25 Φεβρουαρίου 2017

O Dior στην Ακρόπολη του 1951

Δεκέμβριος του 1951. Οκτώ βραδινά φορέματα του Κριστιάν Ντιόρ «κυματίζουν» μπροστά στον Παρθενώνα και ο φωτορεπόρτερ Jean-Pierre Pedrazzini απαθανατίζει τις στιγμές για λογαριασμό του γαλλικού Paris Match.

Πρόκειται για μια στιγμή που η μόδα «ανεβαίνει» στον Ιερό Βράχο, όμως τα νοσταλγικά πλάνα της Ελλάδας που αναδύεται μέσα από πολέμους και κακουχίες και κοιτάζει μπροστά απέχουν πολύ από τον πρόσφατο θόρυβο σε σχέση με αίτημα του οίκου Gucci για την οργάνωση ενός ντεφιλέ (επίδειξη μόδας υψηλής ραπτικής) στον ίδιο χώρο.

Τη χρονιά που τα οκτώ μοντέλα ποζάρουν με φόντο τις Καρυάτιδες στο Ερέχθειο, ο γαλλικός οίκος απασχολεί 900 εργαζομένους και ο Ντιόρ υπογράφει το νυφικό της Σοράγια Εσφαντιαρί-Μπαχτιαρί, δεύτερης συζύγου του σάχη της Περσίας Μοχάμαντ Ρέζα Παχλαβί.

«Η πρώτη διαφημιστική καταχώριση καλλυντικού του οίκου το 1953 είχε το εξής σλόγκαν: «Εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε ένα φόρεμα Ντιόρ, φορέστε ένα κραγιόν Ντιόρ». Εξήντα έξι χρόνια μετά τη φωτογράφιση στην Ακρόπολη, το όνομα Dior μοιάζει να διατηρεί τη «μαγεία» του.

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
«Όχι» στην επίδειξη μόδας του οίκου Gucci στην Ακρόπολη
Nelly's Φωτογραφίσεις στην Ακρόπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου