12 Φεβρουαρίου 2017

Οι γυναίκες σωματοφύλακες έχουν γίνει μόδα

O σωματώδης άνδρας με το κοστούμι και τα σκούρα γυαλιά ηλίου, που αγγίζει διακριτικά το μικροσκοπικό ακουστικό στο αυτί του και ταυτόχρονα «σκανάρει» όλο τον περιβάλλοντα χώρο για πιθανές απειλές - αυτό είναι το στερεότυπο για τους σύγχρονους σωματοφύλακες,
στους οποίους εμπιστεύονται τη σωματική τους ασφάλεια οι VIPs του πλανήτη.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες σωματοφύλακες είναι περιζήτητες και η παρουσία τους δεν κάνει πλέον τόση εντύπωση όσο για παράδειγμα οι Αμαζόνες του Μουαμάρ Καντάφι, που προκαλούσαν βλέμματα απορίας όταν συνόδευαν τον Λίβυο δικτάτορα.

Αρκετές ροκ σταρ και γυναίκες δισεκατομμυριούχοι προτιμούν το προσωπικό ασφαλείας που τις περιστοιχίζει να είναι του ιδίου φύλου με εκείνες, ενώ οι σεΐχηδες από τη Μέση Ανατολή θέλουν μόνο γυναίκες για την προστασία των συζύγων τους. Οι Αραβες πελάτες δεν θέλουν να βλέπουν άνδρες τόσο κοντά στις συζύγους ή τις κόρες τους. Αλλωστε τα κουτσομπολιά για τη σχέση της πριγκίπισσας Στεφανί του Μονακό και της αδικοχαμένης Νταϊάνα με τους σωματοφύλακές τους έχουν κάνει τον γύρο της υφηλίου. Για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, φημολογείται ότι ο αιώνιος διάδοχος, Κάρολος, επέμεινε να προσληφθούν αποκλειστικά και μόνο γυναίκες για την προστασία της συζύγου του Γουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον.

Αλλά και η Καμίλα εθεάθη πριν από λίγους μήνες σε επίσκεψή της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συνοδεύεται από γυναίκες σωματοφύλακες (φωτογραφία επάνω αριστερά). Το θέαμα ήταν άκρως εντυπωσιακό: η Καμίλα ντυμένη στα λευκά και λίγα βήματα πίσω της να ακολουθούν τέσσερις γυναίκες με μαύρα χιτζάμπ, με άψογο μακιγιάζ και μοντέρνα παπούτσια. Οι «Αμαζόνες» της Καμίλα ήταν από 29 έως 30 ετών, με πολύχρονη εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες και τρεις εξ αυτών είχαν μόλις επιστρέψει από την κατάκτηση της κορυφής του Εβερεστ. Η επιλογή των τεσσάρων είχε γίνει από την επίλεκτη στρατιωτική φρουρά, στην οποία συμμετέχουν 50 γυναίκες. 

Ο Μουαμάρ Καντάφι εμπιστευόταν την ασφάλειά του σε γυναίκες, το ίδιο κάνει τώρα και η Κέιτ Μίντλετον 

Το μεγάλο προτέρημα των γυναικών είναι ότι δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές ως σωματοφύλακες. Θα μπορούσαν να είναι η γραμματέας, μια φίλη, ακόμη και η ερωμένη ενός άνδρα πελάτη. Είναι πολύ διαφορετική η εικόνα δύο γυναικών ή ενός «ζευγαριού» να περπατά στο δρόμο, παρά ενός «φουσκωτού» που αυτόματα στέλνει το μήνυμα ότι κάποιος διάσημος βρίσκεται ανάμεσα στους κοινούς θνητούς.

Οταν δεν η φύλαξη αφορά παιδιά, οι γυναίκες σωματοφύλακες έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλούν καμιά εντύπωση όταν παραλαμβάνουν το παιδί από το σχολείο ή πηγαίνουν μαζί μια βόλτα στο πάρκο ή στον κινηματογράφο. Ακόμη είναι πολύ πιο εύκολα αποδεκτές από τα ίδια τα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα μικρής ηλικίας, που νιώθουν πιο άνετα με μια γυναίκα απ' ό,τι με έναν άντρα, όσο φιλικός κι αν είναι μαζί τους.

Οι γυναίκες είναι περιζήτητες επίσης επειδή είναι λιγότερο επιθετικές, προσπαθούν να αποκλιμακώσουν μια ένταση, μπορούν να ενταχθούν ευκολότερα σε κάθε περιβάλλον και να γίνουν αποδεκτές από τις περισσότερες κουλτούρες. Είναι, δε, πιο διεξοδικές στην έρευνα που πραγματοποιούν για τους πελάτες τους, ώστε να μπορούν να υπολογίσουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους. Οσο για τη σωματική δύναμη που τους λείπει, όσες βρίσκονται στον χώρο θεωρούνται άρτια εκπαιδευμένες και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Στις δυτικές χώρες, πάντως, οι γυναίκες σωματοφύλακες σπανίζουν, παρότι έχει αρχίσει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση. 

Νεαρές γυναίκες εκπαιδεύονται σε σχολές της Κίνας

Η μεγαλύτερη αγορά για γυναίκες σωματοφύλακες αυτήν τη στιγμή είναι η Κίνα, καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων που χρειάζονται ασφάλεια για τους ίδιους και την οικογένεια. Επειδή το ενδιαφέρον των γυναικών στελεχών για γυναίκες σωματοφύλακες αυξάνεται, όλο και περισσότερες κοπέλες στρέφονται στις ειδικές σχολές που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στο Πεκίνο και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Η εκπαίδευσή τους είναι πάρα πολύ σκληρή, θα έλεγε κανείς ακόμη πιο απαιτητική απ' ό,τι των ανδρών, γιατί πρέπει να ισοσκελίσουν την έλλειψη μεγάλης μυϊκής δύναμης με καλύτερη τεχνική και ταχύτητα. Παρ' όλα αυτά πάρα πολλές νεαρές Κινέζες υποβάλλονται σε βασανιστική και εξαντλητική προπόνηση για να αποκτήσουν τον τίτλο του σωματοφύλακα. Οσο για τους πελάτες τους, βάσει της νέας τάσης που επικρατεί στην Κίνα, το να περιστοιχίζονται από μια γυναικεία φρουρά δεν είναι μόνο μια αναγκαιότητα, αλλά και μια επίδειξη δύναμης, πλούτου και... στυλ. 


Πηγή: ethnos.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου