξευση των μετοχών των τραπεζών -και όχι μόνο- αναπτερώνοντας  συγχρόνως τις ελπίδες για 
μια θετική πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα λίγο πριν τις 15.00 (της Παρασκευής 18.2.11) και ενώ οι δείκτες του Χ.Α.
δεν παρουσίαζαν κάποια αξιόλογη μεταβολή, έντονες φήμες κάνουν το γύρο της αγοράς σχετικά με την αναζωπύρωση των διαπραγματεύσεων για επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας  και της Alpha Bank. Οι φήμες ενισχύονται από το γεγονός ότι την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Alpha Bank και ενδεχομένως συζητείται το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης την ίδια στιγμή ανοδικά κινούνται τόσο η μετοχή της ΕΤΕ όσο και η μετοχή της Alpha Bank.
Λίγο αργότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών "Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε." και "Alpha Τράπεζα Α.Ε." Η απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης βρήκε τη μετοχή της ΕΤΕ στα 7,64 ευρώ με κέρδη 2,14%, 
ενώ της Alpha στα 4,88 ευρώ με κέρδη 6,32%.

Στη συνέχεια, και περί ώρα 15.45, η Εθνική Τράπεζα, ανταποκρινόμενη σε σχετική
ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνει, με ανακοίνωσή της, την υποβολή πρότασης φιλικής συγχώνευσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι, στις 18 Ιανουαρίου 2011, υπέβαλε στην Alpha Bank πρόταση σχετικά με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών....
Στις 3 Φεβρουαρίου 2011, η Εθνική και η Alpha υπέγραψαν μια συμφωνία εμπιστευτικότητας, αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και αποχής από λήψη εναλλακτικών μέτρων και τα αντίστοιχα στελέχη διοίκησης εισήλθαν σε συζητήσεις σχετικά με τους όρους της ανωτέρω πρότασης. Η Εθνική είναι πεπεισμένη ως προς τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη της πρότασης της και προσδοκά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha θα περιβάλλει την ανωτέρω πρόταση με την δέουσα προσοχή.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι μέτοχοι της Alpha θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, ήτοι σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μια μετοχή της Alpha. Η ανωτέρω σχέση ανταλλαγής εμπεριέχει υπερτίμημα ύψους 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Alpha κατά την 17 Ιανουαρίου 2011, την προηγούμενη δηλαδή της υποβολής της πρότασής μας, υπερτίμημα ύψους 18,5% επί της σχέσης ανταλλαγής Alpha/Έθνική κατά την 17 Φεβρουαρίου 2011, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης και υπερτίμημα ύψους 23,7% ως προς τη μέση σχέση ανταλλαγής των τελευταίων 12 μηνών προ της 17ης Ιανουαρίου 2011. Η πρόταση δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους της Alpha και της Εθνικής να επωφεληθούν από τη σημαντική αξία, η οποία, κατά την εκτίμηση της Εθνικής, θα προκύψει κατά την υλοποίηση της προτεινόμενης συγχώνευσης....
Παράλληλα η κυβέρνηση , με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ενθαρρύνει την σχετική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι αποβλέπει στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με άνοδο 7,12% στις 1.556,63 μονάδες, «απορροφώντας» τα 119,62 εκατ. ευρώ από τον συνολικό ημερήσιο τζίρο των 192,29 εκατ. ευρώ, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά έως το +7,86%.

Από τη σύνθεσή του, το Τ.Τ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 19,77% στα 4,12 ευρώ, η Εurobank 16,89% στα 5,26 ευρώ. Oι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και ΑΤΕ ακολούθησαν με άνοδο 15,43% και 10,59% στα 1,87 και 0,94 ευρώ αντίστοιχα.  Σε 9,09% και 8,84% διαμορφώθηκαν επίσης τα κέρδη των Marfin Popular Bank και Τρ. Κύπρου, ενώ ο τίτλος της Geniki Bank ενισχύθηκε 7,55% στα 2,28 ευρώ. 
Πέραν των τραπεζών, στον FTSE20 ξεχώρισε η άνοδος 10,86% της Βιοχάλκο, τα κέρδη 8,51% της MIG, καθώς και τα κέρδη 6,46% και 4,41% των Μυτιληναίος και Jumbo.
Οι τελικές τιμές κλεισίματος για τη συνεδρίαση της Παρασκευής διαμορφώθηκαν σε 7,57 ευρώ για την ΕΤΕ (+1,20%) και σε 4,79 ευρώ για την Alpha (+4,36%).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,16% στις 1.715,13 μονάδες, με συνολικό τζίρο 192,293 εκατ. ευρώ. Ήταν και η κορυφή του δείκτη για το έτος 2011.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ενισχυμένος συνολικά κατά 5,75%, ενώ σε 9,37% διαμορφώθηκαν τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη στο ίδιο διάστημα.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής 18.2.11, η Αlpha Βank, με σχετική ανακοίνωσή της, απορρίπτει την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας.
... «το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».
Από την πλευρά της, η Εθνικής Τράπεζα εξέφρασε έκπληξή της  για την απόρριψη της πρότασης, επισημαίνοντας πως ήταν προς των συμφέρον και των δύο τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Σύμφωνα με την HSBC ο λόγος της απόρριψης της πρότασης ήταν η μεγάλη σχετικά αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχε στο χαρτοφυλάκιό της η Εθνική Τράπεζα:
Συγκεκριμένα η HSBC αναφέρει* « η Εθνική Τράπεζα κατείχε ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 20,2 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, η Αlpha Βank κάπου 4,6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 8,8 δισ. και η Eurobank περίπου 7 δισ. ευρώ.  Αν δεν ληφθούν υπόψη οι όποιες λήξεις από τότε μέχρι σήμερα και πιθανές φορολογικές ελαφρύνσεις, τυχόν απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 30% σημαίνει ότι η μεν Εθνική θα έπρεπε να "σηκώσει" 2,67 δισ. ευρώ και η Αlpha Βank 467 εκατ. ευρώ, για να διατηρήσουν τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 7%.  Αν το "κούρεμα" ήταν της τάξης του 40%, η Εθνική θα χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια ύψους 4,69 δισ. ευρώ και η Αlpha Βank  927 εκατ. ευρώ, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις»
_____________
* Πηγή:  Euro2day.gr

Διάψευση προσδοκιών -  Σε αρνητικό έδαφος το Χ.Α.
Η επόμενη εβδομάδα (21.2 – 25.2.11)

«Η ώρα που ξεμεθάνε οι επενδυτές είναι όταν αρχίζει η διαπραγμάτευση την επόμενη συνεδρίαση από μια ανοδική, που εξελίχθηκε κάτω από την επήρεια του ενθουσιασμού που προκαλεί μια είδηση που εκπλήσσει εξαιρετικά θετικά»,  αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Naftemporiki.gr.

Παρά την κάποια αίσθηση ότι ξεκινά ένας νέος γύρος συζητήσεων ενοποίησης στον τραπεζικό κλάδο, η απογοήτευση και η αρνητική ψυχολογία ήταν διάχυτες. Η προσγείωση του Χ.Α. σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, ήταν το φυσικό επακόλουθο την εβδομάδα που ακολούθησε.
Με σοβαρές απώλειες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σχεδόν όλη την εβδομάδα (συνολικές απώλειες 7,7%), στον «απόηχο» των άκαρπων επαφών μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank, των ανοδικών πιέσεων στο spread, καθώς και της εντεινόμενης διεθνούς ανησυχίας για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Σε εβδομαδιαία βάση ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε συνολικά κατά 9,62%.
Ειδικότερα οι δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη και το άλμα των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά δυόμιση ετών, δημιουργούν κλίμα μεγάλης ανησυχίας στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να προχωρούν κυρίως σε ρευστοποιήσεις.

Η επόμενη εβδομάδα αναλυτικότερα:

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Με το ενδιαφέρον της αγοράς να μονοπωλείται από τις εξελίξεις μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.668,25 μονάδες με απώλειες 2,73% και υψηλό τζίρο 258,92 εκατ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος, ήτοι 198,6 εκατ. ευρώ, διοχετεύθηκε σε συναλλαγές στον κλάδο των τραπεζών).
Για τον τραπεζικό δείκτη, μετά από διακύμανση 7,69% ή 120 μονάδων (κινήθηκε ανοδικά μέχρι τα μέσα περίπου της συνεδρίασης και πτωτικά στη συνέχεια), οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 3,25% στις 1.506,03 μονάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι οι μετοχές των Alpha Bank και ΕΤΕ ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με κέρδη 14,82% και 4,36%, ενδοσυνεδριακά έφτασαν να ενισχύονται η μεν πρώτη έως και 18,58%, η δε δεύτερη έως 7,00%, έως ότου οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν για την Alpha Bank στο χαμηλό ημέρας των 5,03 ευρώ (+5,01%) και για την ΕΤΕ στα 7,60 ευρώ με μικρά κέρδη 0,40%.
Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν όλες οι υπόλοιπες τράπεζες : ΑΤΕ (-11,70%), Τ.Τ. (-10,19%), Τρ. Πειραιώς (-10,16%), Eurobank (- 8,75%) και οι Τρ. Κύπρου και Marfin Popular Bank υποχώρησαν 6,44% και 5,83% αντίστοιχα.

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Με σοβαρές απώλειες έκλεισε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. μειωμένος κατά 2,93% στις 1.619,36 μονάδες, κινούμενος αρνητικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Ο τζίρος ανήλθε στα 134,1 εκατ. ευρώ. Σε 3,37% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τον δείκτη των τραπεζών, με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος.

Τετάρτη, 23Φεβρουαρίου 2011

Με μικρή άνοδο, κατά 0,64% στις 1629,72 μονάδες, έκλεισε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., κάτι που χαρακτηρίζεται ως αντίδραση στην πτώση που προηγήθηκε. Ο τζίρος ανήλθε στα 141,3 εκατ. ευρώ

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Κάτω από τις 1.600 μονάδες - για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου - και στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.
Αναλυτές αποδίδουν τις έντονα πτωτικές διαθέσεις των τραπεζών στις τελευταίες συνεδριάσεις στη διάψευση των προσδοκιών που δημιούργησε η πρόταση της ΕΤΕ προς την Alpha Bank.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,83% στις 1.599,97 μονάδες, με αξία συναλλαγών στα 125,76 εκατ. ευρώ.

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε πτωτικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ολοκληρώνοντας στις 1.583,20 μονάδες με απώλειες 1,05%.  Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης έκλεισε με συνολικές απώλειες 7,7%.
Παρόμοια η κίνηση και για τον δείκτη των τραπεζών, που έκλεισε με πτώση 1,21% στις 1.406,81 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε συνολικά κατά 9,62%.
Παράγοντες της αγοράς* σημειώνουν σχετικά:
 «Μια σειρά από αστοχίες όμως χάλασαν το κλίμα και επανέφεραν την επιφυλακτικότητα αφού η αγορά θα επιθυμούσε να περάσει από την φημολογία στην πράξη, αλλάζοντας τους καταλύτες νέων που διέπουν την ελληνική αγορά» ... «την ίδια στιγμή η διόρθωση στις ξένες αγορές ήρθε να επιτείνει τις αναστολές των επενδυτικών κεφαλαίων που παρακολουθούν την ελληνική αγορά αφού ο γεωπολιτικός παράγοντας επισκιάζει κάθε προσδοκία επανάκαμψης σεναρίων ή κινητικότητας στις ελληνικές τράπεζες».
... «Ο χρόνος έχει αρχίσει να λειτουργεί υπέρ της φθοράς, αφού σε γενικές γραμμές οι τράπεζες φέτος δεν έχουν να επιδείξουν κάποια αξιόλογη επίδοση σε επίπεδο αποτελεσμάτων, η προτεραιότητα παραμένει η κεφαλαιακή επάρκεια ενώ τα μεγέθη τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε πίεση αντανακλώντας την εγχώρια ύφεση που βρίσκεται ενδεχομένως στην αιχμή της» αναφέρει μεταξύ άλλων η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. «Μοναδικό πλέον σημείο αναφοράς από τα όσα είναι ήδη γνωστά για μια βελτίωση των αποτιμήσεων στον τραπεζικό κλάδο, είναι οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά και ο ορίζοντας νέων που μεσολαβεί μέχρι την 25η Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η καθοριστική σύνοδος κορυφής στην οποία η Ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ένα πακέτο λύσεων στο πρόβλημα χρέους».
________________
* Πηγή: www.capital.gr,  

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Με μικρές απώλειες,  συνολικά 1,03%,  ολοκληρώθηκε ο Φεβρουάριος για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., που τη Δευτέρα 28.2.11 υποχώρησε (κατά 0,40%) για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση και «εξανέμισε» στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα κέρδη 7,65%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα στις 1576,86 μονάδες.

Αρνητικό «γύρισε» τη Δευτέρα το μηνιαίο πρόσημο και για τον δείκτη των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι κατέγραφε συνολικά κέρδη 12,45% από τις αρχές του μήνα έως και τις 18 Φεβρουαρίου. Οι συναλλαγές της Δευτέρας ολοκληρώθηκαν για τον τραπεζικό δείκτη στις 1.370,87 μονάδες.

«Στη δίνη ενός deal που δεν έγινε ‘χάθηκε’ το ελληνικό χρηματιστήριο» σχολιάζει σε σημερινό της report η Guardian Trust Securities*.  «Η οριστική απόρριψη από την Alpha Βank της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας για ‘φιλική συγχώνευση’ απογοήτευσε τους βραχυχρόνιους παίκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου που περίμεναν να βγάλουν ένα καλό κέρδος σε σύντομο διάστημα, εάν το deal προχωρούσε. Τελικά αντί για κέρδος αναγκάστηκαν να υποστούν ζημία ρευστοποιώντας τις θέσεις τους και η αγορά επανήλθε στους γνωστούς της ρυθμούς», αναφέρει η χρηματιστηριακή.
 «Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι συγχωνεύσεις τραπεζών είναι πρακτικά δύσκολο να γίνουν στην Ελλάδα. Τα τελευταία 15 χρόνια κυκλοφορούν συνεχώς σενάρια παντός είδους. Καμία συγχώνευση, όμως, δεν έχει πραγματοποιηθεί. Μόνο εξαγορές. Μάλλον όμως τα δημοσιεύματα και οι διαδόσεις θα συνεχίζονται, οι παίκτες θα οραματίζονται, αλλά καλό θα είναι οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί» σημειώνει μεταξύ άλλων η Guardian. 
Και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «η προσπάθεια του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με την καγκελάριο Μέρκελ να εξασφαλίσει μια συναίνεση για τα θέματα που καίνε την Ελλάδα (επιμήκυνση χρόνου εξόφλησης, μείωση επιτοκίων και δικαίωμα αγοράς ομολόγων από το EFSF) δεν απέδωσε, αφού μόνο για το πρώτο θέμα θα γίνει συζήτηση, αφού τα άλλα δύο απερρίφθησαν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά από τις δύο επόμενες συνόδους κορυφής της Ε.Ε., στις 11 και στις 25 Μαρτίου».
Όπως εξηγεί η Guardian, επιβαρυντικά λειτούργησε και το διεθνές περιβάλλον, καθώς «η άσχημη τροπή που πήραν οι εξελίξεις στη Λιβύη κυρίως, αλλά και στην Αλγερία, ανέτρεψαν τις μέχρι σήμερα παγκόσμιες ισορροπίες, που είχαν διαμορφωθεί τα πολλά τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα ήταν η πτώση των χρηματιστηρίων και η αντίστοιχη άνοδος στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, δηλαδή το πετρέλαιο, τα πολύτιμα μέταλλα και τα ομόλογα. Ταυτόχρονα άρχισε να καταγράφεται η ανησυχία ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί λόγω της διατήρησης επί μακρόν των υψηλών τιμών του πετρελαίου».
________________
*Πηγή:www.capital.gr

Μάρτιος 2011

Νευρικότητα για τον τραπεζικό κλάδο
Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Διατηρήθηκε και την εβδομάδα που έληξε στις 4.3.11, η νευρικότητα για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος υποχρεώθηκε σε συνολικές εβδομαδιαίες απώλειες 5,38%, παρά την οριακή άνοδο (κατά 0,17%) του Γενικού Δείκτη.
Την ίδια ημέρα Το ευρώ σπάει το "φράγμα" των $1,40.

Υποβάθμιση Ελλάδας από Moody’s,
Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Υποβάθμιση - σοκ τριών βαθμίδων για  την Ελλάδα από τον οίκο Moody’s, ο οποίος  μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης που θα στείλει την αξιολόγηση της χώρας μας σε "junk". Ειδικότερα, ο οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων σε "B1"από "Ba1" με αρνητικό outlook.

Σε σχετική έκθεσή της η Moody΄s εξηγεί πως η υποβάθμιση πραγματοποιήθηκε για τρεις λόγους:
1) Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση των χρεών της χώρας παραμένουν πολύ αισιόδοξα και υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα.
2) Η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στη συλλογή των εσόδων.
3) Υπάρχει κίνδυνος οι όροι που θα προβλέπονται για τη συνέχιση της στήριξης από τις επίσημες πηγές μετά το 2013 να περιλαμβάνουν κριτήρια φερεγγυότητας που η χώρα ενδέχεται να μην ικανοποιήσει με αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων χρεών.

Μεγάλες απώλειες στο Χ.Α.
Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Με τις μεγαλύτερες ημερήσιες ποσοστιαίες απώλειες από την αρχή του έτους ολοκλήρωσε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., κινούμενος  στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνει η υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Moody’s, η κατακόρυφη άνοδος σε ελληνικά spreads και CDS και η αβεβαιότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της Παρασκευής. 
Έτσι την Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 1.525,50 μονάδων με απώλειες 3,81%, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Ο τζίρος ανήλθε σε 133,63 εκατ. ευρώ. Σε 6,26% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τον δείκτη των τραπεζών, που επίσης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, στις 1.247,85 μονάδες. 
Από τις τράπεζες, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των Τ.Τ., ΑΤΕ και Τρ. Πειραιώς με πτώση 7,99%, 7,59% και 7,28% αντίστοιχα. Σε απώλειες 6,82% στα 6,15 ευρώ υποχρεώθηκε η ΕΤΕ, ενώ οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank ακολούθησαν με πτώση 6,11% και 4,29% αντίστοιχα. Στον FTSE20 πέραν των τραπεζών, υποχώρησαν οι MIG (-5,95%) και Ελλάκτωρ (-5,37%).

Υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών από Moody΄s
Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Υποβαθμίζει έξι ελληνικές τράπεζες η Moody΄s, ακολουθώντας την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, Συγκεκριμένα: Της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha και της Πειραιώς σε Ba3 από Ba1, καθώς και της Αγροτικής και της Τράπεζας Αττικής σε B1 από Ba2.

Υποβάθμιση της Ισπανίας από Moody΄s
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε η Moody΄s, τοποθετώντας την στο Aa2 από Aa1, με το outlook να είναι αρνητικό.
Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στην πιθανή περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους καθώς και στην διατηρούμενη ανησυχία για την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ανοδος στο Χ.Α.
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., συμπλήρωσε τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις και έκλεισε στις 1.580,90 μονάδες με άνοδο 2,33%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 109,21 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστό έως και 6,03% έφτασε να ενισχύεται στη διάρκεια των συναλλαγών ο δείκτης των τραπεζών, κέρδη που στο κλείσιμο διαμορφώθηκαν σε 3,58% για να κλείσει την ημέρα στις 1.326,23 μονάδες.

Η νευρικότητα στο Χ.Α. υπήρξε έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μετά την υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από τον οίκο Moody’s, καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις σε Β. Αφρική και Μέση Ανατολή. 
Μικρές ήταν οι απώλειες του Γενικού Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, που διαμορφώθηκαν σε 0,31%.

Εκρηκτική άνοδο στο Χ.Α. προκαλούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Εκρηκτική ήταν η άνοδος στο Χ.Α. μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, και την μεγάλη αποκλιμάκωση στα spreds (υποχώρησαν στις 900 μονάδες βάσης). Ειδικότερα με άνοδο, τη μεγαλύτερη σε ποσοστιαία βάση από τον Μάιο του 2010, έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης  του Χ.Α. (κοντά στις 1.450 μονάδες) τη Δευτέρα, συμπαρασύροντας ολόκληρο το ταμπλό. 
Η άνοδος αυτή (θετική αντίδραση της αγοράς κατά κάποιους) αποδίδδεται εξ ολοκλήρου στην «θετική έκπληξη» των αποφάσεων της άτυπης Συνόδου Κορυφής, που τα ξημερώματα του Σαββάτου αποφάσισε μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση για το ελληνικό δάνειο, αλλά και ενίσχυση του EFSF με δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.

Επιπρόσθετα υποστηρικτικά για το Χ.Α. λειτούργησαν και οι εκθέσεις των JPMorgan και Nomura, με τις οποίες η πρώτη αναβάθμισε σε “overweight” τον κλάδο των ευρωπαϊκών τραπεζών και η δεύτερη συνέστησε long για Ελλάδα,  Πορτογαλία και Ισπανία.  Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Citi που σε έκθεσή της χαρακτήρισε θετικές για τις ελληνικές τράπεζες τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής.

Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, έφτασε να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά έως και 5,89%, για να ολοκληρώσει με κέρδη 5,15% στις 1.662,38 μονάδες. Αισθητά αυξημένος ο τζίρος που διαμορφώθηκε σε 240,01 εκατ. ευρώ.
Και όλα αυτά παρότι,την ίδια ήμερα Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011,  οι καταστροφικές συνέπειες του σεισμού των 9 ρίχτερ στην Ιαπωνία και η νέα, τρίτη στη σειρά, έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα έχουν παρασύρει σε δραματική πτώση 6,18% τον ιαπωνικό Nikkei. Ήταν οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του Nikkei που σημειώθηκαν σε διάστημα δύο ετών.
Στην Αθήνα, στο Χ.Α., τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των ακόλουθων εταιρειών:
Με διψήφια ποσοστά κέρδους 11,73% και 10,12% οι μετοχές των Τ.Τ. και ΕΤΕ  ολοκληρώνοντας στα 3,81 και 7,18 ευρώ αντίστοιχα.  Ξεχώρισαν τα κέρδη 10,00% και 9,83% των MIG και Eurobank στα 0,88 και 5,14 ευρώ, καθώς και η άνοδος των Τρ. Πειραιώς και ΑΤΕ σε ποσοστό 8,90% και 7,69%. Σε 7,25% και 6,71% διαμορφώθηκαν τα κέρδη των Τρ. Κύπρου και Alpha Bank, η Marfin Popular Bank ενισχύθηκε 6,59%, ενώ με κέρδη άνω του 5% έκλεισαν οι μετοχές των Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

Ανησυχία στα χρηματιστήρια
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Μετά τις νέες αρνητικές εξελίξεις στην Ιαπωνία (νέα έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα) και τη διάχυτη ανησυχία στα χρηματιστήρια διεθνώς, αρνητική ήταν και η αντίδραση του Χ.Α. την Τρίτη. 
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε πτωτικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, έως ότου ολοκλήρωσε με απώλειες 4,33% στο χαμηλό ημέρας των 1.590,44 μονάδων. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 159,53 εκατ. ευρώ.
Σε μεγαλύτερη πτώση 5,29% υποχρεώθηκε ο δείκτης των τραπεζών,  μετά το άλμα της προηγούμενης ημέρας, κλείνοντας στις 1.365,42 μονάδες, με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος.
Το Χ.Α. «υπέκυψε» σήμερα αφενός στον «πειρασμό» κατοχύρωσης κερδών, μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή ανοδική αντίδραση, αφετέρου στη νευρικότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιαπωνία, σχολιάζουν αναλυτές*.
Εκτιμούν ωστόσο ότι το Χ.Α. θα μπορούσε να ανακτήσει τις επόμενες ημέρες την τάση διαφοροποίησης που επέδειξε ήδη από τη Δευτέρα, με αφορμή τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι αποφάσεις της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής, σε περίπτωση όμως που η εικόνα στα ξένα χρηματιστήρια εμφανίσει ενδείξεις ομαλοποίησης.
Σημειώνουν παράλληλα ότι ενδείξεις βελτίωσης, αν και συγκρατημένες, παρατηρήθηκαν τόσο στην αγορά των ομολόγων με την υποχώρηση των spreads, όσο και στην αγορά των CDS, ενώ επισημαίνουν ότι η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. αυτές τις ημέρες είναι «μοιραίο» να ευθυγραμμιστεί με την κλιμάκωση της ανησυχίας στις ξένες αγορές. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουν ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Alpha Bank, Geniki Bank, Attica Bank και Τρ. Κύπρου, με πτώση άνω του 6%. Ενώ 5,64% υποχώρησε η μετοχή της Εurobank,  5,03% η Τρ. Πειραιώς και 5,01% διαμορφώθηκαν οι απώλειες της ΕΤΕ. Τέλος οι Ελλάκτωρ και Coca-Cola 3E υποχώρησαν 5,42% και 4,94% αντιστοιχα.
________________
*Πηγή:www.capital.gr

Υποβαθμίζει Ελλάδα και Πορτογαλία η Standard & Poor΄s

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε,  σε «BB-», από «ΒΒ+» προηγουμένως, ο οίκος Standard & Poor΄s, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης μίας ή δύο βαθμίδων καθώς η αξιολόγηση παραμένει σε Creditwatch. Παράλληλα, η S&P έθεσε την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες.

... Ο οίκος S&P εκτιμά ότι οι προϋποθέσεις του ESM, με φόντο το τεράστιο κρατικό χρέος της Ελλάδας και των υψηλών δανειακών της αναγκών, υπονομεύουν τα σχέδια της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές για δανεισμό έως τα μέσα του 2013, όταν ο υφιστάμενος μηχανισμός χρηματοοικονομικής στήριξης των Ε.Ε. και ΔΝΤ θα τερματιστεί, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. Μετά τη λήξη του αρχικού μηχανισμού στήριξης, η Ελλάδα είναι πιθανό, σημειώνει ο οίκος, να απευθυνθεί στο ESM για χρηματοδότηση...
Η S&P σημειώνει ότι η σημερινή υποβάθμιση αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών...
Επίσης σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και της Πορτογαλίας από ΄BBB/A-2΄ σε ΄BBB-/A-3΄ προχώρησε ο οίκος Standard & Poor΄s, τοποθετώντας την μόλις μία μονάδα πάνω από τη χαμηλότερη αξιολόγηση junk.

Με κέρδη για το Γενικό Δείκτη το α’ τρίμηνο στο Χ.Α.
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Με συνολικά κέρδη 8,6% για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και οριακή άνοδο 0,39% για τον δείκτη των τραπεζών ολοκληρώθηκε το α’ τρίμηνο του 2011.
Αρνητικό κλίμα όμως έχει δημιουργήσει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την Standard & Poor’s, αλλά και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εταιρείες.
Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Πέμπτη στις 1.535,19 μονάδες με απώλειες 1,50%, ενώ η αξία συναλλαγών ανήλθε σε 94,96 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 1,16% στις 1.255,81 μονάδες.
Σε μηνιαία βάση ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε συνολικά κατά 2,64%. Οι απώλειες τουτραπεζικού δείκτη στη διάρκεια του Μαρτίου διαμορφώθηκαν σε 8,39%.
Οι ελπίδες για ουσιαστική αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο εναποτίθενται πλέον στις αποφάσεις που αναμένονται τον Ιούνιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ενδεχόμενες νέες πρωτοβουλίες στο «μέτωπο» των τραπεζικών συγχωνεύσεων, αλλά πρωταρχικά στην ταχεία και επιτυχή υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, κυρίως αυτού των αποκρατικοποιήσεων. 
________________________
 Πηγές: