16 Δεκεμβρίου 2017

Ντράγκι: Τήρηση συμφωνηθέντων ή 4ο μνημόνιο

Στην διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται η απόφαση για το εάν θα χρειαστεί ή όχι τέταρτο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

«Εάν η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο πρόγραμμα, αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης της Ελλάδας να το αποφασίσει», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα των τραπεζών όταν η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται πλέον υπό την σκέπη προγράμματος στήριξης, ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι η ρευστότητα μιας οικονομίας εξαρτάται από τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και από το πώς αξιολογούν και ανταποκρίνονται οι αγορές σε αυτές τις πολιτικές.


Με άλλα λόγια, το ηχηρό μήνυμα του Μάριο Ντράγκι στην κυβέρνηση είναι πως "αν δεν τηρηθούν κατά γράμμα όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν παραδοθούν στην ώρα τους τα 192 προαπαιτούμενα της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης ή αν αρχίσουν να «ξηλώνονται» μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, πολύ απλά θα έρθει ένα τέταρτο Μνημόνιο".

Είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να το αποφύγει, είναι εφικτό αλλά θέλει κόπο, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τις αρρυθμίες στο μέτωπο των πλειστηριασμών υπό το άγρυπνο βλέμμα του ΔΝΤ.

Το Ταμείο έβαλε το φθινόπωρο νερό στο κρασί του αποσύροντας από το προσκήνιο το αίτημα διενέργειας ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, αλλά αρμόδιες πηγές εκφράζουν ανησυχία πιθανής επαναφοράς ανάλογων αιτημάτων αν στραβώσει το εγχείρημα των πλειστηριασμών ακινήτων.

Ο Γουίλιαμ Μάρεϊ, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, φρόντισε την Πέμπτη να υπενθυμίσει πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει το Ταμείο στη μείωση των κόκκινων δανείων. Ενα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα για το ΔΝΤ είναι η κατάρτιση στρατηγικής για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού τομέα, που βαρύνεται πρωτίστως από μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, με περίπου το 45% των πιστώσεων να είναι κόκκινο, υπογράμμισε.

Τσίπρας: «Να λείπει το βύσσινο, δεν θα πάρουμε» 


Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μία μέρα μετά τη σχετική δήλωση του Μάριο Ντράγκι.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έθεσε το ζήτημα και έλαβε τη διευκρίνιση ότι «ήταν μια απολύτως τεχνοκρατική απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση για το αν χρειάζεται τέταρτο Μνημόνιο». «Να λείπει το βύσσινο, δεν θα πάρουμε» ήταν η απάντηση του Τσίπρα στον κεντρικό τραπεζίτη της ευρωζώνης.

Πηγές: tanea.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου