22 Ιουνίου 2017

Politico: Γιατι ο Λευκός Οίκος διαβάζει την ιστορία του Θουκυδίδη

Την επιρροή της αρχαίας ελληνικής ιστορίας στο Λευκό Οίκο και συγκεκριμένα του αρχαίου Έλληνα ιστορικού Θουκυδίδη -ενός είδους ημίθεου στις διεθνείς σχέσεις-, αποκαλύπτει με άρθρο του το περιοδικό Politico, υποστηρίζοντας πως ο Έλληνας ιστορικός αποτελεί σημείο αναφοράς, ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης Trump.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει*:

Ο Graham Allison, ένας καλόκαρδος θεωρητικός εξωτερικής πολιτικής που υπηρέτησε στο Λευκό Οίκο επί Reagan και Clinton, πραγματοποίησε μία επίσκεψη στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου ενημέρωσε μια ομάδα επιτελικά στελέχη για έναν από τους πιο πολυσυζητημένους πολέμους στην ιστορία που έγινε πριν από 2.500 χρόνια, ένα μάθημα το οποίο ακόμα ακούγεται επίκαιρο, ακόμη και στην κυβέρνηση ενός προέδρου που δεν θέλει να διαβάσει.

Το θέμα συζήτησης ήταν η αντιπαλότητα των ΗΠΑ με την Κίνα, μέσα από το πρίσμα της αρχαίας Ελλάδα.

Ο 77χρονος Allison είναι ο συγγραφέας ενός πρόσφατου βιβλίου με βάση τα κείμενα του αρχαίου ιστορικού Θουκυδίδη, διάσημο για το επικό χρονικό του Πελοποννησιακού πολέμου μεταξύ των ελληνικών κρατών της Αθήνας και της Σπάρτης.

Ο Allison αναφέρει:«Αυτό που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο ήταν η αύξηση της αθηναϊκής δύναμης και ο φόβος που αυτή προκάλεσε στη Σπάρτη» και προειδοποιεί πως παρόμοια κατάσταση μοιάζει να δημιουργεί η άνοδος της αυτοκρατορίας αυτού του αιώνα, της Κίνας, κάτι που οι ΗΠΑ δεν θέλουν.

Ο Allison αυτό το αποκαλεί «παγίδα Θουκυδίδη» και είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από μερικά πολύ σημαντικά πρόσωπα στην κυβέρνηση Trump, δεδομένου ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι έφθασαν την Τετάρτη (21 Ιουνίου 2017) για συνομιλίες σε ένα «διάλογο διπλωματίας και ασφάλειας» μεταξύ Ουάσιγκτον Πεκίνου, με στόχο να αποφευχθεί η σύγκρουση ανάμεσα στα δύο ισχυρότερα κράτη του κόσμου. Μοιάζει περίεργο μία μάχη στην αρχαία Ελλάδα να επισκιάζει μια συνάντηση μεταξύ μιας ομάδας διπλωμάτων και στρατηγών από την Αμερική και την Ασία.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί ίσως δεν γνωρίζουν Θουκυδίδη. Αλλά ο Έλληνας συγγραφέας είναι ένα είδος ημίθεου στις διεθνείς σχέσεις και τους ιστορικούς, σεβαστός για την κομψή εξιστόρηση ενός από τους πιο ιστορικούς πολέμους, ένα διαχρονικό ιδεώδες σχετικά με τη φύση της πολιτικής και του πολέμου. 


Ο Θουκυδίδης είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε δύο σημαντικούς ανθρώπους στην ομάδα εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Ο Εθνικός σύμβουλος ασφαλείας H. R. McMaster έχει αποκαλέσει το έργο του Θουκυδίδη στρατιωτικό κείμενο, το οποίο έχει διδάξει κατά το παρελθόν και έχει επικαλεστεί πολλές φορές σε ομιλίες του. Ο υπουργός Άμυνας James Mattis γνωρίζει τόσο καλά το έργο του Θουκυδίδη, που αν τον ρωτήσει κάποιος για τους διαλόγους των Μηλίων, ξέρει ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Ένας άλλος λάτρης Πελοποννησιακού Πολέμου είναι ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής Steve Bannon. Γοητευμένος από τη μεγάλη σύγκρουση, ο Bannon είχε κάποτε κωδικό πρόσβασης στον υπολογιστή του τη λέξη «Sparta». Αυτό δείχνει τη μεγάλη επιρροή της ελληνικής ιστορίας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον δεν έχουν σχεδόν καμία ιστορική μνήμη ή γνώση», λέει ο Allison. Όσο για τον ίδιο τον πρόεδρο Donald Trump, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον για ένα Αθηναίο ιστορικό που γεννήθηκε περίπου 500 χρόνια πριν από τον Ιησού Χριστό. Αλλά ο Trump θα μπορούσε να εγκρίνει την επιρροή του αρχαίου ελληνικού ιστορικού στα ανώτερα στελέχη του.

Ο Θουκυδίδης θεωρείται ο πατέρας της «ρεαλιστικής» σχολής των διεθνών σχέσεων, η οποία κατακρίνει τα έθνη που κατέχονται από αλαζονεία, έχοντας ελάχιστο σεβασμό για την ιδεολογία, τις αξίες και τα χρηστά ήθη.

Οι Mattis και McMaster δημόσια διέγνωσαν 3 παράγοντες «Θουκυδίδη» που οδήγησαν τα δύο κράτη σε συγκρούσεις. «Οι άνθρωποι αγωνίζονται σήμερα για τους ίδιους λόγους όπως τους προσδιόρισε ο Θουκυδίδης 2.500 χρόνια πριν: Το φόβο, την τιμή και το ενδιαφέρον (ή το συμφέρον)».

Ο Graham Allison στο βιβλίο του προσδιορίζει 16 ιστορικές μελέτες παρόμοιων περιπτώσεων, όπως η Σπάρτη (ή οι ΗΠΑ) η οποία αντιμετωπίζει μια ταχέως αναπτυσσόμενη αντίπαλο όπως η Αθήνα (ή την Κίνα). Δώδεκα από αυτές τις περιπτώσεις οδήγησαν σε πόλεμο. Τέσσερις επιλύθηκαν ειρηνικά.

Ο Allison έχει ελπίδες ότι οι αναγνώστες -περιλαμβανομένων των μονίμων υπαλλήλων στην κυβέρνηση Trump-, μπορούν να αντλήσουν από το βιβλίο του παραδείγματα. «Σας γράφω αυτή την ιστορία για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μην κάνουν λάθη», λέει.

Η θεωρία Allison, την οποία προώθησε για πρώτη φορά το 2015, έχει τραβήξει την προσοχή των Κινέζων. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Σιάτλ που έκανε το Σεπτέμβριο 2016 ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, αναφέρθηκε στη ζοφερή προοπτική σε μία πορεία σύγκρουσης, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η λεγόμενη "παγίδα Θουκυδίδη" στον κόσμο», ενώ πρόσθεσε ότι εάν τα μεγάλα έθνη «ξανά και ξανά κάνουν λάθη στους στρατιωτικούς υπολογισμούς τους, θα δημιουργήσουν παγίδες για τον εαυτό τους».

* Πηγή: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου