1 Φεβρουαρίου 2017

Ανοιξε το καταφύγιο του Νικολάι Τσαουσέσκου

Η διπλή, χαλύβδινη σφραγισμένη πόρτα προς το καταφύγιο, το μπούνκερ, του τελευταίου κομμουνιστή δικτάτορα της Ρουμανίας Νικολάι Τσαουσέσκου, ανοίγει με έναν περίεργο, σχεδόν αποκρουστικό ήχο, ενώ ο αέρας που έρχεται από τα έγκατα της γης είναι σαφώς ψυχρός. 

Το καταφύγιο είναι κατασκευασμένο δύο ορόφους κάτω από την πολυτελή έπαυλη, σε αριστροκρατική γειτονιά του Βουκουρεστίου, την ιδιωτική κατοικία στην οποία διέμενε ο Τσαουσέσκου κατά τα 24 χρόνια της παντοκρατορίας του. Ο δικτάτορας πίστευε ότι εκεί θα διασωζόταν μαζί με την οικογένειά του σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής. 

Το καταφύγιο, το οποίο στεγάζει μερικά από τα κυνηγετικά «τρόπαια» του δικτάτορα καθώς και μία υπόγεια γκαλερί, άνοιξε για το κοινό τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τη ρουμανική κυβέρνηση, η κίνηση αυτή, το άνοιγμα του μπούνκερ, είναι μέρος της προσπάθειας να κατανοήσουν οι Ρουμάνοι καλύτερα το παρελθόν τους και την ιστορία τους και κατά κάποιον τρόπο να το ξεπεράσουν.


Η έπαυλη, η οποία έχει το σχήμα του L, διαθέτει 80 διαφορετικά δωμάτια, καθένα από τα οποία είναι διακοσμημένο με το δικό ιδιαίτερο στυλ και τεχνοτροπία. Ανάμεσα σε αυτές τις αίθουσες υπάρχει υπνοδωμάτιο σε στυλ Λουδοβίκου ΙΔ΄ αλλά και μία ολόκληρη αίθουσα κινηματογράφου σε στυλ Αρ Ντεκό. Μέσα σε κάποιο από τα δωμάτια εκτίθεται και μία σκακιέρα, τα πιόνια της οποίας είναι σκαλισμένα ώστε να μοιάζουν με χωρικούς.



Κατά την ανατροπή του Τσαουσέσκου το 1989, η έπαυλη λαφυραγωγήθηκε, αλλά όπως επισημαίνει η Ιλιέσκου, οι άνθρωποι που την κατέλαβαν δεν την κατέστρεψαν. Αντίθετα, έκαναν συγκριτικά λίγες ζημιές.

Ο Νικολάι Τσαουσέσκου, δικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέστηκε 
ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1989, από εκτελεστικό απόσπασμα, μαζί με τη γυναίκα του. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.grnewsonly.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου