22 Δεκεμβρίου 2017

Κυβερνητικές αντιδράσεις στο «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» του Γ. Στουρνάρα

Υπέρ της ένταξης της χώρας, μετά το μνημόνιο, σε ένα «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», για λόγους ασφάλειας και επενδυτικής εμπιστοσύνης, τάχθηκε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης, που επιμένει στην «καθαρή έξοδο». «Αποτυχημένο υπουργό» τον χαρακτήρισε με non paper το Μέγαρο Μαξίμου, στο ίδιο ύφος και οι επιθέσεις από τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής και Υγείας.

Τι ακριβώς εισηγείται ο Γ. Στουρνάρας

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στην Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική που δημοσιεύθηκε χθες αναφέρει ότι είναι σημαντική «η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».

Αφού υπενθυμίζει ότι «Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρις ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των επίσημων δανείων που έχει λάβει από χώρες της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» ο κ. Στουρνάρας προσθέτει:

«Ωστόσο, πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο “προληπτικό πρόγραμμα στήριξης”. Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), είτε στην κανονική του διάρκεια είτε στη διάρκεια της επανεπένδυσης σε νέους τίτλους».

Οι κυβερνητικές αντιδράσεις

Το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper αναφέρει:
«Ενας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μια επιτυχημένη κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ηδη, όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, από το βήμα της Βουλής δηλώνει:
«Ο ελληνικός λαός μπορεί να προχωρήσει αισιόδοξα και όχι όπως εκτιμούν κάποιοι -όπως ο κ. Στουρνάρας- ο οποίος έχει βαλθεί να μας πείσει ότι το μόνο θετικό από την τοποθέτησή του στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι το γεγονός ότι έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών, διότι όσο ήταν χάσαμε γύρω στις 150.000 θέσεις εργασίας». 


Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του στο facebook, απευθυνόμενος στον Γ. Στουρνάρα, αναφέρει: «Αποτυχημένε πρώην ,παραιτήσου απ´ αυτο που εισαι νυν ,τα μνημονια τελειώνουν ,μην ονειρεύεσαι καινούργιο ..... ».

Αντιδράσεις λοιπόν κατά του 
Γιάννη Στουρνάρα, αναμενόμενες ίσως, όχι τόσο γιατί είπε όσα θα έπρεπε στην κυβέρνηση να ξέρουν, όσο γιατί έκανε εμφανές το ανέφικτο του κυβερνητικού αφηγήματος περί «καθαρής εξόδου»!

Πηγές: Στοιχεία από bankofgreece.gr, kathimerini.gr, facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου