13 Φεβρουαρίου 2017

Το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» στη Σούδα

Την προηγούμενη εβδομάδα οι περίοικοι της Σούδας και οι διερχόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον διακριτό όγκο του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Μπους» («USS George H.W. Bush»), το οποίο για τέσσερις ημέρες είχε «δέσει» στον νατοϊκό προβλήτα του Μαραθίου. 

Σαν μια μικρή πολιτεία είναι το εντυπωσιακό αεροπλανοφόρο, με τα 5.000 περίπου μέλη του πληρώματος (το 30% είναι γυναίκες), για τα οποία το «USS George H.W. Bush» στην κυριολεξία αποτελεί το σπίτι τους. Το γεγονός ότι κατά καιρούς "πιάνει λιμάνι" είναι θέμα ψυχολογίας!


Ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης, ίσως το πιο εντυπωσιακό μέρος του αεροπλανοφόρου, με αεροσκάφη τύπου F18 Super Hornet, MH60s, E2-C, EA-18G Growler και άλλα. 



Μερικά τεχνικά χαρακτηρτιστικά του 
αεροπλανοφόρου
(από το Flashnews.gr):
  • Διαθέτει δική του εφημερίδα καθώς και τηλεοπτικό σταθμό
  • Διαθέτει 4 πανίσχυρους ανελκυστήρες που ανεβοκατεβάζουν τα αεροπλάνα και τα πυρομαχικά στο κατάστρωμα.
  • Υπάρχουν προμήθειες φαγητού και νερού ώστε να επιχειρεί χωρίς ανεφοδιασμό για 90 ημέρες ενώ υπάρχει η δυνατότητα να σερβίρονται κάθε ημέρα 18,150 γεύματα
  • Υπάρχει διυλιστήριο νερού που μπορεί να παρέχει φρέσκο νερό σε καθημερινή βάση για 2.000 σπίτια!
  • 30.000 φωτιστικά, 1.400 τηλέφωνα, 14,000 μαξιλαροθήκες
  • Το συνολικό μήκος είναι 333 μέτρα ενώ διαθέτει 20 ορόφους πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και στο κατάστρωμά του χωράει σε οριζόντια θέση το Empire State Building
  • Η ανώτατη ταχύτητα του πλοίου φτάνει τους 30 κόμβους και η κινητήρια δύναμή του είναι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που μπορούν να λειτουργούν συνεχώς επί 20 χρόνια(!) χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρηνικό καύσιμο. 


Η αμερικανική παρουσία στη Σούδα τον τελευταίο χρόνο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς στους προβλήτες του Μαραθίου έχουν «δέσει» δεκάδες –όλων των ειδών– πολεμικές μονάδες, με τη βάση εκεί να μετατρέπεται σε απαραίτητη στάση για τη δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή και πέρα από αυτήν. Από τη ναυτική βάση του Νόρφολκ στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, η βάση της Σούδας είναι η μοναδική που μπορεί να προσφέρει στον αμερικανικό στόλο δυνατότητες ελλιμενισμού, μετασκευών, συντήρησης και ανεφοδιασμού. Κάπως έτσι εξηγείται και το προσωνύμιο «Best in the Med» που έχουν προσδώσει οι Αμερικανοί στη Σούδα. 

Πηγές: Στοιχεία από flashnews.grkathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου